Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počítač se nespustí resp.Bios

Od: honza2581* odpovědí: 4 změna:

Mám krásný problém. Měnil jsem chladič na CPU na desce Gigabyte GA-6VTXE, protože jsem CPUčko taktoval z 900MHz na 1.03GHz. CPU jsem taktoval v Biosu. Tam byla hodnota 100MHz a na ní právě CPU Intel Celeron měl 900MHz. Tak jsem tam dal nejdřív 105, potom 110 a pak 115 a z totho potom měl Celeron frekvenci 1.03GHz. Pak jsem si říkal že tam dám lepší chladič, protože co tam byl, byl malý a zdál se mi, že CPU by se mohlo přehřívat. Tak jsem tam dal ten větší určený výhradně na soc.370(tam je Intel Celeron vsunutý). Potom jsem PC zapnul a obrazovka, respektive ledka, co je na ní,tak blikala. Zkontroloval jsem, zdali kabel na monitor je zapojený - byl. Tak jsem zkontroloval graf.kartu nVidia GeForce FX 5200(je v AGP slotu) - taky byla zapojená. Tak jsem vytáhl biosovou baterku. Čekal jsem zhruba 5 minut. Pak jsem ji tam strčil a zkusil zapnout PC - nenajel. Tak jsem desku důkladně prozkoukal a narazil jsem na CMOS, kde byly 3 výběžky a tam bylo psaný 1-2 NORMAL-tam byl píchnutej takovej modrej drobek a pak 2-3Clear tak jsem to dal na to CLEAR a PC nešel spustit, tak jsem to dal z5 na to normal a bez úspěchu. Nevíte co s tím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pmat*
hodnocení

0x

Skoro bych si tipl, že sis při té výměně chladiče buď povytáhl procesor ze slotu nebo jsi možná nezapojil nějaký kabel od zdroje.

Postup nulování tím modrým bobkem (říká se mu jumper [džampr]) byl v pořádku.

honza2581*
hodnocení

CPUčko jsem kontroloval a je zasunuté tak jak má být a se zdrojem jsem nic nedělal, jen odšrouboval z bedny, ale s kabelama jsem nic nedělal. No já jsem si totiž nemohl spomenout jak se tomu "Bobku" říká. Tak jsem ho popsal aby jste všichni co ten problém čtete věděli.

Budeme-li předpokládat, že BIOS je už zresetovaný, může být problém v grafické kartě. Pokud PC po zapnutí normálně beží, i když bez obrazu, zkus tam dát jinou grafiku. Je možné, že jsi ji přetaktováním CPU odrovnal.

honza2581*
hodnocení

Zkoušel jsem jinou grafiku jak do AGPéčka, tak i do PCIčka - bez úspěchu. Grafárny jsem zkoušel na mém starším PC s deskou VIA Aopen AX59Pro a tam šly obě bez problému. Doma jsem našel starou, možná už nefunkční redukci z soc370 na slot1. Byl tam v jeden starej nefunkční Celeron(366Mhz). Vyhrabal jsem desku na slot1 a v ní byl Pentium III.Do té redukce jsem dal ten Celeron(900MHz přetaktovaný na 1.03GHz) a nežbrtlo si to. Je na 50% možné, že ten taktovaný celeron je špatný. Možná je ta redukce, nevim. Taktováním CPU jsem neodrovnal, protože násobek 115 je velmi mírný(900→1030MHz[100→115]) a navíc mi v pohodě najel do Windowsu, ale pak jsem si říkal, že Windowsy(XPéčka) vypnu a dám tam lepší chladič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]