Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s BIOSem - CMOS checksum bad

Od: paninaro* odpovědí: 2 změna:

Mám neobvyklý problém s deskou Microstar MSI K9NGM (MS-7252). Dříve fungovala pár měsíců bez problémů, nyní se takřka nedá používat. Běží na Athlonu 64, který se zdá ok, paměť DDR800 Mhz 2GB je úplně nová.

Problém spočívá v tom, že během bootování se na obrazovce objeví hlášenáí CMOS cheksum bad a F1 pro pokračování nebo del pro vstup do setupu. Jenže když dám del, tak v biosu ať nastavím cokoli a uložím nebo ani neuložím a chci odejít, tak v ten moment se systém kousne a nic. A když po resetu a chybovém hlášení stisknu F1 a systém pokračuje, nabíhají Windows XP, ty v normálním režimu nenabootují až do konce a zamrznou. Jediný způsob fungování je v nouzovém režimu Win XP, kdy jsem na PC vydržel i několik hodin bez nejmenšího problému (internet, základní aplikace naprosto v pohodě) ale jinak to okamžitě zamrzá.

Problém tipuji na desku, je z druhé ruky a prodávající mi zatajil, že se opravovala - viděl jsem pájení u pár kondenzátorů, ale nevím, kde je zakopaný pes. Výměna baterie pro napájení cmos nepomohla.

Můj dotaz je takový. Je nějaká možnost jak tn problém vyřešit nebo se sní mám prostě rozloučit a koupit jinou, případně, kde jinde ještě může být problém? Procesor ani paměť nemám jak ozkoušet v jiném PC (na paměť jsem spustil memtest a ok), jiný původce potíží mě nenapadá.

Budu moc rád za jakoukoli pomoc, díky.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

luk*
hodnocení

0x

Ahoj

problém je v kontrolním součtu firmwaru desky (bios).

Mohlo se to stát jak virem, nebo se stalo něco eeprom paměti.

Je potřeba stáhnout z internetu nový bios (z msi serveru) a flashnout bios.

Pokud se to nepovede, tak leda eepromku vytáhnout a nahrát v programátoru,

ale to už chce znát malinko tu problematiku.

...Kvůli tomu je škoda desku vyhodit, lze ji poměrně jednoduše opravit :)

Přeji hodně štěstí

paninaro*
hodnocení

Díky za tip, bios jsem flashnul, bohužel to nemělo účinek, problém CMOS checksum bad a vše ostatní dříve popisované přetrvává. Při flashování bylo vše označeno jako done nebo ok, až na jednu poznámku a to "CMOS checksum destroyed" a následovala hláška že vše proběhlo normálně.

Jak přehrát eeprom mimo PC netuším, ani nevím, kde by mi to za rozumný peníz udělali. Přeci jen, výsledek není zaručen a deska mě stála 600,- nerad bych do toho strkal další peníze bez kýženého efektu. Pokud bysteměl nějaký další návrh co s tím případně jak dál, budu rád. Nerad se vzdávám, ale někdy to asi jinak nejde :-/ Díky.

F.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]