Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samovolné zapínání

Od: bennynka®

Zdravím a prosím o radu. Sám od sebe se mi zapíná počítač i když jsem u klávesnice + myši zrušila možnost spouštění. Bylo mi řečeno, že monitor tuhle schopnost nemá. Kde tedy je problém a jak ho řešit, když se to stále opakuje. Zatím odpojuji ze sítě přepěťový kabel.*zmateny*

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ten kabel bude asi přívodní od zásuvky 220V do PC (nebo síťový=?), ale to není to podstatné. Myslíte, že se sám od sebe a náhle zapne zcela vypnutý PC? Nebo myslíte jeho probouzení ze spánku při nečinnosti? V nastavení (OS Windows=?) jste už něco udělala? A jak to celé vzniklo, resp. je to nový PC či jste se už v něčem "hrabala"? Nemáte tu volbu probouzení nastavenou v nějakém programu? Upřesněte to. Zdravím!

0rion
hodnocení

1x

Tohle asi sama nezvládnete, doporučil bych pozvat si někoho znalého. Buď máte něco špatně nastaveno, nebo je tam nějaká závada.
Častým důvodem prý bývá kolísání napětí v síti, což lze odstranit nastavením v BIOSu:
V nastavení základní desky (BIOS/UEFI) existuje funkce s názvem Restore on AC Power Loss (nebo State After Power Failure). Tato funkce určuje, co má PC udělat, když dojde k výpadku proudu v zásuvce a proud se opět obnoví. Pokud je nastavena na možnost "On" (Zapnout), pak stačí sebemenší mikrovýpadek v síti a jakmile se napětí opět stabilizuje, počítač se sám od sebe kompletně spustí.
Jinak vzadu na PC byste měla mít vypínač, kterým lze PC zcela odpojit od proudu bez vytahování kabelu ze zásuvky.

thetruth
hodnocení

0x

Všechny položky pro probuzení (WOL, WOK, časovače...) byly deaktivovány v BIOSu?

olin
hodnocení

0x

V dotazu uvádějte i Operační Systém(Windows, macOS, Linux, Chrome,..) První co vždy udělat, je RESTART počítače(Oper. Systému) a to buď poklikem myší v nabídce START a další nabídce Restartovat nebo na bedně počítače bývají dvě tlačítka, jedno na vypnutí a druhé na reset/restart. Pokud nic nezabralo, tak obnova systému vrácením do doby, než se to pokazilo. Je to spouštění se v určitou dobu nebo nahodilé?

mll
hodnocení

0x

Může být nějaké nastavení v Biosu. Ať už pevné, nebo přes nějaký sw. Nebo nějakou událostí (klávesnice, myš, síť atd.).

Mě takto třeba fungoval videorekordér, že před vypnutím počítače si nastavil, kdy se má znova zapnout (bylo to asi 3 nebo 5 minut před začátkem pořadu). Tam to bylo žádoucí. Zatímco to, že se mi notebook probouzel ve 3 ráno bylo dost nežádoucí (takhle si spim v hotelu a najednou mě probudí světlo, doma většinou ne, to ho mám v jiné místnosti) a za 10 let, co jsem ho měl se mi to nepovedlo zrušit.

Může tedy nějaký sw chtít probudit počítač, to lze.

h
hodnocení

0x
Z jakého stavu se zapíná? Vypnutí,sleep? Je aktivní wake onlan a s jakymi flagy {pubmga}?
Je povolen s0ix stavy (rádobymoderní výstřelek. , ale kurvítko)
Cilo riká powercfg /lastwake? Dtt evenvwr.msc (ptohlizec udalisti)?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]