Nejste přihlášen/a.
Mám notebook ASUS X553M, kde mám nainstalovaný Windows 10. V notebooku mám podporu prodlouženou o 1 rok od Microsoftu do konce října 2026. Instalaci nemohu provést proto, že můj hardware není podporovaný Microsoftem. Mám nainstalovanou ochranu AVAST free verze...
2x
V podstatě nic (alespoň zpočátku). Notebook bude dál fungovat, možná se objeví nějaká hláška informující o používání nepodporovaného systému.
Časem se bude systém stávat zranitelnější kvůli chybějící podpoře a bezpečnostním záplatám. Postupně se to pravděpodobně dostane do stádia, kdy se nepřihlásíte do internetového bankovnictví, protože Vás banky nepusí kvůli bezpečnostnímu riziku.
Jestli mohu sdělit svůj názor: Google Chrome Flex bude fungovat.
Je to stejné jako přechod na Linux. Pokud jste zvyklý na Windows, nenajdete tam své oblíbené Windows programy a všechno bude jiné. Sám jsem vyzkoušel přejít několikrát a vždy se Windows kajícně vrátil. Ale možná že u vás to bude jinak.
Každopádně na prohlížení internetu Google Chrome Flex postačí.
@paul1 Na tuhle otázku bohužel nejsem schopen odpovědět. Uvedený OS neznám a nikdy jsem ho nezkoušel. Na PC jsem provozoval jen MS-DOS a Windows. Sice jsem zkoušel i pár distribucí Linuxu, ale nevyhovuje mi, takže jsem na něj nikdy nepřešel.
2x
Jsou to cca 3 měsíce, com mi bez problémů fungovaly Windows 7. Kdyby na 15 let starém PC neodešel HW, fungovalo by to dál. Mimo České spořitelny nebyl problém ani s bankami.
K tomu vzhledově celkově nabídka v XP stylu, stejně jako vícero takových úprav na pracovním noťasu s desítkami, kterým jsem dodnes nepřišel na chuť.
0x
Na YouTube se dá najít různé videa s návody jak nainstalovat Windows 11 i na počítač s nepodporovaným hardware. Jestli to funguje to nevím. Nemám to vyzkoušené.
0x
Není pravda, že Linux zvládne i starší HW. Některé distribuce Linuxu jsou dokonce ještě náročnější na grafiku, než Windows.
Musí najít nějakou odlehčenou verzi Linuxu, graficky podobnou Windows.
A je pravda, že starší ročníky uživatelů Windows prostě Linux nedají - leda že by používali jen prohlížeč. K čemukoli jinému, zejména k hlubším systémovým zásahům, je potřeba dlouhého prokopávání se hlubinami Linux zádrhelů.
vibe2 - není pravda je hodně odvážné tvrzení (až takové macinkovské
), ale až se tazatel ozve, tak mu nabídnu klidně nějakou odlehčenou verzi OS Linux. Zatím je to jen návrh, který zůstane patně bez povšimnutí, protože prostě Windows a nikdy jinak
.
Na úplně stejným notasu jako tazatel jsem měl nainstalovanej Linux Mint. Chodilo to jedna báseň.
Pokud člověk nepoužívá nějaký spešl programy, tak se s Linuxem dá naprosto v pohodě fungovat. Na novém Linuxu mi jde bez nějakýho složitýho nastavování a shánění ovladačů stará tiskárna HP 5150.
Pravda, trvalo to možná deset let nežli jsem si na Linux zvyknul, ale teď už bych wokna nechtěl.
0x
Ze začátku se nestane nic. Ale jak půjde čas, budou přibývat problémy s kompatibilitou hw i sw. SW člověk na starý počítač většinou neinstaluje, to už je léty ustálené. Ale ten hw, to je problém (ten časem odchází), když se pak nedá koupit tiskárna ani skener, to už se líp seženou takové věci do linuxu (rozchodit cokoliv takového v linuxu je i pro pokročilého BFU docela oříšek, pokud to nezačne fungovat samo - to se mi stalo u tiskárny epson, která v linuxu šla úplně sama od sebe ale desítky ji dlouho nebraly).
Na avast jsem slyšel poslední roky samé pomluvy. Svého času (tak před 15 lety) to býval relativně dobrý antivir, ale pak se to nějak zkazilo.
"Na avast jsem slyšel poslední roky samé pomluvy. Svého času (tak před 15 lety) to býval relativně dobrý antivir, ale pak se to nějak zkazilo." Bohužel jsou takové časy, že to co je dobré se s novými verzemi čím dál tím více zhoršuje. Přidává se obtěžující reklama a nabídky na přechod na placenou verzi. Programátoří software chtěji na tom co nejvíce vydělávat a když vidí, že se jim to asi daří tak to dělají stále více agresivnější a obtěžující, protože jim nejde o to aby s jejích software byli lidi spokojení a dobře jim to sloužilo, ale především o ty peníze které si tím vydělají.
Co se týče Avastu, tak free verze stojí za prd. Když si odmyslím ty reklamy a neustálé nabídky něčeho, tak i ta funkčnost docela pokulhává a mezi nástroji zdrama existují lepší alternativy. To už je snad lepší i ten Defender. Hodně se to ale mění s placenou Premium/Ultimate verzí. Rázem vše funguje jak má a antivir se dobře doplňuje s firewallem. Jako bonus pak mám VPN. Bohužel i ve verzi Ulitmate to pořád nadhazuje nějaké příplatkové balíčky, ale to jde zablokovat a je klid. Dobré pak mohou být pro někoho informační okna, kde vás Avast infomuje o nových hrozbách, jako je Phishing, podvodné stránky a jiné. Uživatele to pak dovzdělává jak takové hrozby vypadají a jak se proti nim bránit. I tohle jde ale vypnout.
Já osobně používám ultimate multilicenci na 3 roky, kde to mám nainstalováno na 4 PC. Když to tedy rozpočítám, na ty PC/rok tak je to vyloženě za pakatel... 75Kč ročně
) Jen je potřeba licenci nekupovat přímo od Avastu za jejich přemrštěné ceny.
Konec podpory u WIN 10 beru spíše jako výhru. Beztak ty aktualizace jen aktualizovaly díry a přidávaly víc problémů než řešení. Známé díry v systému tak pokryje antivir s firewallem a nové už nepřibývají. Dokud vám funguje přístup do bankovnictví a starý HW, tak se držte WIN10. Jedenáctky nic nového světoborného nepřináší. Jen větší zátěž HW prostředků a nový zmatek.
Psal jsem, že to bude fungovat - pokud NTB splňuje alespoň minimální požadavky:
Architektura: zařízení kompatibilní s 64bitovou architekturou Intel nebo AMD x86
RAM: 4 GB
Vnitřní úložiště: 16 GB
Možnost spuštění z USB disku
BIOS: Plný přístup správce. V případě potíží bude nutné spustit systém z instalačního USB disku ChromeOS Flex a provést některé úpravy v BIOSu.
---
Na nedostatky přijdete později.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.