Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Média DVD-R nebo DVD+R - které vybrat?

Od: petr123* odpovědí: 7 změna:

Jaká média volíte při vypalování DVD - důležité zálohy a tak? Já vždycky v obchodě dlouho přemýšlím jestli "pluska" nebo "mínuska" a nakonec si stejně hodím korunou a vezmu ta která mají třeba hezčí krabičku ;)

Máte s nějakým typem médii lepší zkušenosti, nebo je mezi nimi vůbec nějaký "praktický" rozdíl? Jde mi o trvanlivost, spolehlivost a tak. Jde mi o zálohy dat vypalované a čtené jen v PC, takže to jestli je některý typ média třeba "čitelnější" v DVD přehrávačích je mi jedno.

Samozřejmě při srovnání médií stejné značky jen různého typu, pokud bych měl na výběr třeba pluskové Vermatimy a mínusové Tesco tak je moje volba jasná a za téhle situace vůbec neřeším typ média ale důvěryhodnost značky...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

1x

V PC je to jedno +R nebo -R.V DVD Recorderu požívám -R.Protože na +R ukládá recorder dvojnásobek objemu dat.(Imaginárně) S tím jsou pak v PC při úpravě problémy .Zní to neuvěřitelně ,ale bylo to tak.Takže preferuji DVD-R.

hodnocení

1x
Už déle používám přenosný HDD le myslím že jsem kdysi kupoval DVD +/- a tudíž to není třeba řešit ale nevím zda se nepletu, obecně známo kdysi dávno jedny kousky nešly v určitých romkách číst a v jiných zase jo, dneska to víceméně nemá vliv, ale tesco dvd nekupujte jednou mi odobné dvd leželo přs měsíc nastole zapísem nahoru a tipuju že asi UV či co data prakticky zničilo, což mi několika leté poškrábané verbatiny nikdy neudělali.v dnešní době bych řekl je jedno co koupíte.Vím že můj ps2 má s mínusky problém ale pc je to opravdu jedno..

hodnocení

1x

Pokud chceš mít jistotu, zálohuj na DVD k tomu přímo určená. Jinak vhodné jsou zlaté disky a DVD-RAM.

hodnocení

1x

Zálohování - tím spíš v domácích podmínkách - je skutečně problém. Na zálohy (natož důležité) vůbec nemohu doporučit DVD+-R. Když už, tak používat přepisovatelná DVD (ovšem pouze jednorázově, bez přepisu) nebo ještě lépe DVD-RAM.

Mám zálohy na přenosném HDD, následně ve 2 kopiích na DVD-RAM a skutečně důležité věci ještě na harddiscích 2 počítačů. Vše geograficky od sebe, jinak to ztrácí smysl při přírodních katastrofách (aktuálně třeba záplavy). Bohužel všechny tyto způsoby mají omezenou trvanlivost (uvádí se řádově roky - do 10 let) a je potřeba pravidelně (a na můj vkus až příliš často) kontrolovat.

Z profesionální praxe se při současných technologiích jako nejlepší jeví pro zálohování páska. Trvanlivost je údajně několik desítek (až 100) let. Ve srovnání s klínovým písmem nebo papyrem je to ale stále směšně málo.

pravdomluvny*
hodnocení

0x

Na zálohy používám SONY, Verbatim, Fujifilm a BENQ DVD-R, CD-R tedy všehochuť. To, na čem mi opravdu záleží jednou za rok přepálím (fotky). Dobré je superdůležitá data zálohovat vícenásobně a také na různých místech uložit (požár, povodeň, krádež).

Mrkni na diskusi o kvalitě médií třeba zde:

abclinuxu.cz/...

xfal
hodnocení

0x

Do PC doporučuji a také používám DVD+. Mínuska byla první formát určený hlavně pro filmy a přehrávače. Také ty starší jiné než mínuska nebraly. Pluska byla pak lehce přizpůsobena pro lepší využití v PC. Při srovnání + a - stejné značky ale uživatel rozdíl nepozná, jen nepatrný rozdíl ve velikosti prostoru pro data a u + výce rychlostních stupňů na výběr při vypalování.

Takhle bych to neřekl. Každý typ byl podporován jiným výrobcem, zvláště pokud jde o ty přehrávače. Dříve někteří podporovali pluska a někteří minuska, pokud si dobře pamatuji tak dokonce častější byly v přehrávačích pluska.

Teď už je to defakto jedno a já osobně mam raději DVD-R a DVD-RAM :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]