Nejste přihlášen/a.
Ve starém excelu jsem měl přímo na horní liště ikonku, kterou se dala do buňky jednoduše vložit samostatná hodnota z kopírované buňky. Marně hledám tuto ikonku v Excelu 2016. Když chci vložit hodnotu, musím se k této možnosti prokolikat. Vzhledem k tomu, že tuhle funkci používám často, je to obtěžující a dost to zdržuje. Existuje nějaká jednoduchá klávesová zkratka, která by samostatné hodnoty vkládala bez dalšího klikání?
Ejája tradičně radí nesmysly.
doplněno 25.07.26 18:48:
Sorráč
, lehce jsem to popletl - mám Excel 2022, nikoliv 2016. Ale na věci to nic nemění.
"...dat vložit kopírované"
Jasně, jenže to je právě ten problém. Pro vložení samotné hodnoty ve starém excelu byla konkrétní ikonka "přímo na panelu nástrojů" (na horní liště (takže 1 kliknutí). V novém excelu tahle ikonka není, musím napřed zvolit "vložit jinak", pak vybrat jednu ze 4 možností ("vložit hodnoty") a teprve potom "vložit" (takže 3 kliknutí). Ikonka není ani v nabídce "přizpůsobit panel nástrojů pro rychlý přístup" .
Většinou vkládám právě pouze hodnoty, takže klikat 3x místo 1x je začně otravné.
0x
Upravit si Panel nástrojů:soubor - možnosti - panel nástrojů rychlý přístup. Pak v rozbalovacím okně vybrat Všechny příkazy a tam najít Hodnoty a přidat je do Rychlého přístupu. Takto to je v Office 2024, počítám, že tak to bude i u těch 2016
0x
Zahoďte Excel 2016, který je 10 let starý/*.
V LibreOffice zkopírujete buňku a na vybrané pod nabídkou PasteSpecial vložíte text, hodnotu nebo vzorec.
---
/* Vím - my také nejsme nejmladší ...
Mám desítky vzájemně provázaných excelových souborů, ovládaných makropříkazy. Tuhle sadu souborů vytvářím už nějakých 25 let. Myslíte, že by v tom Vašem "LibreOffice" všechno fungovalo? Včetně těch několikastránkových makropříkazů?
Bohužel, LibreOffice nemá VBA. Budete se muset trápit s Excelem. To už je prostě tak, že pokud se upnete k jednomu programu, jste na něm závislý.
Libre Office a práce s makry VBA
Visual Basic for Applications (VBA) je implementací jazyka Visual Basic vytvořeného společností Microsoftem, který je součástí všech aplikací Microsoft Office.
Podpora VBA není úplná, ale zahrnuje značnou část běžně používaných technik. Většina maker pracuje s podmnožinou objektů z API Excelu (jako Range, Worksheet, Workbook atd.) a tyto objekty podporovány jsou včetně svých nejčastěji používaných metod a vlastností.
Načítání dokumentů Microsoft Office se spustitelnými makry VBA
Zvolte Nástroje - Možnosti - Načítání/ukládání - Vlastnosti VBA a zaškrtněte pole Spustitelný kód. Poté načtěte nebo otevřete dokument.
Spustitelný kód
Kód VBA (Visual Basic for Applications) bude načten tak, aby byl připraven ke spouštění. Pokud pole zaškrtnuto není, kód VBA bude zakomentován, takže jej budete moci prohlížet, ale ne spouštět.
Po načtení kódu VBA LibreOffice vloží do každého modulu v jazyce Basic příkaz Option VBASupport 1, kterým povolí omezenou podporu pro příkazy, funkce a objekty VBA. Další informace naleznete na stránce Příkaz Option VBA/....
Spouštění maker VBA
Makra VBA spustíte stejným způsobem jako makra v LibreOffice Basic.
Jelikož podpora pro VBA není úplná, možná bude nutné kód VBA upravit a nahradit nepodporované části pomocí objektů, příkazů a funkcí z LibreOffice Basic.
Úpravy maker VBA
Makra VBA můžete upravovat v LibreOffice Basic IDE.
---
Na Githubu je několik projektů s převody VBA Excel maker do Basicu LubreOffice.
------
V každém případě věc můžete zkusit - je to zdarma.
Zrovna tohle v LO moc nefunguje. Je to pár dnů, co jsem to potřeboval. Musel jsem opravdu jít do menu dát vložit jinak (paste special - mám anglickou verzi, nevím proč a nevím proč mi tam nejde čeština, ale to neni zase takový problém, jen se věci občas jmenují jinak). Už teď nevim, co mi to tačítko paste values only dělalo, ale dělalo to blbě.
S makry (VBA skripty) je problém. Ono ne že by nešly, ale přecejenom něco takového je běh na dlouhou trať. Taky mám sbírku maker střádanou od konce minulého století ještě pro ms office 97. A jejich přenos do libre office jsem prostě vzdal. Jindy ale makra v dokumentu normálně pracují. Nějak jsem neměl čas se tím zabývat.
Jinak snad vše ostatní je stejné nebo lepší. Z věcí co používám. (Nedávno jsem narazil v dokumentu od někoho na word art - ozdobné písmo - a to fakt LO writer nedával). Míval jsem problémy s obrázky visio a rovnicemi math type, ale to bylo na počítači, kde tyhle programy nebyly nainstalované (v linuxu je těžko můžu mít), tam kde byly, byla spolupráce LO s nimi lepší než v MSO. Taky byly nějaké problémy s vektorovými obrázky z Matlabu (myslím zapouzdřený eps nebo něco takového), ale ty byly právě v mso, kde se ty pbrázky totálně sypaly (např. texty otočené o 90 stupňů otočené nebyly, čáry byly jiné...), v LO to bylo téměř bez problémů i když se to ukládalo jako docx (nesměl to ale nikdo otevřít a uložit v mordu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.