Nejste přihlášen/a.
AHOJ, NEVITE JAK DAT VEDLE SEBE DVE FUNKCE KDYZ, TAK ABY FUNGOVALY NEZAVISLE NA SOBE - POKUD OBE PODMINKY BUDOU PRAVDA, TAK AT VLOZI "AK, POKUD JE JEDNA, TAK AT VLOZI JEN "A" ATD...KAZDA ZVLAST...NEMUZU JE ZA BOHA DAT DOHROMADY, ZVLAST FUNGUJOU...JSEM ZACATECNIK
KDYŽ(LEDEN!B3="";"";"A") KDYŽ(LEDEN!C3="";"";"K")
Jestli jsem správně pochopil zadání, tak logické A problém neřeší, protože KDYŽ se vyhodnocuje společně, ne nezávisle. To, co je popsáno, řeší vnoření KDYŽ takto:
=KDYŽ(B3="";KDYŽ(C3="";"";"K");KDYŽ(C3="";"A";"AK"))
jeste jeden dotaz - jde to pomoci vnorenych funkci -kdyz- udelat treba pro vic nez dve nezavisle vystupni hodnoty? treba, ze by tam jen misto A K bylo A K A2 K2?
Udělat to samozřejmě jde (excel umí téměř cokoliv, jen mu o to správně říct ). V tomto případě je jen otázka, podle čeho se to má řídit. Z otázky mi není jasné, co znamená A2 a K2, jestli jsou to další hodnoty podle třetí a čtvrté buňky, nebo jestli A a A2 je závislé na stejné buňce a rozlišuje se různý obsah buňky. Popiš zadání přesněji.
jasně, špatně jsem se vyjádřil - A2, K2 by byly další hodnoty, nezávislé na sobě ani na A,K. Díky moc
V tomto případě bych zvolil jiné řešení. Přes KDYŽ by to sice šlo, ale musel bys vnořovat do tolikáté úrovně, kolik bys měl buněk (pro čtyři buňky tedy do čtvrté úrovně, celkem 15 KDYŽ!). Toto je řešení pro dvě, max. tři buňky, při větším počtu to je složité a nepřehledné a špatně se orientuje v případě pozdějších úprav. Tady je rozumnější použít pomocné buňky:
Např. hodnotím obsah A1, A2, A3 a A4. Do druhého řádku pod každou buňku vložím vyhodnocení buňky nad [do A2 =KDYŽ(A1="";"";"A"), do B2 =KDYŽ(B1="";"";"B") atd.]. Do buňky, kde chci mít vyhodnocení, pak sloučím jednotlivé odpovědi pomocí =CONCATENATE(A2;B2;C2;D2). Pomocný řádek pak skryju (nastavím nulovou výšku).
Pokud mi z nějakého důvodu vadí ten skrytý řádek, použiju pomocný list. V tom případě je možné na druhém listu vyhodnocovat ve stejných buňkách, které v prvním listu hodnotím [tzn. v druhém listu do A1 =KDYŽ(List1!A1="";"";"A") atd.], vyhodnocení pak v prvním listu bude =CONCATENATE(List2!A1;List2!B1;List2!C1;List2!D1). No a pak skryju list, to mi nemá v čem vadit.
Takto mohu vyhodnocovat až 255 buněk (= limit fce concatenate) a přitom je to stále jednoduché a přehledné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.