Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Internet - wifi vs pevná linka

Od: michalll* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

Budeme se stěhovat z města kde mám WIFI internet od Internextu za 300 mesíčně na vesnici, kde asi jen tak wifi nechytím...Je pevná linka stále tak špatnou volbou pro internetové připojení jako před léty nebo je už situace lepší? O2 teď nabízí nějaký internet za 500 měsíčně, jenže já se v tom vůbec nevyznám...

Bude to opravdu pořád jen za 500 mesíčně? Je ten internet dobrý? Jaké má výhody a nevýhody pevná linka, děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

3x

mám ADSL od volného, za ta léta co to běží pamatuji dva výpadky, vždy v rozsahu jen několika hodin které jsme překlenul mobilem. Připojen potřebuji být spolehlivě a téměř nonstop. Staré moudro říká, drát ničím nenahradíš.

Platím 415 vč. DPH plus tedy pevnou ale tu bych platil i bez ADSL. Až jednou budu mít internet jako zábavu tak přejdu na wifi, jsou tu nejméně tři poskytovatelé asi i nabízí za podobné peníze vyšší rychlost kterou stejně moc nevyužiji protože to mám pro práci kde moc velkou rychlost nepotřebuji spíš tu spolehlivost a ne se dočkat toho, že začne pršet, sněžit nebo vítr rozkýve strom případě povyroste někde na trase a bude to rušit signál a tedy i připojení.

jabraka*
hodnocení

2x

Už několik let využívám vysokorychlostní internet od O-2.Za ta léta jsem získal kromě internetu s 8Mb také digitelevizi a letos ještě O-2 mobil.Pevná linka má spoustu zdarma minut hovoru.Mobil ještě další minuty To vše asi za 1400 měsíčně.Výhodu eternetového připojení mohu prokázat nelépe při přehrávání intertelevize i kvalitních videosnímků.Pokud mám možnost porovnat můj internet s různým Wifi připojením,tuto kvalitu nelze ve špičce nikde dosáhnout.Jedině snad provideři kabelů a satelitů.

JABRAKA

toni*
hodnocení

2x

Ahoj michale. Mám internet od O2 za 500.- Kč měsíčně. Byla to akce po vánocích. Předtím jsem měl bezdrátové připojení od Vodafone za 650.- Kč měsíčně, ale bylo to hrozně líné. Oni všude uvádějí rychlost internetu AŽ ... Ale tam se nikdy nedostanete. Když zadáte na www. dsl.cz tak tam si můžete změřit rychlost svého internetu. Bydlím na vesnici a opravdu mě za 1.- Kč natáhli vedení asi 300 m. Za dekoder HUAWEI jsem zaplatíl 998.- Kč. To je všechno a opravdu to jede. Mám děti v Itálii a s připojením od vodafonu jsem se přes počítač jen domluvil a to ještě přerušovaně. Teď jede perfektně video i vzuk. Smlouva je na rok. Co bude po roce, (uběhne v lednu 2010), nevím. Pokud mě nedají další slevu obrátím se jinam - viz příspěvky výše. Ale základ je, že již mám pevnou linku. Tak neváhejte a jděte do toho. Sice by to nabylo O2, aby něco nevymysleli a tak mě stabilně chodí faktůry na 501.- Kč, ale to je již detail. Mějte se!

petr123*
hodnocení

2x

Jednoznačně nejde odpovědět. Počítej že ADSL za 500 bude to nejpomalejší - rychlost stahování dat vcelku v pohodě, odesílání celkem pomalé - takže třeba posílání větších emailů nebo třeba telefonování s videem může být problém.

Ale pokud i to wifi byl ten nejnižší tarif s rychlostí kolem 1 mega tak by v zásadě nemusel být viditelný rozdíl.

troja*
hodnocení

2x

Přečtětě si pečlivě akční nabídky Internet za 500, +300 volných minut za 120 - ÁLE od 13. měsíce místo 620 budete platit 870 a to celý rok a když dáte výpověď tak bude penále.

Takže je na letáku správně: Dny POHÁDKOVÝCH cen.

hodnocení

2x

Nevim proč by na vesnici nemělo být wifi. Se klidně koukni na www.internetprovsechny.cz a tam jukni na wifi v té oblasti.

Pevná byla špatná volba pro připojení? Jak už tu někdo poznamenal, kabel ničím nenahradíš, wifi nikdy nedokáže to co kabel z hledisky kvality i když se wifi technoligie trochu zlepšila. Já osobně adsl mam a stěžovat si nemohu- pamatuji asi 2 krátké pády netu kdy za to nemohl muj router :)

petr123*

Jsem na vesnici, měl jsem pár let ADSL. Jenomže díky tomu že to je vesnice byla nejbližší ústředna daleko a i když jsem měl teoreticky maximum 8 mega tak byla maximální rychlost nějaké 3 mega. O rychlosti odesílání raději ani nemluvit. Tak jsem se naštval, pevnou zrušil a mám wifinu.

Vybral jsem si tarif zhruba v ceně samotného ADSL který jsem platil (tzn. zdaleka ne ten nejlevnější tarif na wifi ale ;) ) a mám zhruba dvojnásobnou rychlost stahování a na rozdíl od asymetrického ADSL hlavně i stejnou rychlost odesílání. Ping taky naprosto v pohodě, kvalita videohovoru taky někde jinde než přes ADSL. Navíc jsem mohl přestat platit O2 ještě poplatek za pevnou - měl jsem ji jen kvůli internetu. Takže co se mě týče tak bych netvrdil že kabel ničím nenahradíš ;)

Kabel neni jen adsl a to že jsi měl ty útřednu daleko tak neznamená, že je adsl na houby ;) To co jsi teď řekl je jako kdyby jsi tvrdil, že datovka cat5e je po baráku horší než wifi protože 150m kabel od switche dělá bordel a wifi ne (kabel ti defakto nikdy nepůjde vzdušnou čarou a další věcí je norma která udává 100m kabel pak to může dělat bordel)

Pokud wifi funguje, tak OK. Jenomže u wifi nemůže nikdo nic garantovat, protože operuje ve volném pásmu. Pak stačí, aby si někdo spustil vedle v baráku vysílání, vyrostly stromy nebo někdo postavil barák a budete v háji. Navíc nedostanete ani nic od poskytovatele, protože chyba není na jeho straně.

P.S. Taky mám doma připojení přes wifi na 5 GHz, ale jsem ochoten uvedené riziko vzhledem k jiným okolnostem akceptovat. Ovšem kabel je prostě kabel. Záleží ale na praktické realizaci.

petr123*

To je samozřejmě pravda. Ale u ADSL je to v podstatě stejné, udávaná rychlost je u něj "teoretická maximální", díly agregaci se reálná chychlost pohybuje někde mezi 50 - 80% maxima.

Dovolim si poslední reakci aby nebyl tazatel maten. U wifi máš taky maximání rychlost teoretickou a v běžných tarifech ani nikdo negarantuje. A pokud jde o agregaci tak ta tam je taky. A i na kabelu nemusí být agregace ale ceny jsou většinou někde jinde.

Kovis už potvrdil adresu kde je seznam sítí tak si to může jednoduše projít a je to :)

jvla
hodnocení

0x

mám připojení od O2 a jsem spokojen. Zavolej si k nim at ti řeknou jakou max rychlost zvládne ústředna na vesnici. Jsem taky z vesnice a místní ústředna zvládne jen 6 MB. Ale bez problému používám SKYPE i s kamerou, posílám fotky do fotolabu. Jak bylo již řečeno nabízejí různé balíčky. (my se v tej rebublice ubalíčkujem, hrozný slovo). Dražší to asi nebude.

kasol*
hodnocení

0x

Internet na vesnici již není takový problém jako dříve. ADSL bych opravdu s důvodu vzdálenosti k ústředně nedoporučoval. ADSL poskytují mimo O2 i České radiokomunikace www.cra.cz a jiní.

Raději si zjistete zda bude ve Vašem novém bydlišti nějaký poskytovatel wifi na www.internetprovs/.... Je tam seznam všech provozovaných wifi sítí u nás včetně kontaktů. Pro Vás asi nejlepší volba. Budete mít možná trochu dražší vstupy na vybudování antény atd. ale pak to většinou jede dobře. U nás jsou na okrese obce, které si na úřady pořídily wifi internet a současně i IP telefonii. Internet a telefonování je vyjde levněji než u O2.

Další možnosti je mobilní připojení, které je bohužel o hodně pomalejší a také dražší. Mimo www.cz.o2.com je nabízí www.t-mobile.cz a velmi cenově slušné je připojení u našeho benjamínka www.ufon.cz. Dalšího operátora Vodafone nedoporučuji ač má tvrdou reklamu jeho internetové připojení je hodně pomalé.

Připojení je možné i pomocí kabelové televize, které jsou někde i v menších sídlech.

A v neposlední řadě také satelitní připojení, které se ovšem vzhledem k ceně vyplatí skutečně jen tam, kde lišky dávají dobrou noc a není žádná jiná možnost. Nevýhoda je dlouhá odezva neboli ping - na geostacionární dráhu a zpět to elektromagnetickému záření trvá citelně dlouho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]