Nejste přihlášen/a.
Zdravím, Mám PC s WIN 11 a nejde mi je aktualizovat. Ta poslední nejde spustit a hlášení hlásí: PC musí podporovat čip TPM 2.0.
Proč to je a kde roste, abych ho doinstaloval do toho PC?
Nebo to mám nechat tak?
Dík
J.
doplněno 13.06.26 13:47:
Download se zastaví na 8%.

1x
Ano, pokud to chceš mít oficiální cestou z Windows Update, tak musí počítač podporovat čip TPM 2.0. Bez něj to nainstalovat nepůjde.
Jde nainstalovat nejnovější verze Win11 na komp bez čipu TPM 2.0, ale update nejdou. Vždy se časem (po vydání nové verze) musí stáhnout další novější verze a nově instalovat.
Jeden z mnoha návodů zde
Microsoft ale stále více omezuje uvedené způsoby instalace na komp bez TPM 2.0.![]()
1x
Jednoduché řešení:
Stáhnout nejnovější verzi W.11 a přes Rufus vytvořit instalační flešku (při jejím vytváření zatrhnout "nevyžadovat TMP 2.0). A pokud nechci účet u Microsoftu, tak zatrhnout i tuhle volbu.
Potom spustit instalaci a vybrat možnost "Zachovat nastavení a programy" - to provede aktualizaci na nejnovější verzi.
Před tím, pro jistotu zálohovat důležité dokumenty a pod.
Na počítačích s TMP 1.2 to takto bez problémů funguje a stahuje to všechny aktualizace včetně zabezpečení, jen bude třeba začátkem r. 2027 to samé zopakovat pro přechod na 26H2.
1x
Vzhledem k tomu, že tenhle požadavek je už hodně starý (mluvilo se o tom už v desítkách, ale tehdy m$ vyměknul), je málo pravděpodobné, že by jím počítač nebyl vybavený. Takže se zkuste podívat do biosu, jestli neni vypnutý.
Myslím, že W11 požaduje ten TPM zapájený, pokud od toho neustoupil. (Podobné požadavky měly být i u RAM, ale protože se stále RAM dodávají jako zasouvací moduly, tak asi od toho ustoupil.)
Proč to tak je? Prostě protože velký Bill to tak chce.
0x
Proč to je
Microsoft rozhodl.
kde roste
V křemíkovém údolí.
abych ho doinstaloval do toho PC
Vy to umíte? To obnáší výměnu základní desky v PC sestavě, a na té už TPM čip bude, pokud nebudete kupovat v bazaru.
Nebo to mám nechat tak?
S tím neporadím. Každopádně provozovat na PC připojeném k internetu neaktualizovaný systém je riziko.
Teoreticky lze TPM modul doplnit.
Tip: narazili jste na překážku v instalaci Windows 11 – chybějící čip TPM 2.0? Dá se to vyřešit dodatečnou instalací
https://www.chip.cz/tipy-triky/tip-narazili-jste-na-prekazku-v-instalaci-windows-11-chybejici-cip-tpm-20-da-se-vyresit
Staré MB měly TPM Header co pamatuju (tedy od dob 386). Nikdy jsem netušil, k čemu to slouží, byly akorát nějaké návody, jak tenhle header využít k bastlení (byla tam vyvedená i2c a bylo tam i napájení), ale bylo to v době, kdy jsem studoval a o podobných kratochvílích jsem si mohl jen číst. TPM snad nikdo normální v počítači neměl, možná někde ve firmách.
0x
Nejdřív zkus RESTARTOVAT počítač a dát znovu update/aktualizace. "Přešel"si z Win10 na Win11? Na internetu, konkrétně na YouTube jsou česká videa, jak nainstalovat Win11 na nepodporované počítače. Před pár týdny jsem to hledal a nalezl i přechod na W11 z desítek a to na nepodporovaném počítači. Podívej se na podobná videa od tohoto tvůrce. Pokud pojedeš přesně podle něj, tak se zadaří. Jsou tam i dobré komentáře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.