Nejste přihlášen/a.
Nemáte please někdo tip,jak rozběhnout DOSovský program (účetní z 90 let ale super nemohu se ho zbavit) který pod XP prostě nejde spustit (on ale nejde žádný DOS ) a v práci mám ještě wokna 98 a toho kompu se musim zbavit ( točí se už 11 let bez přestávky přece už musí vodejít ne? není možný že by na to Microsoft nemyslel že by od 98 výše měli prostě lidi na DOS smůlu . Thanks.
doplněno 29.07.09 09:54:Lidičky díky za snahu,vypadá to že 2 disky na lepším kompu kde na jednom budou wokna 98 a na druhym XP by mělo vše vyřešit.
11 let starý pc je sice starý ale klidně může ještě x let běhat, ale taky může za 2 dny něco kleknout. To nikdo neřekne s jistotou.
Zkusil bych ten program v režimu kompatibility, plno dos programů běhá i v xpčkách a to buď v režimu kompatibility nebo i bez úprav.
Režim kompatibility se dá spustit přímo u zástupce programu na ploše- pravé tlačítko, vlastnosti a tam je kompatibilita, takhle si můžeš nastavit x programů a každý pod jinou kompatibilitou. Další možností jsou emulátory dosu, třeba dosbox, případně přímo virtualizace jako vmware, virtualpc.
Poslední možností je pořešit upgrade programu- zjistit u výrobce zda neni novější verze, třeba se budeš divit a bude ještě lepší
Ta firma co vyráběla tento program skončila,takže upgrade není možný. režim kompatibilty ten program nenabízí (vlastnosti a pak se objeví 6 záložek kde jsou možnosti jako zabránit programu v detekci windows,typ písma,manipulace s pamětí ,pak v případě nutnosti nabídnout pouze režim MS-DOS a pak možnosti překonfigurovat Configsys ,a soubor Autexec.bat ,což do toho se nepustim protože vůbec nevím k čemu to je, a ještě by mi to asi nefungovalo vůbec,to by mě ranila mrtvice,je zde 15 let práce. Myslel jsem laicky že prostě existuje nějakej prográmek kterej se nainstaluje do XP a DOS tam pofrčí. No jinak dík snad se ještě někdo ozve.
ono práve väčšinou tieto účtovné programy potrebovali špeciálne nastaviť config.sys, pretože otvárali mnoho súborov naraz a dos s tým vo východzej konfigurácii nerátal, takže sa tomu asi nevyhnete. a pravdepodobne ani ručnému nastaveniu pridelenia pamäte.
Můžeš zkusit DOSBox (emulátor DOSu pro hry) a pro snažší práci s tímto programem případně jeho Windows nadstavbu D-Fend
www.dosbox.com/ (download)
cs.wikipedia.org/wiki/DOSBox (info)
dfendreloaded.sou/... (download)
Pro DOS jsem na 486ce používal WOLKOV Commander.Jedinečný program,Pro použití u XP asi bude třeba emulátor.
JABRAKA
doplněno 27.07.09 21:16:Lze najít na Slunečnici.
JABR
Jabrako, volkov commander je souborový manažer, čili něco jako total comander. S dosem má společné jen to, že pod dosem funguje
Ahoj,
a co ti ten dos program dělá? Parametry se nenastavují v autoexec.bat a config.sys ale pod složkou windows/system32/ autoexec.nt a config.nt
Zatím jsem neměl s žádným dos programem problém. Oba se dají otevřít pomocí notepadu a je potřeba nastavit několik základních paremtrů, jako počet souborů, nastavení zobrazování apod.
Autoexec bat je soubor příkazů, které se načítají při spuštění Dosu a které při zapnutí ten Dos provádí. Config sys je soubor parametrů. které se taky nastavují v Dosu při jeho zapnutí. Účetní program je v podstatě databázový systém plus vlastní vložená data a z tohoto principu v Dosu bude vyžadovat minimálně úpravu v Config sysu - zvýšení povoleného počtu současně otevřených souborů. Je třeba najít dokumentaci toho účetního programu a zjistit, jaké úpravy Dosu - Autoexecu a Configu bylo tehdy třeba při instalaci do původního Dosu udělat, tehdy se to muselo dělat ručně právě podle papírové dokumentace, nebylo to automatické jako nyní ve Woknech. A stejně nadstavit i emulátor Dosu pod XPčkami. Druhá možnost je v tom původním počítači prohlídnout soubory Autoexec bat a Config sys a nadstavit Dos emulátor podle nich. Vedle nadstavení parametrů se tak mohly spouštět i nějaké speciální rezidenční programy pro spuštění a chod účetního programu potřebné. Nejlepší by bylo prostudovat dokumentaci Dosu jako operačního systému, té části týkající se jeho nadstavení. Nebo najít někoho, kdo Dos ještě trochu zná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.