Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalid operating system

Od: vojtahavel* odpovědí: 26 změna:

Zdar,

tak jsem tu zase a opět mám problém s počítačem. Že já se na ty experimenty už nevykašlu :).

Dneska ráno jsem nainstaloval OpenSuse 11.1. Byl to již několikátý Linux, který jsem nainstaloval, ale nelíbil se mi, tak jsem chtěl obnovit zavaděč Windows XP a zformátovat oddíl pro Linux + ho připojit k dalšímu oddílu na disku.

Vložil jsem instalační CD XP do mechaniky a chtěl jsem zavaděč obnovit tak, jak jsem to vždycky dělal. Dělal jsem to tak, že jsem se "proklikal" instalací až na výběr disku, zavaděč se mezi tím obnovil, já restartoval PC a už jsem běžel na XP. Jenže instalace jaksi teďka nezačala, našla jen konfiguraci počítače, posunula se na modrou obrazovku s titulkem "Instalace systému Windows" a tim to skončilo. Nic jiného na obrazovce nebylo a počítač nedělal nic ani po 20 min.

Tak jsem se nabootoval ještě přes linuxový GRUB do XP a hledal jsem možnosti, jak obnovit zavaděč XP. Našel jsem nějakou utilitku od Acronisu, stáhl jsem to pod názvem mbrautowrite_en.iso. Vypálil jsem to na CD, nabootoval z něj a jal jsem se obnovit zavaděč. Jenže to zase vyhodilo hlášku "No commands for booting for booting operatin system.Pres Enter to reboot. Tak jsem zmáčkl Enter a chtěl jsem se na to na celé vykašlat, ale počítač vyhodil hlášku Invalid operating system!

Dostal jsem se do situace, kdy neběží ani Linux ani XP a tak jsem teď na Live CD Ubuntu. Chtěl jsem obnovit zavaděč z DVD OpenSuse, ale jaksi teď OpenSuse XP nevidí a tím ten problém končí.

Nevím si rady co dělat. OpenSuse XP nevidí, tudíž nemá cenu obnovovat zavaděč. CD s XP nic nedělá. Co tedy mám podniknout?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vojtahavel*
hodnocení

0x

Tak už jsem problém vyřešil a nyní píšu opět z XP. Prostě jsem znovu nainstaloval Suse, nic jsem se nepokoušel opravovat a je to. Jen ještě musím vykoumat jak se zbavit toho oddílu s Linuxem a jak opravit zavaděč Win, když instalační CD jaksi nefunguje.

czloob*

Z opravné konzole Windows XP zadat fixmbr a po restartu už Windows naběhnou.

vojtahavel*

Asi jsi moc celou otázku a mou následnou odpověď nečetl co? Ale i tak díky za snahu

czloob*
Milej zlatej, otázku jsem čet až moc dobře. Nikdy bych si nedovolil plácat játrama jen tak od boku. Zřejmě si nevíš s mou odpovědí rady, ale to by ses měl dál ptát a ne dělat chytrýho.
O Recovery Console jsem ve tvých příspěvcích nenašel ani slovo. Pokud ji nemáš nainstalovanou natvrdo (což při hokus pokusech který popisuješ je docela prasečina) a nefunguje ti instalačni CD, pak jsou tu i další postupy uvedené přímo výrobcem na support.microsoft.com . A pokud na ně tvuj amaterismus nestačí, tak se drž svého tvrzení "Že já se na ty experimenty už nevykašlu" a vykašli se na to.
vojtahavel*

Promiň, já nevěděl, že Recovery console jde nainstalovat natvrdo. Domníval jsem se, že si nečetl můj dotaz a následnou reakci, protože si mě odkázal na tu konzoli a já nevěděl, že se dá spustit jinak než pomocí CD. To CD mi právě nefunguje.

Zkusím tedy pohledat něco dál. Za amatéra na počítači se nepovažuji. Nicméně těmhle věcím moc nerozumím a tak se snažím jak umím, Googluju o 106 a pak se teprve obracím sem.

czloob*

OK, uznávám, že se mě to krapet dotklo, protože se snažím vždy odpovídat smysluplně, a tak byl muj předchozí příspěvek malinko poznamenán emocemi :)

Domníval jsem se, že pokud experimentuješ s operačními systémy, pak tyhle pojmy znáš.

Nicméně celkem smysluplný návod na vytvoření boot cd s konzolí je třeba tady www.craftcom.net//...

[joke] použij to od části B abys mě zas nekamenoval za to instalační CD :-D [/joke]

vojtahavel*

No, daleko jsem nedošel :-D. Zasekl jsem se u Vytvoření XP Recovery CD.Nevím, kde vzali ten archiv XPReco.zip

czloob*

Hned v prvním odstavci je odkaz na stažení ;)

vojtahavel*

Já jsem blbej. Četl jsem to a ani o tom nevim. Díky.

vojtahavel*
Tak jsem opět narazil na ten problém, o kterém jsem se již zmiňoval, jen jsem nevěděl, jak to správě napsat. Psal jsem tohle: Dělal jsem to tak, že jsem se "proklikal"instalací až na výběr disku, zavaděč se mezi tím obnovil, já restartoval PC
a už jsem běžel na XP. Jenže instalace jaksi teďka nezačala, našla jen konfiguraci počítače, posunula se na modrou obrazovku s titulkem "Instalace systému Windows"a tim to skončilo.
Situace se opakuje. Přidám obrázky, abys měl obraz (:-D) o situaci.
Co se děje:
Co by se mělo dít:
craftcom.net/...
a
craftcom.net/...
doplněno 21.07.09 16:05:

Ta fotka monitoru patří k tomu co se děje. A na obrazovce je napsáno jen: Instalace systému Windows. Dole se neobjeví ten šedý pruh a PC nic nedělá.

Před tím jen zjišťuje konfiguraci PC či co, zarachotí disketovka, objeví se tahle obrazovka a konec.

Invalid operating system
czloob*

Tak mi to nějak připadá, jako by to nebylo instalačním médiem, ale chybička bude jinde. Tím pádem by se dala z instalačního CD doinstalovat konzole do systému natvrdo. Je to vlastně ten krok A. Vlož CD do mechaniky a spusť

X:i386winnt32.exe /cmdcons (místo X: použij skutečné označení jednotky CD-ROM).

Pak by se před naběhnutím systému WinXP měla asi na 2 vteřiny zobrazit možnost volby, jestli chceš spustit konzoli nebo celej systém.

Vypadá to, že si instalátor chce na něco šahnout a nejspíš se zacyklí a nepokračuje, ale CD by mělo být jinak funkční.

vojtahavel*

Další error:

Invalid operating system #2

vojtahavel*
hodnocení

0x

Napadá mě jedna odpověď.

Nemůže tohle všechno být způsobeno tím, že na jednom disku jsou:

1)systém Windows XP ( oddíl C:)

2) oddíl na data (D:)

3) systémový oddíl Linuxu

4) oddíl s domovským adresářem Linuxu (home)

5) oddíl na swap Linuxu

V MBR je zapsaný Linuxový zavaděč (GRUB).

Linuxu jsem se zbavil vždycky tak, že jsem smazal všechny oddíly Linuxu pomocí programu Acronis disk director a dal je připojit k oddílu D:. Pak jsem obnovil zavaděč tak, jak jsem již psal úplně nahoře, při psaní dotazu, citace: Dělal jsem to tak, že jsem se "proklikal" instalací až na výběr disku, zavaděč se mezi tím obnovil, já restartoval PC a už jsem běžel na XP.

Napadá mě, že systém vyhazuje hlášku o tom, že nenašel systémový oddíl právě kvůli tomu, že je na stejném disku Linux. Já bych to třeba i zkusil udělat tak jak jsem to vždycky dělal, ale bojím se, že se pak už nedostanu do XP, protože jak vidíte, instalace XP jaksi nefunguje a já nevím, zda je to kvůli tomu Linuxu

czloob*

Instalátor WinXP je Tvým diskem evidentně zmaten :) Nevím, jestli máš disketovou mechaniku, ale ještě by to zachránil boot disk Win98. Po nabootování z diskety napsat fdisk /mbr a restartovat. Funguje to i pro WinXP.

Myslel jsem, že tohle zkoušel, pokud ne tak mimo systemove diskety by to mělo jít i z konzole pro zotavení- nabootovat instalaci xpček a jakmile najede tak je tuším hned na té první obrazovce možnost máčknout R a tím se spustí

vojtahavel*

Potíž je v tom, že mi instalace XP jaksi nefunguje a tak se nedostanu do té konzole

Aha, původně jsi psal o tom, že to nejde až od rozdělení disků :)

V tom případě jsou to bootovačky, dokonce i disketová bootovačka pro xpčka bootdisk.com/...

vojtahavel*

A to mám hodit na disketu a z toho nabootovat?

Vždy tam byly snad všechny systémové diskety, ano dát na disketu a nechat bootovat z diskety

vojtahavel*

Další problém: BIOS není schopný bootovat jaksi z diskety. Nastavím v něm bootování diskety, nechám nabootovat, na disketu vůbec nešáhne a spustí se výběr OS. A když se do BIOSu podívám znova, je tam opět nastaveno jako 1. bootování z CD a pak z HDD

Vojto, uložil jsi to nastavení viď. Z distety pochybuji, že by to nebootovalo, to spíš by byla špatná disketa a nebo by tam nebyly potřebné soubory- bacha na skryté soubory

vojtahavel*

Jj, uložil. Diskety jsem zkoušel již 2, dokonce jsem je zformátoval a pak jsem tam hodil spouštěcí disketu pro 98.

vojtahavel*

Díky, zkusím

vojtahavel*
hodnocení

0x

Tak jsem přece jenom risknul a zrušil jsem oddíly s Linuxem. A světě div se, oni fungují teď Windows i po tom, když jsem smazal GRUB. Divné, ale funguje to. Jen tu nefungující instalaci XP by to chtělo ještě pořešit

vojtahavel*
hodnocení

0x

VYŘEŠENO!

Přemýšlel jsem, co jsem s počítačem v poslední době dělal. Přišel jsem na jediné - a to, že jsem přidal k počítači externí USB čtečku karet. Tak jsem čtečku odpojil a zkusil dát do mechaniky instalační CD XP a ono to fungovalo! Načítalo to soubory a normálně by to pokračovalo dál :).

Tak jsem rád, že jsem to za Vaší pomoci vyřešil, díky

Instalace by se vyřešila. Myslim si že vše by to kouslo po zero formatu- zapsání na disk samé nuly. Ale to až když by jsi to fakt potřeboval, mě už to zachránilo pár disků se kterýma nešlo fakt nic

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]