Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kniha o AI

Od: llj
Zdravím, zná prosím někdo nějakou dobrou knížku nebo ucebnici o umělé inteligenci? Chtěl bych něco, kde se dozvím jak funguje, různé vychytávky, jak může změnit svět a hlavně jak ji spravne využívat. Prostě nějakou skvělou publikaci k edukaci. Nebo klidně i nějaký web, kurz nebo youtube kanál. Díky. :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Že se na to nedá na sto procent spolehnout vím i bez knížky a to je pro mne rozhodující, že to zatím nepotřebuji. Ale to ti je asi k ničemu. Je to můj pohled na věc.

chat
hodnocení

0x

Úřad práce (ÚP) nabízí příspěvky na vzdělávání a rekvalifikační kurzy (včetně kurzů na téma umělé inteligence). Stát může pokrýt až 100 % nákladů (maximálně až 50 000 Kč za tři roky). Kurzy mohou absolvovat i lidé, kteří jsou aktuálně zaměstnaní.

yarda1

Máš s tím nějakou osobní zkušenost? Já ano. Kdysi jsem byl "mezi pracemi", Vypadalo to na delší dbu, napadlo mne, že bych se mohl trochu připovzdělat. tak jsem se ptal na ÚP. prý nějaké kursy pořádají pokud zaměstnavatel chce někoho zaměstnat, ale podmiňuje to absolvováním kursu. Nabídli mo nějaký kurs základů práce s počítačem co by ce měl konat v pátém čtvrtletí nejbližšího uherského roku, že mi dají vědět, samozřejmě nedali.

hodnocení

0x

Zajímá tě celkově velice široký obor a principy výpočetní inteligence nebo jenom aktuální chatboti kteří totálně všem každou chvíly seberou práci, vyléčí veškeré nemoci, zvrátí změnu klimatu a kdo ví co ještě i když jediné co to zatím zvládlo je spálit skoro trilion dolarů, neskutečně prodražit HW, zklividovat životní prostředí v okolí datacenter a zaplavit celý web slopem zatímco jakýkoliv profit je v nedohlednu?

Pokud tě (fakt) zajímá jak to funguje tak můžeš rychle proletět tuto sérii videí (varování je to akorát hromada brutálně nudné matiky)

https://www.youtube.com/playlist?list=PLZHQObOWTQDNU6R1_67000Dx_ZCJB-3pi

Ono to není tak že by ta technologie nebyla zajímavá, je super fascinující že tohle všechno jde dokázat jen s relativně jednoduchými matematickými operacemi ale zároveň je to jedna z nenudnějších věcí které znám

doplněno 11.06.26 23:38:

Tak odkaz byl sežrán z nějakého důvodu

https://www.youtube.com/playlist?list=PLZHQObOWTQDNU6R1_67000Dx_ZCJB-3pi

doplněno 11.06.26 23:39:

Wau, playlist očividně nejde linknout teď možná ?

doplněno 11.06.26 23:40:

hm tak odkazy na YT playlist se ukazují se spožděním, dobré vědět

km
hodnocení

0x
ta knizka na kterou se ptate uz vcera byla zastarala ;)
kosmas.cz/...

hodnocení

0x
km
tak to asi ne...
Nelze jen zobat jahůdky z dortu. ;)

llj
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Podívám se na to.

hodnocení

0x

A může to být zpracované umělou inteligencí?

mll
hodnocení

0x

Nedávno jsem byl na školení Humusoftu, zkuste sledovat jejich stránky. Webová školení mají často zadarmo. Je to samozřejmě cílené na aplikace, které prodávají (Matlab, Comsol...) ale vždy tam je i nějaká obecný úvod, který to zasadí to kontextu. Třeba ten seminář, který jsem si vyposlechnul, tak se týkal diskriminativní AI a měl být nějaký i na generativní.

Publikací (i volně dostupných) bude určitě strašně moc. Stačí jen najít ten správný zdroj. Samozřejmě naprostá většina bude v angličtině.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]