Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Microsoft Excel - je složitý?

Od: romana123 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

Nastoupila jsem do nové práce a pracujeme často na programu Microsoft Excel, nemám ani ponětí jak se s ním pracuje *nevi* Umím jedině na Wordu jinak vůbec na Excelu. Nikdo mi vůbec neřekl, že tam bude akorát tento program. Lidé v práci mi říkají, že se to v pohodě naučím. Mají pravdu? Nebo by byl lepší nějaký kurz ve kterým bych se aspoň naučila ten postup? Používáte Excel v práci taky? Mám velmi hodného spolupracovatele, který mi říká, že se to naučím :) Když budu chodit do práce tak myslíte, že se to naučím? Mockrát děkuji za vaše odpovědi a snad mi nějak pomůžete ;)

Romana

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dericcaster*
hodnocení

1x

Zkuste tyto stránky, je zde základní návod jak ovládat excel. Není to už tak složité.

hop®

Ano, rozumný odkaz. *palec*

Navíc bych doporučil si někde "obstarat" jednoduchou "hotovou" tabulku a tu prozkoumat, mnohé závislosti pochopíte nejlépe na funkčním příkladu.

hodnocení

0x

Myslím že to nebude problém. Stačí pochopit jak to vlastně funguje a zbytek už není problém. ;)

hodnocení

0x

Souhlasím s předchozí odpovědí. Chce si to pohrát a systémem pokus omyl se dá přijít na poměrně mnoho. Jemnosti si potom můžete přečíst v manuálu.

figurek*
hodnocení

0x

Bez obav, naučíte se to a rychle. Chce to pochopit jen pár základních pouček. Jestli znáte Word, pak práce s jeho bráchou jménem Excel pro vás nemůže být větší problém. Excel je mimořádně povedený program, mnohem lepší, než Word.

Nejde porovnávat Excel a Word. To je blbost. Každé je trochu něco jiného. ;)

doplněno 04.12.12 22:31:

figurko teď tě trochu nechápu. Ve své první reakci píšeš, že jsou ze ¾ stejné a v druhé reakci, že co se dá zvládnout Excelem, to se Wordem neudělá. To jde proti sobě nebo mi to tak alespoň příjde.

figurek*

Není to blbost. Jsou ze tří čtvrtin úplně stejní a fungují na stejném základu.

buss

No to snad nééééé, co je tím základem? Ťukání do klávesnice? To jako když nebudu vědět nic o matice, tak to zvládnu wordem?

figurek*

bože můj Bussi. Nedělej ze sebe jelito a nerozumuj, když něčemu nerozumíš. Excelem se dá řídit firma, dají se jím automatizovat objednávky, Excel umí automaticky aktualizovat weby, automaticky aktualizovat dokumenty ve Wordu nebo automatizovat kreslení technických výkresů i s NC programem a rozpočtem. Nic z toho Wordem neuděláš ani náhodou.

A netvrďte mi nikdo, že to co píšu jsou blbosti, protože v těch blbostech je zatraceně mnoho peněz.

aaaaaa*

to bych rád slyšel chválu spisovatele na excel, jak říká, že je mnohem lepší než word. Tohle je pěkný nesmysl. Excel to je matika, logika - tedy záleží na použití, využití, dokáže neskutečné věci, velký pomocník.

leone*

Srovnávat excel a wordem, co je lepší, je totéž, jako srovnávat pračku se sušičkou.
Ano, stejný může být výrobce:
excel a word = Microsoft; pračka a sušička = např.Bosch
Ano, ovládání je obdobné: klávesnice x tlačítka
Vypadá to podobně: rozbalí se okno x je to velká bílá plechová bedna
Ano, najdeme i další funkce, které mohou na první pohled vypadat podobně, ale práce s nima a hlavně výstupy jsou zcela odlišné.
Pračka prádlo vypere, sušička vysuší. Každý spotřebič plní jinou funkci a jiný výstup: čisté prádlo x suché prádlo.

Word je jasně textová aplikace: psaní dopisů, článků, popř. knih
Má hodně důležitých funkcí, ale pořád jen pro práci s textem.

Excel je jasný tabulkový procesor. Můžete zadávat vzorce, grafy, makra. Můžete třídit, filtrovat, seřazovat vložená data. Můžete pomocí vzorců spojovat tabulky z několika samostatných souborů. Aktualizací dat v jedné tabulce můžete zaktualizovat výpočty v tabulkách v jiných vzorci propojených souborech. A spousta zajímavých a potřebných funkcí.
Mezi wordem a excelem lze data kopírovat stejně jako můžete stejné prádlo přenést z pračky do sušičky a naopak.
Faktem je, že data přenesená z excelu do wordu, ztratí svoji "inteligentní" podobu (ztráta vzorců) a překopírováním zpět do excelu zbydou pouhá tupá data, která se musí znovu osadit vzorci.
Suché prádlo ze sušičky vložené do pračky bude po spuštění programu praní zase mokré a přenesením zpět do sušičky se opět musí zvolit program sušení.
Mohla bych přirovnávat dál, ale myslím, že to stačí. (mimochodem mě to začalo bavit :D)

V každém případě neklesejte na mysli. Souhlasím s příspěvky - výuka metoda pokus-omyl.
Nakonec zjistíte, že je excel zábava a že ulehčí hodně práce.
A kdyby bylo nejhůř, i do excelu jde pouze ťukat data (číslice a písmenka). Otázkou je, jak dlouho Vám to vydrží a jaké výstupy bude chtít zaměstnavatel.

leone*

Pro případné puntičkáře:
Ano, do wordu lze vpravit tabulku z excelu i bez ztráty "inteligence".
Ale to myslím, paní/slečnu Romanu zatím trápit nemusí. ;)

Držím palce a dejte vědět, jak se Vám daří pronikat do tajů excelu :)

buss
hodnocení

0x

Něco mne mate Romano, excel se učí na školách cca 20 let, jste starší, nebo ve vaší škole nebyl? A co doma děcka, manžel...? Nic na tom není, pokud jste schopna chápat a pochopit jeho smysl, k čemu to vlastně slouží. Pokud se s tím nenaučíte, budete výjímka, nepochopitelná. Jsou lidi, co se báli sáhnout na klávesnici... Počitadlo máte jistě doma, tak sednout a zkoušet a zkoušet. na intu jsou "kurzy", skočte si do knihovny.

romana123
hodnocení

Je mi 36 let a několik let jsem pracovala na poště, motorizovaný doručovatel, tudiž jsem počítač nepotřebovala. Na poště jsme měli poštovní program, který byl velmi jednoduchý, který jsem zvládla. Ted´ mám skvělou práci a fakt se snažím, pomáhá mi moje 12 letá dcerka,která je v tom celkém zběhlá a můj spolupracovnik, který je velmi ochotný mi to vysvětlit.

ladaadal*
hodnocení

0x

To co potřebuješ v práci se naučíš. Naučili se to i jiní, proč ne ty. Jinak Buss- ono je umět a umět. Když řeknu, že umím s Exclem, můžu ho umět ovládat a zadávat základní vzorečky, nebo v něm taky můžu tvořit složité databáze či neuvěřitelné výpočty. Což umí asi 1% uživatelů, takže umět s Exclem neznamená s ním dokonale umět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]