Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký levný smartphone koupit?

Od: smudla

Chtěl bych si pořídit zařízení "všechno v jednom", takž smartphone.

(Nebudu z něj telefonovat, takže bude bez SIM karty a bez dat/připojení. Naopak všechna data bych chtěl mít na SD kartě, abych je snadno přenesl kamkoli - třeba do počítače. Nechci je přenášet pouze kabelem nebo přez cloudy.)

Nejdůležitější je pro mě asi fotografování drobné elektroniky v běžně osvětlené místnosti (klidně i s vestavěným bleskem) - představte si otevřený telefon, nebo PC ležící na stole a chci na fotce (později, v počítači) zakroužkovat spálenou součástku. Takže potřebuju rozumně ostrou fotku, bez vyhezčovacích úprav, vyvážení bílé a tak podobně nevadí.

Pak bych chtěl scanování a dekódování QR kódů (abych viděl to URL jako text, ne aby to rovnou něco otevíralo.

Čtení PDF souborů, přehrávání MP3 (potěšilo by po adresářích, řazení dle jmen souborů), jednoduchý zápisník (řádově jako notepad, BEZ predikce a autokorekcí), přehrávání *.m4a videí (v nic moc rozlišení), možnost aspoň 10 budíků.

Případně i offline plánovací kalendář.

---

Možná je to v dnešní době automaticky splněno u všech smartphonů, ale já to nesleduju vůbec, tak nevím.

Není to statusová záležitost, čistě technická pomůcka do tašky, kde mám i francouzák a kladivo.

Uvítal bych případná jména (nebo odkazy), na ty aplikace, které tam nejsou v defaultu. (Prvotní instalaci asi udělám někde v hospodě swifi, kde budu obědvat. Nebo tak nějak.)

Předem děkuji za rady

Šmudla

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Velmi dobrý poměr cena/kvalita HW má Xiaomi. Daní za to je poměrně velké zavšivení reklamami, ovšem pokud budete většinou offline, tak vás toto nemusí trápit.
doplněno 14.07.26 21:56: Co se týče přenášení dat, tak karta je dnes v mobilech v šuplíčku (pokud ji vůbec podporují), který se z mobilu vysouvá špendlíkem. Dost opruz, pohodlnější je ten kabel. Vytahovat kartu má smysl snad jen při vytváření zálohy a stahování desítek GB dat, ne kvůli pár fotkám.
A ne, na dokumentační focení rozdělaných přístrojů fakt mobil za 10k nepotřebujete, stačí něco za 3..4 k.
Po vaše použití ani nepotřebujete velkou RAMku, která často rozhoduje o ceně modelu.
smudla
hodnocení

Děkuju, @halamus mi tu taky z vlastní zkušenosti nabízí Xiaomi, tak to zkusím :)

Uvidím, jestli to půjde kabelem (mám linux, tak mi spousta hype-appek nechodí, ale pokud se dohodneme na klasickém "mass storage" tak to bude jednoduché ), nebo přez flešku.

Na "velké počítání" mám velký počítač s výbavou, která na mobilu nedává smysl (KiCad, 3D-OpenSCad, Gimp, Krita a podobně), takže mobil moc trápit nebudu :)

olin
hodnocení

2x

Jakýkoli mobilní telefon s dobrými čočkami pro makra(velké a ostré foto malých věcí), ale nepočítej s tím, že za nový dáš jen dva tisíce, tady se pohybuješ spíše okolo deseti tisíc a výš. Čím po telefonu chceš víc, tím je dražší

smudla
hodnocení

Tenhle princip mi je jasný, jen vůbec netuším, kde se potkávají nabízené a mnou požadované kvality.

K focení jsem zatím používal Nikon D3300 (24Mpx) se setovým objektivem, nebo Tamron 90mm F2.8 1:1 Macro, fotky príma, ale je to velká kráva neskladná a na prohlížení má jen pididisplay. A často mi to přišlo jako s kanónem na vrabce.

Teď bych chtěl k tomu něco mnohem přenosnějšího, s čím můžu v hospodě ukazovat kamarádům co mě zaujalo. A úplná makra nepotřebuju, jen fotky na vzdálenost natažené ruky a dál :)

olin

Uvádíte, že budete fotit spálené součástky elektroniky, tam je dobré mít větší rozlišení čoček/čipů alespoň u makra 5Mpix a hlavní alespoň 64 Mpix

smudla
hodnocení

To jsem myslel spíš tak, že vyfotím desku a místo abych popisoval, že je spálený 15 odpor zleva, 8 zhora, asi tak na úrovni pravého dolního rohu MCU, tak prostě okolo něj udělám kolečko.

Takže potřebuju, aby ty SMD mrňky tam byly od sebe dobře rozlišitelné (a měly tak aspoň dobře zřetelné 8x4 pixely, radši výrazně víc), nikoli aby šlo přímo posoudit, zda je taky spálený, nebo jen očazený od vedlejšího.

Když je jasné který to je, tak se hodnoty už načtou ze schématu.

Ten 24Mpx Nikon D3300 to bral s velikánskou rezervou.

halamus
hodnocení

2x

datart.cz/...

Konkrétně tento, případně jinou barvu, ale jak jsem pochopil, barva pro vás není důležitá
datart.cz/...
Mám ho, ale loni strál o tisícovku méně,

PDF na internetu přečte internetový prohlížeč, na lokální PDF třeba play.google.com/...
je zdarma a bez reklam

Přetahovat data vytahováním SD karty je opruz, je to vlastně microSD, malá jak nehet na malíčku.
Pokud chcete data přetahovat bez cloudu, tak propojit mobil kabelem s PC nebo k mobilu připokit flešku. Pro běžnou flešku budete potřebovat OTG redukci.

skenování kódů, mobil má aplikaci jménem Skener, pokud je v QR kódu odkaz, zeptá se, zda URL adresu otevřít, nebo zkopírovat.

Jak je to s přehrávámím hudebních souborů podle vašich požadavků, netuším.

Focení, čím více světla, tím lepší foto, při běžném denním světle bez problémů.

smudla
hodnocení

Děkuji za rady, podíval jsem se a vypadá to dobře.

Karty microSD běžně používám, ty mi nevadí :)

S tím kabelem nevím, jestli nepotřebuje speciální program (používám linux, a mám už zavedený způsob organizování fotek, kdysi (v mlaší době kamenné) mě docela vypálila jedna taková specializovaná appka, která mi jednak moc nesedla ale hlavně mi ztratila všechny fotky), ale pokud by uměl obyčejný "mass storage", tak by to bylo fajn. A jestli se tam dá nějak snadno přez redukci připojit obyčejná fleška a překopírovat to na ní, tak taky príma :)

Co jsem koukal do manuálu online, tak přehrávat podle složek snad umí "vestavěný" přehravač taky, kdysi to "neuměly" a nabízely jen alba a tagy, což mi moc nefungovalo (mám špatně otagované soubory s dobrými názvy a adresáři)

Zkusím se poptat v místním datartu, jestli si můžu zkusit fotku u nich, a jestli bude dobrá, tak budu naprosto spokojený :)

riva
hodnocení

2x

Hele, šmudlo, já myslím, že ti chybí digitální gramotnost, kterou dnes mají i školáci základní školy. A na to dojedeš. Tvé požadavky splní jakýkoliv mobil od 3 000,- Kč. Ale je nerozum používat ho jen na to, cos uvedl. Nepotřebuješ se nad fotkou plošňáku poradit s umělou inteligencí jak je to zapojené, co je to za součástku a jaké má parametry? Jak máš odzkoušet, jestli není vadná?

Ty nepotřebuješ komunikovat s bankou, sledovat peníze na účtu, platit účty? Ty doma nemáš wifi, takže mobil může být online? A nikomu netelefonuješ?

smudla
hodnocení

Jsemť odhalen! Musím uprci! :)

Své základní počítačové znalosti jsem získával v době, kdy dnešní (středo)školáci neexistovali a tak nějak jsem se s nima protloukl do dneška. K telefonování mi stačí stará Nokia. Základní otázky okolo plošňáku mi většinou zodpoví na místě autor téhož, s umělou inteligencí si můžu pokecat v počítači s pořádným 27" monitorem. Tam taky řeším banku a účty. Obecně jsem měl spíš přístup "na každý účel dedikovaný nástroj", ale moderní doba se nějak ozývá čím dál víc.

K focení jsem zatím používal Nikon D3300 (24Mpx) se setovým objektivem, nebo Tamron 90mm F2.8 1:1 Macro, fotky príma, ale je to velká kráva neskladná a na prohlížení má jen pididisplay. Teď bych chtěl k tomu něco mnohem přenosnějšího, s čím můžu v hospodě ukazovat kamarádům co mě zaujalo.

Ale co nemám doma na vlastním úložišti, to beru, že vlastně nemám a mnohokrát se mi to potvrdilo.

Ale možná mě tenhle stroječek přesvědčí, že mi má co nabídnout i jinak, než co potřebuju zrovna teď ... člověk se furt učí, i kdyby sto let živ byl, jak říkávala moje babička :)

smudla
hodnocení

Tak jsem koupil to doporučené Xiaomi Redmi Note 15 a zatím opatrná skopojenost.

Pořád s ním válčím, že nechci reklamy, cloud a sdílení všeho všude se všemi, ale zatím, zdá se, vyhrávám.

Fotit to fotí použitelně - přikládám zmenšenou fotku destičky 10x10cm (chce to hodně svítit), a detailu vyříznutéhoz originálu (jde o ten největší, čtvecový čip, 15x15 mm, 100 nožiček (2 nožičky na 1 mm) - je to trochu impresionismus, ale pořád jde ještě označit každou jednu nožičku zvlášť, stejně jako ty odpory okolo (a hodnoty se celkem dají přečíst). Na skutečný fotoaparát to sice nemá, ale pro plánované použití to stačí. (fotky jsem zmenšil / oříznul kvůli 5MB limitu)

Přenos dat/fotek na linux - zkusil jsem to po kabelu, ale mobil neumí mass storage.

Android protokol sice funguje, ale je otřesně pomalý.

SD karta funguje bez problémů (a je pekelně rychlá ve srovnání).

Nahrál jsem tam f-droid a nainstaloval termux (linuxový terminál) a spustil na něm sshd (démona pro komunikaci) (Tohle umělák zvládnul skvěle). Na notebooku udělal wifi AP hotspot a z MC se na mobil připojil přez sftp, přenosy souborů a jejich správa funguje slušně rychle a hlavně s plným pohodlím dvouokénkového file manageru. Za mě asi nejlepší způsob.

PDF wiever jsem zkusil MJ PDF z apt.izzysoft.de/... a vypadá to dobře.

Vestavěný Music umí přehrávat i podle adresářů, takže spokojenost.

Vestavěná Gallery vypadá použitelně, ještě se s ní musím trochu víc sžít.

Bluetooth sluchátka Niceboy Hive Smarties za 299 z datartu s tím taky fungují dobře, jen se na ně musím naučit správně klepat *nevi*:)

A to je prozatím asi tak všechno, co jsem zvládnul :)

Jaký levný smartphone koupit?
Jaký levný smartphone koupit? #2

Až vás omrzí abstraktní obrázky, tak si na mobil vyrobte držáček na lupu s LED osvětlením:

Jaký levný smartphone koupit? #3
Jaký levný smartphone koupit? #4
smudla
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]