Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, měl bych otázku k zamyšlení. Zajímal by mě váš názor na to, jaké nejmenší harddisky má smysl v dnešní době používat? Samozřejmě nemyslím jako systémový disk, myslím jako diskety - ať už na ukládání fotek, webových stránek, zálohování atd. Jaké ještě používáte a jaké už vyhazujete?
Záleží, jaký máš objem dat. Oni malé disky vyjdou poměrově dráž něž větší. Ale zase nemá cenu investovat do zbytečně velkého, pokud se nevyužije.
Samozřejmě že ty malé disky nekupuju Ty jsou ze šrotu. Na video kupuju nové u kterých vyjde nejlíp poměr Kč / GB, to znamená v současnosti 1 TB.
Objemy jsou různé, že jo... U fotek třeba stovky MB, u textů třeba desítky MB...
Při zálohování se dá udělat balík a rozdělit třeba na kusy po 50 MB.
Doposud jsem vyhazoval disky pod 100 MB a větší vždycky na něco využil, teď uvažuju o tom že bych tu hranici zvednul
Myslím že hlavne by sa mali používať tie ktoré funfujú bez problémov. Ja osobne by som bral ale do úvahy že ak je HDD o veľkosti len niekoľko GB, tak asi má už nejakú prácu za sebou a zálohovať na nespoľahlivý disk to by som si rozmyslel, môžeš prísť o dáta. Inak nemá význam zálohovať na disky menšie ako 10 - 20GB z jednoduchého dôvodu, že na jedno DVD si "odložím" približne 4,5GB dát, teda 4 DVD mi nahradia jeden 20GB HDD. Inak zálohovanie na disky nie je najspoľahlivejšie, lepšie je DVD RAM alebo iné kvalitnejšie DVD médium, nehovoriac o Blu Ray médiách ktoré sú už dostupné, ale zatiaľ ešte trochu drahé.
No k té spolehlivosti... Nedávno mi odešel disk 300 GB ještě v záruce, na druhou stranu 640 MB mi spolehlivě slouží. A pokud ho použiju na zálohování, tzn. běží jednou za čtvrt nebo půl roku hodinu, tak si myslím že jen tak rychle neodejde.
A podle mě každé CD nebo DVD je mnohonásobně míň spolehlivé a i pomalejší než jakýkoliv harddisk. CD bývají nečitelná i hned po vypálení. A když jsem CD používal ve formátu UDF, aby šlo cokoliv číst nebo mazat, tak kolikrát v jiné mechanice nebylo čitelné vůbec.
Něnkdy ani nezáleží na tom, jak moc disk využíváš. Může ti odejít kterýkoliv a většinou v tu nejnevhodnější dobu. Pokud chceš mít v zálohování jistotu, zálohuj na dvě rozdílné technologie nebo alespoň ve dvou kopiích.
čím menší velikost, tím větší spolehlivost
400MB disk fungoval bez problému i otevřený a 80MB dokonce i s poškrábanou plotnou, i když s chybami
určitě bych na ten 640MB disk spoléhal víc než na CD
Já bych to takto jednoduše netvrdil...ano menší disky mají menší hustoru zápisu a měla by být zaručena větší spolehlivost, ale zase tak moc bych to netvrdil, technologie jde dopředu... až už tu máme rychlost, lepší ložiska... U disků zvláště bych řekl platí že disk odejde buď hodně brzo- třeba rok po koupi a nebo běží hodně dlouho...jasně nějaký odejde třeba po 3-4 letech provozu, ale těch neni tolik. V práci mi zatim odešly hlavně menší disky- několik okolo 4 GB, jeden 20GB a pak tu mám nově 160 na nonstop provozu, no a pak jeden scsi na diskovém poli...
no když se nebude používat příliš často, tak i ten starý vydrží
technologie jsou lepší, ale bohužel snahou výrobců nebývá co nejdelší životnost
a ještě k té původní otázce: já si nechávám všechny, které fungují, ono těch pod 100MB je vzácně a některé jsou i zvláštní konstrukce, takže je to víc jako sběratelství než na používání, vše asi záleží na tom, kolik je k dispozici prostoru na skladování
no když se nebude používat příliš často, tak i ten starý vydrží
Ale o to tady přeci vůbec nejde, disk ti nejčastějiodejde tak že se neroztočí, takže ti odejde disk i který byl nejméně používaný, toť jedna věc a druhá- proč budu mít disk který nebudu používat tolik abych ho méně ničil Ano taky si nechávám asi všechny disky co vymontuji, ale teď nemá smysl kupovat nový disk který má velikost menší jak 250 až 320GB, i kdyby tazatel prostor nepoužil tak při pohledu do ceníku zjistí minimální rozdíl
Nehádám se, oponuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.