Nejste přihlášen/a.
dřív byl rozdíl v architektuře CPU, ale dnes se to liší v podstatě "jen" operačním systémem. OSX je takovej vyspělejší oproti windows dle mého názoru, ale každému vyhovuje něco jiného. v zásadě cokoli od applu je dražší než od MS, ale taky o to kvalitnější
A taky tak samostatné, že Mac OS nejede na jiném než "jablečném"hardwaru, že si AFAIK dobře rozumí jen s vlastními produkty... Podle mne je to dost předražené a proti PC za stejnou cenu s Windows nebo Linuxem nemá žádnou velkou výhodu. M$ je drahý a Apple ještě dražší. Nevidím důvod, proč by si člověk měl za tu cenu koupit zrovna Apple, pokud to není nějaký "Apple fanatik".
doplněno 04.12.12 19:23:Asi jediná výhoda věcí od Applu je jejich design a rozměry (přístroje jsou opravdu malé a hezké).
Mac se chlubí:
Nové PC Vám přijde naplněné všemožnými aplikacemi, ale ne tím, co použijete. Mac přijde s kompletní základní softwarovou výbavou. - Pokud na PC dám Linux, dostanu totéž, s větší kompatilibitou a bez placení za OS a programy.
Má nejlepší operační systém na světě! - Když je nejlepší, tak proč ho okolo sebe skoro vůbec nevidím? Ani úplně nějlepší není...
Jdou na něm spustit MS Office. - A...? V Linuxu dostanu předinstalovány LibreOffice, které jsou téměř plnohodnotnou náhradou MSO, ale zdarma.
Je kompatibilní s vašimi zařízeními. - To je snad jasné, ne? Kdo by si koupil počítač, ke kterému by nemohl nic připojit? Tímhle nemají důvod se chlubit. Tady vedou Windows.
Má oceněnou zákaznickou podporu. - Já jsem podporu od výrobce OS nikdy nepotřeboval, stačí umět hledat a zkoušet. A většina programů i OS stejně už má své "centrum podpory"nebo něco podobného.
Jdou na tom Windows. - Zrovna pro u nich vyobrazená WXP mi stačí počítač za desstinu ceny Mac...
atd.
a) v operačním systému
b) ve většině případů v používaném software (z důvodů rozdílu OS)
c) v ceně (Macy jsou při podobné konfiguraci dražší než standardní PC)
d) v rozšíření (Macy nejsou díky svým specifikám a vyšší ceně tak rozšířené, nejvíc se jich používá v USA, nicméně pořád mají vyšší tržní podíl než všechny distribuce Linuxu dohromady.)
e) určitě by se ještě něco našlo...
Jen tak mimochodem, mezi distribuce Linuxu se řadí i Android, Symbian, Maemo, MeeGo...
Tak to nesrovnávej s Linuxem, ale s nad ním převažujícími Windows.
Všechno už bylo řečeno, pokud by sis chtěl zkusit Mac OS na PC, tak můžeš přes VMware anebo pokud máš Intel procesor (alespoň dual core), iatkos. Není to ouplně nejjednodušší nainstalovat, ale mně to doma fachá přes půl roku a v práci to taky fungovalo na všem, krom Atomu (problém procesoru).
Potom si tam můžeš zprovoznit Xcode, resp. SDK a můžeš si zkusit vyvíjet aplikace třeba pro iPhone a spouštět přes emulator a třeba Tě to začne bavit a zkusíš si to naostro. No a potom si můžeš najít práci v USA za salary nějakých $115.000 / rok a nabízí se otázka - co tady, ještě, k sakru děláš
Eh předem soráč za tu slohovku.
Jsem uživatel...Mac a celkově iOSApple produktů...
Stabilita OS o které si MS může nechat zdát..s win bylo nereálné frčet v kuse 2-3 měs... velké plus...
Sekavost aplikací od Apple je téměř nulová...snad jen App mail ale nemám ji to za zlé neustále pracuje s cca 60gbmeilů..
Unibody těla noteboků nemohou vrzat... když vám to spadne nekřupne to ať už jde o polykarbonát anebo hliníkové pročka.
Reálná výdrž Macbook pro 15¨ se zanutým internetem skrze safari na wifi je cca 8 hodin... práce ve wordu bez wifi 12 hodin...
Do jisté doby praktické jediné stroje se stolní procesorem který bez zatížení nespouštěl chlazení/nelze slyšet...
Skleněný trackpad bez tlačítek který má odhadem 5x7 cm ..úžasná věc která se stále málokde vidí...velmi návykový...
Klávesové zkratky,menu nabídky atd... identické napříč mezi programy několik let.. občas ignorováno tvůrcem softu ale to je jeho věc...
Apple dodal první sériově vyráběné stroje s retina zobrazovači(číst nemá cenu je třeba jej vidět)...
Několik let jedinné stroje které se nedusí v peřině ani se silikonovou krytkou kláves neb mají chlazení řešeno "jinak"...
Na 2,5 roku starém stroji mám wifi která se připojí do 5Ghz pásma... a jiné věci...
Je toho víc, jen pár slov od uživatele Win 95-w7(beta8), Ubuntu od FeistyFawn a MacOS od verze Jaguar... vše do kupy...
Shrnou to lze Win-jednoduché kazové omalovánky Linux složité bezkazové..ale vše v příkazové řádce.MacOS má od obou trochu...
Předražené...slova která většinou vypouští lidé kteří Mac ani neviděli... popřípadě na tom nejelo maticni.exe tak to zaklapli...
Mac by měl umět majitel využít na brouzdaní netem opravdu stačí netbook. I když takový MacBookAir ...doporučím prohlédnout...
doplněno 05.12.12 23:25:Ať vás nenechám v tom obrázkování samotné... obrázek ukazuje jak HW tak SW část ... snad časem...
doplněno 05.12.12 23:26:Chjo.
"Linux složité bezkazové..ale vše v příkazové řádce" - A kdys to zkoušel? Tohle už není pravda minimálně 10 let...
doplněno 05.12.12 15:22:Prostě fanoušek Jablka, který nemůže uvěřit, že ostatní platformy jsou minimálně stejně dobré.
doplněno 05.12.12 15:22: Dokaž mu ti citovanou větu
*...mi tu...
Pracuji se všemi OS současně... k Tvé smůle bohužel...
Pokud chceš něco složitějšího jednoduše tak na Macu i Linuxu jsi nejrychleji v příkazáku...
Nicméně pochybuji o výšce IQ tedy v rámci těch obrázků... ale tak, je mi to šumák...
Až budeš v rámci několika stovek lidí/firem měsíčně zařizovat/zapojovat net budeš o platformách ať už pro uživatele či správce mluvit jinak...
A to že příkazem který je již delší pátek na světě a funguje na Unix,Linux systémech stejně a na Win je to někdy porod...
Ale pravda v době roku 2001 kdy u nás nejlevnější Mac stál cca 80tis jsem na to taky koukal z patra... člověk časem prozřel...
Mac má naprosto geniální klávesnici. Zato myš bych po pár minutách hodil pod stůl.
Mac OS je celej takovej pozlátkovej a uhlazenej. Vůbec všechny Apple produkty sou takový luxusnější a na voko.
Důvodem pro Mac může být i software, který pod windows/linuxem nespustíte, protože tam neexistuje. Windows na Macu jdou snad ok.
Obyčejný uživatel pozná rozdíl asi jen v ceně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.