Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Switch nebo Router?

Od: veedee odpovědí: 14 změna:

Ahoj, potřebuju poradit... Když mám připojení na internet v tzv. panelákové síti (asi 9 bytů připojeno kabelem k serveru) a chci mít nyní připojeny dva počítače místo jednoho. Potřebuju na to switch anebo router, abych mohla být na dvou počítačích na internetu zároveň? Díky předem za radu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Problém jsem vyřešil Wifirouterem a to proto, abych nemusel běhat s noťasem po baráku s káblem. Ostatní 3 PC mám rozbočeny ze stejného wifirouteru, který je na 4 PC. Rozhodně wifirouter. Stojí pár korun a je vystaráno.

petr123*
hodnocení

0x

Pravděpodobně potřebuješ router.

veedee
hodnocení

Nu, nevyznám se v tom... jen dle Wikipedie, která píše, že router spojuje několik sítí, kdežto switch spojuje počítače v jedné síti... jsem si právě vyvodila logicky závěr, že spíše switch (chci přece připojit dva počítače k jedné síti)...ale jsi už druhý, který tvrdí, že router, tak na tom asi něco bude... :) Pokud by byl někdo schopný mi to jednoduše vysvětlit, předem moc děkuju. :)

petr123*

Ano, ale ty si chceš udělat svoji vlastní malou lokální síť, předpokládám že nechceš sdílet soubory na počítači se sousedy ;) Takže router - díky tomu se z hlediska ostatních budou oba tvoje počítače "tvářit" že jde jen o jeden počítač, přitom ale přístup na internet budou mít oba a přitom spolu budou oba tvoje počítače schopné přímo komunikovat - navzájem sdílet soubory nebo třeba tisknout na jednu tiskárnu.

veedee
hodnocení

Díky moc za vyčerpávající odpověď a vysvětlení! ;)

perda*
hodnocení

0x

Záleží na tom jak je síť postavena. Pokud jako LAN, stačí Vám switch. Pokud je to WAN potřebujete router.

veedee
hodnocení

Aha..díky, pokusím se zjistit, jestli máme LAN nebo WAN. ;)

No ještě bych to řekl jinak. Záleží na tom zda tě nechají připojit další počítač- tím pádem zda ti přidělí další IP adresu pro ten počítač. To by ti stačil switch a celý panelák je tedy v jedné síti- každý vidí každého.

Já osobně bych si koupil router, místo teď nastaveného počítače bych nastavil wan stranu routeru a na LAN (popř wlan-wifi) bych si dělal co chci a hlavně bych byl odfiltrovaný od zbytku panelákové sítě- ted moje komunikace mezi počítači, internet je jasný, že by šel přes doposavadní síť

např. dvtech.shop.ekatalog.biz/... bez wifi jsou ještě levnější, ale nikdy nevíš kdy se hodí :)

parizek*
hodnocení

0x

Rozhodne bych koupil router. Cenovy rozdil, pokud nejaky je, je zanedbatelny a router je sikovna vec.

Soudim, ze mate pripojeni od UPC a dostanete jen jednu IP adresu - tez to mam poreseno routerem.

petr123*

Nejde o cenu ale o funkci. Použít router tam kde stačí switch je možné, ale zbytečně komplikované - pro správnou funkci je potřeba některé věci ručně povypínat.

Nicméně tazatelka potřebuje router, switch by ji stejně nestačil.

parizek*

A co je potreba povypinat? *frajer*

To je to same, jako kdybych se mel rozhodnout mezi tridverovym a petidverovym autem kdyz nevim, jestli se mi tam vejdou deti. Tak si hold pro jistotu koupim 5ti dver a jsem v klidu. Samozrejme s trochou nadsazky ;)

petr123*

Když myslíš... Třeba si tím dost zkomplikuješ nastavení firewallu, nějaké speciální nastavení povolených portů a podobně. Něco budeš mít povolené na jednou routeru, něco na druhém zakázané a teď si hledej proč ti něco vlastně nefunguje ;)

To už nemluvím o tom, že switch prostě zapojím do kabelů a bez jakékoliv konfigurace běží, router chce alespoň základní konfiguraci.

parizek*

To je ale preci dost extremni situace, kde je rec o dalsich routerech? A povolene porty? Na jednoduchou otazku zbytecne slozita odpoved. Ja jsem domu pritah router, kabel od modemu soupnul do WAN portu, pocitace do LAN portuu a o vic jsem se nestaral, vse funguje jak ma bez jakekoli konfigurace :)

petr123*

Mluvíme o situaci, kdy je to podle tebe "jedno". To znamená, že už jsi za nějakým strojem, který routuje. Takže kdybys tam dal ty sám další router tak bys tam dával ten druhý router navíc - místo toho abys tam dal nějaký jednoduchý switch.

A mimochodem, tu situaci kterou popisuješ je právě řešitelná routerem, kdybys tam zapojil switch tak si moc nepomůžeš...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]