Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potreboval bych poradit. Cistil jsem si PC. Vyndal jsem z nej grafickou kartu, zdroj, ramky, procesor a televizni kartu. Slo jen o ocisteni od prachu. Vsechny komponenty jsem pak opet vlozil zpet. Pak jsem dal pocitac spustit a na monitoru sviti porad oranzova kontrolka a nefunguje obraz, ackoliv je do PC spravne zapojen a pri pripojeni k jinemu pc funguje. Chtel jsem pc restartovat na klavesnici ale zjistil jsem ze ani ta neni funkcni jen opticka mys sviti. PC jsem otevrel, vetraky bezi v poradku, kontrolka na zakladni desce sviti. dalsi zvlastnosti je, ze vysunout mi jde jen jeden cdrom. Po vyndani procesoru pak funguji oba cdromy, ale PC nenabehne ani pri vyndani a vymene ramek. Nevite v cem muze byt chyba? Kde je problem? Jsem uz trosku zoufaly ... Predem moc dekuji vsem za rady a pomoc ...
Zkus znovu ty komponenty vyndat a pořádně zandat. Případně omez periferie na ty nejnutnější- deska, paměť- po jedné, zdroj, procesor a grafika.
Na vyčištění pc od prachu stačí stlačený vzduch a otevřít pc, netřeba vyndavat komponenty.
To uz jsem zkousel, PC se nechce rozbehnout ani s jednou ramkou a diskem. Monitor porad nereaguje. Vsechny komponenty by mely byt dobre zandany ... Kdybych alespon tusil co tohle muze zpusobovat ... Zda procesor nebo ramky a nebo zdroj ...
No ja doufam ze ne protoze jsem se niceho ani nejak nedotykal takze komponenty by mely byt snad v poradku. Pevne v to doufam. Budu to muset zkusit jednu po druhe znovu rozebrat a slozit ... Kdybych alespon ale tusil co tuhle chybu zpusobuje, protoze ten pocitac ani nepipa a hlavne nema ani tendenci nabehnout. Proste se zasekne na mrtvem bode a toci se jen vetraky ...
A to jsi ho vysával? Oddělával jsi i procesor? Pokud něco odešlo, tak to mohlo být i v důsledku statické elektřiny.
Přesně tak, právě vysávání jsem se obával. Ale může to bý klidně vadný zdroj, stalo se mi s nim něco podobného- vypnul jsem jedno pc, vzal zdroj, zapojil na jinou desku a jiné komponenty, které měly být funkční a ono to nešlo, ale pak jsem zjistil že nejde ani ta stará sestava- odešel takhle nádherně zdroj
ze zdroje jsem mel puvodne taky strach, ale preci jen se toci vetrak ve zdroji a elektrina do pocitace jde. Ani zadnej zapach ze zdroje ... Tak bych to na nej asi netipoval ...
Zvlastni je ale, ze po celkovem zapojeni a spusteni pak porad blikaji cdromky jakoby pocitac neco hledal. Porad dokola blikaji a a pocitac dal nenabiha.
Jinak ja jsem vysaval jen tu bednu od prachu. Myslim, ze komponenty jsou v poradku. Staticka elektrina je hlavne v zime, ted myslim, ze by to snad nemel byt ten problem ... Spis ted premyslim, jestli neni problem s diskem ... Ze blikaji ty cdromky jakoby pocitac nemel z ceho nabootovat ...
Ale co by pak dokazalo vysvetlit ty blikajici cdromky ... Kdyz ji dam vysunout tak se mi pak hned zasune ...
Netušim, ale 100% odpověď na tohle nikde nečekej. Buď začneš zkoušet (myslim si že lépe seženeš na půjčení zdroj než procesor či desku) a nebo tu budeš lamentovat a čekat a tu jasnou odpověď. Každopádně pokud jsi vysával vysavačem tak jsi klidně mohl odpálit třebas desku, ale mohl jsi taky odpálit, desku, procesor, mechaniky, ale to ti NIKDO nezaručí. Odpoj co nejvíc věcí a zkus zdroj, pak jdi dál
Zkusil jsem, ale nenabiha. Podle me to zatim vypada na chybu procesoru ... Ramky, zdroj a deska vypadaji vporadku, u procesoru si nejsem moc jistej ... Ten by navic i mohl zpusobovat to ze nenabehne ani ten bios ... Kdyby byl spatne zapojenej, pipal by pocitac?
Po tom co tady jeden koumes narval DDR2 paměť do DDR1 slotu a ještě tu na nás řval za blbou radu tak už se ničemu nedivim
Hele hosi diky moc za snahu, asi me stejne nezbyde nic jinyho nez vzit pocitac na zada a odnest do opravny. Dost me to stve, protoze tak to dopada vzdy, kdyz si clovek chce konecne udelat poradek
Tu zavadu tipuju na ten procesor, protoze vse ostatni bezi jak by melo. Tak jeste jednou diky moc za pomoc
Chybama se clovek uci Takze priste budu cistit jen defragmentaci a uklidem slozek
Hmmm, to je pravda... ja jsem servisak... daleko komplikovanejsich systemu jako jsou obycejne PC. Zakladni pravidlo-nesahej na veci ktre funguji... Kdyz vysaju nejake zarizeni, tak skutecne jenom povrchove, steteckem zlehka ometu prach, niceho se nedotykam, jsem uzemen... to je pravidlo "MAZAKU"v nasi branzi.. heh
Existuji bootovatelne utilty na test HW PC jako PC toolstar, ToolstarPC, PC bootsolver, ... na otestovani HW. Neco takoveho bezpochyby pouzijou v servisu a jesli mas jenom spatny ventilator - zkasnou te nechutne...
Vytvor si bootovaci CD na nejakem jinem PC a slehni ho do inkriminovaneho PC a nabootuj z nej. Z 95% najde zdroj problemu.. ale nikomu to nerikej, pak budou vsichni chytri ...
No to je prave to
Je to cely zacarovany kruh. Bohuzel nemam ani nahradni komponenty abych to vyzkousel zda to je vazne procesor. Ale za hloupost se plati, tak alespon se pro priste poucim z chyb. Ty komponenty jsou hodne citlive a byla hloupost je vubec vyndavat ...
Jeste jednou diky moc za pomoc vsem. Dam pak jeste vedet jen pro zajimavost, co to bylo za zavadu.
Ještě si nenadávej, nevíš, čím to přesně je. Klidně mohlo něco odejít bez tvého zásahu a shoudou okolnosí ve stejnou dobu. Já "lezu" do PC dost často; zatím s lepším výsledkem než ty. Ale moc často jsem si vzpomenul na pravidlo: Pokud něco funguje, nešťourej se v tom
nevim jak v jiných oborech, ale v IT je to pravidlo svaté. Jak něco běhá tak se v tom moc nešťourej, nebo to běhat přestane
Každopádně ať to u tebe dopadne jakkoliv tak přístě čisti pc stlačenym vzduchem- to je bezkontaktní. A napiš jak jsi dopadl pokud to někam budeš dávat
mám problém. Sice už nemám záruku, ale chtěl jsem se optat na věc co se mi přihodila. Počítač běžel bez problémů, nainstaloval jsem znova OS WIN XPp a ovladače do systému. Poslední věc co jsem tam instaloval byl soft. Intel® Desktop Control Center for D865PERL, D915PBL, D925XECV2, . Ještě předtím jsme v Biosu vypnul zvukouvou kartu, protože mám jinou v PCI. V HW jsem se nehrabal. Při restartu systému, který chtěl ten Control Center mě PC nenaběhlo. Jen problikávají CD/DvD ROM a nic se neděje. Do BIOSU a nikam se to nedostane. Tak jsem zkusil vytáhnout baterku podle manuálu k základovce (nechal jsem ji přes večer mimo + odpojený zdroj). Myslel jsem si jestli to není něco v BIOSU. Ale reaguje to furt stejně. Nic to nedělá a já si už nevím rady. Jestli nevíte nějaký návod jak to oživit. Nebo co s tím je. BIOS jsem neflashoval. Jen jsem tam vypnul integrovanou zvukovku, nic jiného. Verze biosu je myslím P21. Základovka Intel D865 PERL.
Děkuji za jakoukoliv radu.
Ahoj.
Měl bych jednu otázku. O jako základní desku a grafiku se jedná. Ne že by to bylo nijak důležité, ale měl jsem u desky DFI a grafiky ATI 2600XT podobnej problém. Ne že bych vysával, ale došlo k odpojení a zapojení grafiky a nic.
Myslím, že je zbytečné tu psát, že vysávat PC a vyndavat komponenty je blbost. to už tu bylo. Zkusme to vyřešit. Takže. pokud PC ani nepípne máme tu několik příčin. Statika je svinstvo, ale pokud jsi měl při vysávání alespoň kabel ve zdroji a uzemněné PC měl by být problém menší.
Rozhodně se nejedná o RAM a HDD. Ani procesor. Pokud něco odešlo, bude to grafika nebo deska. BIOS považuje za prioritní detekci grafiky a teprve poté se detekuje ostatní (IDE,ATA, USB, 1394 zařízení a další. ). Takže především, bych testnul grafiku jinde (pokud máš možnost) pokud ne, tak alespoň napiš, co je to za grafiku ( AGP, PCI-e ) a já ti pošlu schema kde co změřit ( pokud máš měřák )
Deska je jinej problém. Jednoznačně bych našel jumper na dese na reset CMOS a použil ho. Zkusil to pouze s grafikou a jakoukoliv ramkou.
Opět : pokud máš měřák, změř 3,3V a 5V ( oranžovej a červenej kabel ) jeestli není ve zkratu ( pípni to proti černýmu). Ale udělej to na desce (v patici pro ATX na desce) a hlavně při vypnutám PC a odpojeným zdroji od desky!
Projeď desku očima a pořádně ji proskenuj Především se koukni po defektech v okolí North Bridge ( chipset ) . Bejvá to druhá největší napájená součástka hned po procáku.
Dopiš nám o jakou desku a grafiku šlo a zkusíme zjistit něco dalšího
S něčím bych souhlasil s něčím ne.. Když je závada na grafice, tak to neznamená že se nepřihlásí desce.. Prostě jen nefunguje. Deska si ji zapíše a jde dál. Stejně jako deska muže bejt k.o. a to neznamená že se nezeptá na mechaniky .. Prostě část je k.o. .. Klidně to muže bejt opravdu jen závada na PCi-E . Jinak Zažil jsem i zdroj, co dostal šok odpojením a znovu zapojením a pak disponoval asi 20W což desku vybudilo.. Větráky taky ale třeba to nestačilo na procesor a grafiku a disk.. Na oko fungoval, byl z vadné serie, jeho bratříček zase byl odpalovač desek a kolega na něm zabil 2 desky, než ho napadlo že tam dává trochu víc než by měl :D .. ale tak po boji každej generál.. Vypadalo to na desku .. Kdo by čekal Chiefteca že pustí takový zmetky..
Ted jde o to kam se to pc při startu dostane.. MSi ma brackety s diodkama vzadu.. QDI a další foxconi dost často mají diodky přímo na základový desce a v manuálu vysvětlení.. TO je první krok
2. Pokud nejde obraz a dojde až k testu mechanik, tak to nejsou zpravidla paměti ani procesor. Tipoval bych grafickou kartu . Na to je dobrý zkusit jestli reaguje num-lock .. rozsvítí kontrolku.. Pokud ano tak jsi u konečných komponent a to je grafická karta.. Tam se dost často stává, že po vyndání lidi zapomenou zapojit přídavné napájení .. (pokud tam je, ale většinou je) .. Pokud ne tak zkusit ji tam ne moc silou zamacknout a podívat se jestli není našikmo.
3. muže jít o chybu pci-e na základní desce. Je tam i možnost, že dostala statickej šok. Sem tam pomuže vyndat baterku nebo ji zresetovat (viz návod v manuálu) .. Další je dobrá věc mít do PCI grafiku.. Na bazarech na netu stojej kolem 30 kč stejně tak i v PC bazarech.. Zkusíš a když naběhne tak víš že jde o grrafiku.. Pak zkusíš svoji u někoho jinýho.. když naběhne tak zkusíš jeho u tebe, když nenaběhne tak bych to tipoval na 95% na základní desku. Takže pokud záruka tak bych neřešil a šel tam.. Pokud není tak postupnej test komponentu jak radili tady pavouci, nebo risknout a koupit novou desku (5% smuly muže zabolet)
Jeste jendou dekuji za vase reakce. Presto myslim, ze chyba je na procesoru. Alespon to tak ukazuje ... Kdyz by byla chyba s grafickou kartou - mam externi ve slotu, tak by byla na disku alespon nejaka aktivita. Ale jak uz jsme psal na disku je nulova aktivita, pc ani nehlesne a klavesnice nefunguej (ani numlock). Procesory jsou sice jedna z nejstabilnejsich veci v PC, ale je mozne, ze jak jsem procesor hezky vyndal tak jsem treba nepatrne ohnul nejaky pin a jakmile vsechny piny nedolehnou do socketu tak je konecna. Zkratka to ze jsem vyndal ramky nebo vycistil bednu od prachu nebyl zas takovej problem, ale procesor by se vubec nemel odpojovat a v tom ted vidim jadro pudla.
Vse na to navic ukazuje a je fakt, ze kdyz se ted na procesor podivam tak nesedi v desce nejak spravne, takze na 90% to bude on. Pak uz by to mohla byt jen deska, ale vzhledem k tomu, ze z ni funguje napajeni vetracku, a sviti zelena kontrolka tak bych to videl na ten procesor. Takze mi nezbyva nez zjistit nejakej kompatabilni a koupit ho ... Chybama se clovek uci ...
Ja bohuzel ted dva tydny u pocitace nebudu, takze se k foto asi nedostanu. Ale jeden nebo dva piny jsou tam trosku ohnute a srovnat je bude hodne tezky, protoze preci jen ty rozestupy mezi nemi jsou minimalni. takze to tak i tak vidim na novy procesor. Alespon uz ted tusim co zavadu zpusobuje, predtim jsem vubec netusil, co je spatne ... Takhle to muzu spravit sam.
Pomocí malé pinzety by to při troše šikovnosti mohlo jít. Bacha však na to, aby se neulomily ty piny.
Jeste jendou dekuji za vase reakce. Presto myslim, ze chyba je na procesoru. Alespon to tak ukazuje ... Kdyz by byla chyba s grafickou kartou - mam externi ve slotu, tak by byla na disku alespon nejaka aktivita. Ale jak uz jsme psal na disku je nulova aktivita, pc ani nehlesne a klavesnice nefunguej (ani numlock). Procesory jsou sice jedna z nejstabilnejsich veci v PC, ale je mozne, ze jak jsem procesor hezky vyndal tak jsem treba nepatrne ohnul nejaky pin a jakmile vsechny piny nedolehnou do socketu tak je konecna. Zkratka to ze jsem vyndal ramky nebo vycistil bednu od prachu nebyl zas takovej problem, ale procesor by se vubec nemel odpojovat a v tom ted vidim jadro pudla.
Vse na to navic ukazuje a je fakt, ze kdyz se ted na procesor podivam tak nesedi v desce nejak spravne, takze na 90% to bude on. Pak uz by to mohla byt jen deska, ale vzhledem k tomu, ze z ni funguje napajeni vetracku, a sviti zelena kontrolka tak bych to videl na ten procesor. Takze mi nezbyva nez zjistit nejakej kompatabilni a koupit ho ... Chybama se clovek uci ...
tak jak dopadls? uz ti to jede?...ja mam uplne stejne problem...akorat ze jsem neodpojoval procesor proste nic...zapl sem PC pak sem ho kvuli necemu restartoval a najed do biosu...pak ho vypl...a po opetovnem zapnuti se mi pouze rozsviti kontrolky pc a maka jenom cdromka ale jinak nic...klavesnice nefunguje...vetracky se tocii ale jinak nic nenajede, monitor se ani nezapne sviti oranzova kontrolka je to uplne na prd...tak kdybys poradil jaks to rozjel nebo tak ...diky
Já už ho vyhodil.. Nic mě nešlo.. S kámošem jsem ho rozebral a všechno ukazuje na procesor, tak nevím. Bios se zbláznil nebo co. Jestli jsi třeba netaktoval. Zkus najít reset C-mos Biosu. U mě to nefungovalo.. Teď mám 4 jádro notes a jsem spokojenej.
Ja jsem nakonec vymenil procesor a pc uz funguje. Takze to skutecne bylo procesorem. Coz ti asi nepomuze, kdyz si ho nevyndaval ...
Tak to by mě zajímalo, co byste poradili, když mám problém s tím, že pokud na desce K9N SLI použiju "kancelářskou" grafiku GForce 7300 s pasivním chlazením, vše běhá jak má. Monitor mám připojen přes DVI.
Pokud chci použít kartu s externím napájením ( GForce 8800 ), naskáčou na obrazovce pruhy a nakonec obraz zčerná. Písmena v BIOSu mají tečkované moaré. Zkoušel jsem i ATI, ale obraz se ani nehnul..
Proměřoval jsem napájení na konektorech a šťáva tam jde.
Čím by to mohlo bejt?
Díky za jakoukoli radu!
Na desce od Asusu ( ale s Pentiem Dual Core, já mám AMD 5800+ ) šlape ta Nvidia 8800 v poho, takže to spíš vypadá, že moje MSI K9N SLI má problém s grafikou, která má "vyšší" nároky. Zkoušel jsem ji na tátově PC, ze kterýho jsem si půjčoval i tu ATInu. U táty jedou obě bez problému. U mě ani jedna...
Mno taky se podívej jak máš silnej zdroj. Zkus odpojit externí napájení a pust PC. To externí napájení je jen na 3D režim. A nebo taky zkus vyresetovat nastavení BIOSU (třeba tam jsou nastavené nějaké nesmyslné hodnoty na PCI-expres). Nebo udělat flash BIOSU. AMD 5800+ pěkně žere šťávu, tak zkus jinej zdroj. Na MSI K9N SLI by neměli být problémy, je to herní deska, 8800 jede bez problémů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.