Nejste přihlášen/a.
windows 11 mě nutí mít heslo v notasu , jak to prosim dam pryc? jde to vubec? diky za rady a prosim presne jak to najit a vypnout pokud to jde , diky za pomoc ahoj ,
1x
1. Microsoft od Windows 11 trvá na užívání hesla.
2. Je stále neoficiální možnost obcházet požadavek na heslo (co platilo loni pro neužití hesla - už nemusí platit dnes, či zítra).
3. Pokud nejsi odborně obeznámen s obcházením podmínky Microsoft, klidně používej nějaké heslo a máš klid. V opačném případě budou trvale vznikat problémy při pravidelném měsíčním update, při velkých update, s bezpečností atd. Nebudou k dispozici funkční určitá "vylepšení". Microsoft úmyslně vytváří problémy těm, kdo heslo neužívá, a lepší to nebude.
Jestli pomůže. Jsem téměř 100% uživatel Ne-Windows systémů - Unix od 80. let a dále Linux od 90. let. Přihlašovat se heslem je u Unix/Linux samozřejmost, a nemám se zadáváním hesla žádný problém. Dnes nahrazováno biometrickým přihlášením (rozpoznávání obličeje, otisku prstu, okem ...), zcela normální u mobilů. Což lze i u počítačů, pokud je HW vybaven, často je u lapťopů. Microsoft má k tomu funkci Windows Hello.
Není pravda. Mám na notebooku i počítači nastavené tak, že se po zapnutí tlačítkem všechno načte bez jakéhokoliv přihlašování.
Stačí jít do změny hesla. Původní heslo smazat a žádné nezadávat. Potom potvrdit.
@Win Nesděluji, že nejde v Unix/Linux přihlášení bez hesla. CITUJI: Přihlašovat se heslem je u Unix/Linux samozřejmost, ...
1x
Na webech je několik možností popsaných - ne každá už je platná. Jde vám o úplné zrušení hesla nebo o automatické přihlášení uživatele?
Z dobrých důvodů. Prostě nechte si heslo a přihlašujte se heslem.
Ať tady není za chvíli dotaz, že někdo chce abyste zaplatil (v bitcoinech) za dekódování obsahu vašeho PC, které zašifroval virus.
---
Kdo chce kam, pomozme mu tam:
Windows bez hesla. Jednoduchý návod, aby se hned po startu počítače zobrazila Plocha
https://www.zive.cz/clanky/windows-bez-hesla-jednoduchy-navod-aby-se-hned-po-startu-pocitace-zobrazila-plocha/sc-3-a-221183/default.aspx
K tomu diskuze:
https://www.zive.cz/clanky/windows-bez-hesla-jednoduchy-navod-aby-se-hned-po-startu-pocitace-zobrazila-plocha/sc-3-a-221183/default.aspx?artcomments=1
Taková, že útočník má zcela volný přístup k tvému PC - pak stačí návštěva vhodné webové stránky a otevření zadních vrátek ve staženém obsahu ...
Když něco stahuju, nebo na něco klikám, tak už asi přihlášený jsem, ať už bez hesla, nebo s heslem na tři obrazovky znaků ...
A pro vzdálený přístup k mému počítači taky nestačí znát nějaké heslo zadávané na lokální klávesnici.
Teda nevím, jak to přesně kde je, ale tohle je snad v tomhle miléniu už samozřejmost nejen na solidních systémech, ale i na nějaké novější verzi Windows? Nebo jsou fakt až tolik pozadu?
Možná by se to mělo trochu rozvést.
@k2 včera 21:01 - Jako ze ten utocnik fyzicky sedi u toho nezaheslovaneho PC? To snad ne...
Dotaz zní: Od: charger® včera 07:29 - windows 11 mě nutí mít heslo v notasu ...
Notebook (NTB) je přenosný a může být odcizen. Na takovémto NTB je heslo nutností.
@gilhad dnes 00:45 - Když něco stahuju, nebo na něco klikám, tak už asi přihlášený jsem, ať už bez hesla, nebo s heslem na tři obrazovky znaků ... A pro vzdálený přístup k mému počítači taky nestačí znát nějaké heslo zadávané na lokální klávesnici ...
Pokud má NTB přístup k internetu, pak na něj může mít (podle zabezpečení sítě a firewallu operačního systému) z vnější sítě přístup kdokoliv. Komunikační IP/UDP protokoly využívají kromě IP adresy na jednom zařízení (jednom PC) komunikační porty, kterých je celkem 65535 - některé jsou notoricky známé: 80 webový protokol HTTP; 443 zabezpečený webový protokol HTTPS; 445 Microsoft / Samba sdílení souborů; 137,138,139,445 Windows file server; 3389 Microsoft Terminal Server (Remote Desktop Protocol) pro vzdálený přístup; 1900 a 500001 / 50002 pro sdílení souborů a připojení Plug&Play ...
Proto můžete najít v logu routeru desítky pokusů o přiístup na vaši IP, kdy útočník hledá otevřené a nezabezpečené porty. Překlad adres (jedna centrální adresa na rozhraní WAN, odlišná od adres v LAN) v tomto případě není řešením.
----
Každý uživatel PC má přiřazeno jméno a může nebo nemusí mít heslo pro přihlášení. Podle jména zařadí operační systém (OS) uživatele do některé z kategorií: uživatel, správce nebo systémové kategorie a přiřadí mu práva pro práci se soubory: jenom číst, vytvářet/měnit, spouštět, úplné řízení ...
Naprosto nutné je heslo u
1) PC ve firemních sítích, kde je zaznamenáván každý krok uživatele a podle jeho oprávnění jsou mu poskytnuty (nebo odmítnuty) prostředky sdílené v síti.
2) u víceuživatelských / sdílených PC, kde jedno PC používá několik uživatelů
3) u přenosných NTB/ PC s přístupem do internetu je heslo nejvýš žádoucí.
Pokud zařízení nepřistupuje na internet, nehrozí vám z této strany žádné nebezpečí.
---
Ještě k otázce uživatelských práv:
Tazatel se chce připojovat k PC bez hesla a předpokládám, že také jako uživatel s nejvyšším oprávnění z kategorie správců. To je ve světě Linixu / Unixu téměř nepředstavitelné. Běžné je přihlašování jménem a heslem a práce pod uživatelským účtem (kterému lze dočasně ve zvláštních případech přidělit vyšší práva) - jak ostatně píše @regine.
P.S.
Pokud používáte prohlížeč Edge a máte uložená hesla pro přihlašování k webovým stránkám, pak bez jména a hesla vám Edge seznam hesel neukáže - neumožní prohlížet ani editovat.
@vibe2 to zní jako povídačky od uměláka, ale nijak to nesouvisí s tím, jak jsem se lokálně zalogoval já a jak se někdo na můj NB může dostat vzdáleně.
Někdo může mít otevřené všechny porty a na každém z nich privilegovaný terminál, ale většina lidí to má rozuměji.
Já mám na ten NB povolené jen SSH a přihlášení jen přez klíč (takže nějaká hesla ho nezajímají vůbec), bez ohledu na to, jak jsem se lokálně přihlásil já (a zda jsem se vůbec přihlásil).
Ty Microsoft* porty samozřejmě otevřené nemám a Edge mě taky nezajímá.
Proboha, klíče pro přihlašování přez SSH nejsou HW, ale soubory vygenerované v počítači.
Kdo má správný, ten se může přez SSH přihlásit, kdo ho nemá, tomu heslo nepomůže.
Používají se, protože jsou výrazně bezpečnější, než nějaká hesla.
.
Tyto klíče vůbec nezávisí na tom, jaké heslo má uživatel na cílovém počítači, případně zda nějaké vůbec má.
.
Pro zabezpečené připojení přez SSH vám stačí takovýto klíč (jehož doplněk má nainstalovaný cílový uživatel), vůbec vás nezajímá, zda a jak se cílový uživatel na cílovém stroji přihlašuje lokálně.
.
Takovéto základy byste měl přece vědět, pokud chcete ostatní poučovat o bezpečnosti.
(A samozřejmě, že pro bezpečnou komunikaci nemusí mít heslo ani ten vzdálený (má-li klíč), ani ten cílový (jak se hlási lokálně je zcela jiná věc).)
0x
Jde vypnout.
Přejít na změnu hesla, staré heslo smazt a nechat pole prázdné, pokračovat a potrvrdit.
Ovšem pokud se bavíme o přihlašovacím heslu do počítače a ne k účtu microsoft.
nemusíš nic vyhazovat
Jen se ještě zeptám: Chceš mít účet od Mikrosoftu nebo ne? Ten Mikrosoftí účet ti umožňuje se přihlásit kdekoli na jiném počítači např. v práci ke svým dokumentům, fotkám, videím apod. To potřebují hlavně lidi, co pracují z domova a pak jdou do práce, aby sebou netahali počítač z domova. Ten Mikrosoftí účet je samozřejmě s heslem-to je logické. Pokud máš problém s Mikrosoftím účtem jasný, tak pokračujem..
Pokud nechceš jen otravné heslo k počítači na kterém děláš jen ty a rozházel sis windowsy11, dej znovu instalační CD nebo flešku a začni reinstalaci se zachováním dat/souborů od začátku a až budeš u položky VYTVOŘTE HESLO tak nic do okénka nepiš a klikni na Pokračuj/Další a doinstaluj Op. Systém. Našel jsem video jak obejít Mikrosoftí účet a nepoužít heslo k přihlášení ke svému počítači/noťasu (tenhle chlapík má na svém kanálu YT hodně videí s W10, W11)
Jen doplním. Na takové pokusy, je dobré mít systém na samostaném oddílu/partiton a uživatelská data na druhém oddílu HDD/SSD. Ve Windows není problém vytvořit oddíly, případně s osvědčeným GParted. Potom se zálohuje celý oddíl s Windows 11 (buď Acronis nebo Clonezilla). Obnova na mém postarším desktopu HP 800 s USB 3.0 a externím SSD trvá do 5 minut. S Gparted lze HDD/SSD rozdělit i dodatečně z Live distribuce, bez běhu Windows.
Pokud se systém zbortí, obnoví se původní stav 100%. Mnohem spolehlivější a hlavně rychlejší než nejistá obnova ve Windows.
Acronis je zadara pod různými názvy ke stažení u výrobců HDD/SSD, ale jen pro jejich SSD/HDD - ověřuje se při zpuštění.
regine: ten Oper. Systém se natáhne reinstalací znovu, už jsem čisté i reinstalace dělal od WinXP, nikdy jsem se zprovozněním neměl problém, Mikrosoft má při instalaci dobré nápovědy(tedy za mě, nevím jak IT profíci)
takže děkuji všem za rady . zde je finalní rada a vyřešení :
jak jsem si vrátil zpět prava?
podržíte L alt a neustale ho držíte a date restartovat. hodí vas to do nějakeho menu , kde si naklikate. abyste se dostali do toho bitlocker .. jenze bude to po vas chtít nějaky aktivační klíč , kdyz koupite pc a zakladate novy ucet tk dostanete nejaky kod . takhle jsem to pochopil ale potrebuje to číslo a to najdete pres
aka.ms/myrecoverykey aka.ms/recoverykeyfaq . potom zas naklikate , date tam to číslo a pokračujete dal . tady je to video , ktere mi pomohlo .
Windows bez účtu administrátora tam dal pokračuje . ja jen chtel vysvetlit jak najdete to čislo protoze on uz ho tam zadal a neukazal to ve videu .. poté vše jsem udělal co měl ve videu a paradní navod .
a ted jak vypnout to heslo pri přihlašovaní a opravdu to funguje . jak mate dole v liště vlaječku : pravym tlačítkem myši , kliknete terminal spravce a tam napíšete net user jmenouctu uvozovkynahoře pak dáte ENTER a napišete /r /t 0 date enter, pc se restartuje a vyřešeno . jupí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.