Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přepnout klavesnici na AJ?

Od: wladi* odpovědí: 12 změna:

Sehnal jsem návody na vytvoření neobvyklých a speciálních znaků na př.přehlasované u,a,o v NJ,bohužel lze uskutečnit jen ,je-li klávesnice přepnuta na AJ.Nenašel jsem v útrobách PC možnost na přepnutí.Poraďte!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jodaps*
hodnocení

2x

Stiskni Alt+Shift. Ikonka vpravo dole by se měla změnit na EN (a zpět CS).

wladi*
hodnocení

Já dole nemám ani EN ani jinou ikonku.

otevřete počítač a naskočí vám základdní obrazovka s ikonami programů že, Dole je lišta kde na levé straně je Start a na druhé straně hodiny atd. Určitě je tam i malé CS, na to klikněte.

wladi*
hodnocení

Po otevření mě naskočí ikonky nahoře a to Internet,hlasitost,napájení,otevření PC,vypnutí, ale jmenovaná ikonka EN nebo AJ či ČJ ne.

Jaký je to operační systém?

wladi*
hodnocení

Linux mint

ackar*

Pokud je mi známo, tak Mint vychází z Ubuntu, tudíž by postup měl být obdobný. Najděte si v menu položku nastavení (popřípadě settings) a zde nastavení klávesnice neboli keyboard. Tady se nachází záložka rozložení a zde si zvolte Vámi požadované rozložení - žádná věda ;)

wladi*
hodnocení

Přidal jsem dle Vaší rady Angličtinu ale funguje vždy jazyk,který je na prvním řádku,t.zn.že přehození z ČJ na AJ a naopak je dost zdlouhavé.Ještě jeden dotaz,pokud se v tom někdo vyzná:Při AJ by se při stisknutí levý Alt+0251 mělo ukázat přehlasované u.Mě se neukázalo nic.Přesto děkuji,už vím,jak se na AJ dostanu.

ackar*

Pokud si to chcete ještě zjednodušit, tak si nejspíš můžete na lištu přidat applet, který se jmenuje Indikátor klávesnice, se kterým můžete měnit klávesnici jediným kliknutím myši. Tuším, že Mint používá stejné applety jako Ubuntu, takže by to neměl být problém;)

K druhému dotazu: zadáváte čísla na numpadu nebo na alfanumerické klávesnici?

wladi*
hodnocení

Zdravím,zadávám na alfanumerické stupnici /notebook/,ten applet ,to už je na mě moc odborné.Díky.

ackar*

Znaky ASCII tabulky musíte zadávat na numpadu, který běžně u notebooků není, ale dá se za pár korun koupit a připojit přes USB port. Přes alfanumerickou klávesnici se, pokud vím, takto zadávat znaky nedá.

Applet přidáte tak, že kliknete pravým tlačítkem na lištu, kde máte například hodiny apod. a zvolíte Přidat na panel... tady už jen vyhledáte již zmíněný Indikátor klávesnice a přetáhnete si ho na lištu ;)

hodnocení

1x

Na spodní liště monitoru je malé cs, klikněte na něj a zvolte aj.

doplněno 28.06.09 17:51:

nebo EN

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]