Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

WiFi velmi slabý signál v bytě

Od: maranel®

Zdravím, wifi router Compal je v obýváku a ve vedlejším pokoji PC Win 11 s USB adaptérem. V poslední době ve wifi monitoru pozoruji, že se počet sousedních sítí zvýšil 2x - 3x. Je celkem jedno, jaké kanály zvolím, všechny jsou obsazené...Zkoušel jsem různé adaptéry TP-Link T3U Plus nebo TX1800U Nano - WiFi 5, WiFi 6, 2,4 GHz i 5GHz. Ve výsledku je ikona WiFi na PC: 1 výjimečně 3 obloučky :( Neví někdo, co s tím?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lll
hodnocení

2x
No, je to asi těžce zarušené.
Co s tím, zkuste WiFi router s WiFi 7, to vám snad pomůže.
Zatím hledejte pro WiFi vysílač/přijímač jiné místo, i kdybyste měl prodloužit/dovést jinam přívodní kabel s internetem.
Nejspolehlivější bude dovést k PC od routeru kabel.
Na čárky moc nekoukejte, ty nezohledňují zarušení, vás zajímá rychlost, třeba zkuste
speedtest.cesnet.cz
olin

Souhlas s dotažením LANkablíku od routeru až k počítači, to je jistota

Kabel je v bytě jediná jistota pro připojení PC. Nchápu ty lidi, kteří potřebují připojovat stabilní přístroj (PC, TV, tiskárna) přes WiFi - s těmi zařízeními přece nikdo netancuje a nikam je nepřenáší.

hodnocení

Sílu signálu a obsazenost kanálů vidím na aplikaci WiFi Monitor a je to tedy velmi husté...
Samosebou chci časem přejít na metalický kabel (Ethernet), což je asi ideální řešení, ale byly by to v tomto bytě dost zedničina, protože kabely nenatáhli při novostavbě. Zase, abych měl natažené kabely po zemi a dveřma, to se mi moc nechce.

Použijte podlahovou lištu a ve zdi provrtejte díru.

Podlahové lišty jsou i pěkné / okrasné.

hodnocení

ale my máme plovoucí podlahu z přírodního dubu, to by mě manželka přizabila. Já vím, že jsou takové samolepící půlkulaté cca 1 cm vysoké, ale nevím...

hodnocení

111 - díky za rady a informace. Šel jsem řešení vstříc a Compal od Vodafone jsem degradoval na Modem a připojil jsem Router TP-Link AX17 AX1500 plus USB Dongle TX1800 U Nano obojí v režimu WiFi 6, ale nepomohlo to ani za mák :(

olin

Ty podlahové/soklové lišty se vyrábějí i s drážkou na kabel a prodávají se v různých barvách. Nevím co tam máte v bytě nyní, ale ten ethernetový kablík se dá vždy za tu lištu schovat nebo do ní udělat např. karboflexkou drážku, případně je možná drážka do omítky pod lištou. Instalační lišty se dají dát i pod strop

hodnocení

2x
Ještě můžete využít síťový rozvod:
powerline-adaptery.heurek/...
Pozor, ten nemusí dobře fungovat za prodlužkou s filtrem a rychlost bude záviset na reálném zapojení rozvodů, ideálně kdyż budete na jedné fázi za jedním jističem.
doplněno 12.05.26 14:19: Pročtěte si recenze, nevím, jakou rychlost požadujete.
olin

Někde na YT byla recenze na "útlum" přes tyto zařízení do zásuvky a žádná výhra, pokud ty zásuvky nebyly na stejném kabelu+jističovém obvodu. V případě, že byl každý jiný zás. obvod se data "ztrácela" na jističích, chráničích nebo snad i nějaký problém s přepěťovkou, už si přesně nevzpomenu

Však o té fázi i filtru to píšu. Přepěťovka má vlastní kapacitu, která bude tlumit VF signál, a pokud je tam i odrušovací filtr, bude to ještě horší, tedy může být potřeba použít jen "hloupou" lištu bez ničeho. Na druhou stranu 94 % kladných recenzí znamená, že použitelné to být může. Samozřejmě, kabel je jistota.

111®
hodnocení

2x

Je obecně známo, že signál na 2,4GHz se šíří lépe. Když kontroluješ sítě všímej si hlavně kanálů a jejich síly signálu. Ty které mají sílu poď -77dB netřeba brát jako silné a klidné na takový kanál můžeš nastavit router. 5GHz má sice silnejsizsignal, ale horší prostupnost.

hodnocení

2x

Bohužel už i velcí provideřu internetu včetně O2, Vodafone rozdávají jejich all in one krabičky, co umí 5 GHz pásmo a zpravidla to všude smaží na 80 MHz šířce kanálu a mnohdy i plný 27 dBm vysílací výkon :/

Jak už tu padlo, jediné rozumné řešení je buď statická zařízení typu PC, televize připojit RJ45 kabelem, případně si síť kompletně postavit po vlastní ose. Ideální je Mesh Wi-Fi a ideálně když se všechny vysílače (AP), propojí kabelově, např. jak to má Ubiquiti s UniFi APčky a mít doma více menších APček, než jeden vysílač. Ale bohužel je to dražší řešení.

Třeba tady na sídlišti je ticho už jen na 6 GHz pásmu a bojím se že za 5-6 let to bude ten stejný problém, na 6 GHz nahuštěno jak teď na 5 GHz.

111®
hodnocení

0x

A jak jsi kontroloval obsazenost kanálu a sílu signálu?

Každé PC přece umí zobrazit sousední sítě a sílu jejich signálu - i když má USB / LAN adaptér.

111®

Já myslím v dB ne v čárkách

Tak to už je složitější. Třeba Conrad

Extech EMF450 Přístroj pro měření magnetického pole

https://www.conrad.cz/cs/p/extech-emf450-pristroj-pro-mereni-magnetickeho-pole-1491922.html

Dneska si tohle podrobně zjistíš jakýmkoliv telefonem který má WiFi, stačí si stáhnout určenou aplikaci.
ppp

Omyl, 99% přístrojů umí jen zobrazit wifiny a nezobrazí ne-wifi RF ! Tedy pokud tam bude někdo vysílat něco jinýho než 802.wifi - Tak to nezjistíš než speciálním RF přístrojem ...

Druhá věc je pak rozlišení.

jasně, že tohle asi tazatel nepotřebuje, protože máme pravděpodobný že tam něco ruší, je to proti generální licenci

ale kdyby tam rušička byla, tak nezjistí než tímto RF přístrojem

111®
hodnocení

0x

Ale já myslel třeba v mobilu WiFi Analyzer, nebo Insider.

hodnocení

Jo, jak jsem psal včera v 18,41 - používám mobilní aplikaci WiFi monitor a tam je vidět, jak jsou obě pásma a všechny kanály přeplněné :(

111®
hodnocení

0x

Přeplněné je jedna věc a síla signálu druhá. Na kanál se slabým signálem se lze nastavit.

hodnocení

Tak tomuto nerozumím. Vzpomínám si jen, že jsem měl (mám) v pásmu 5GHz úroveň signálu cca -65 dBm.

111®
hodnocení

0x

65dBm musí na připojení stačit. Jestli to byla tvoje síť

ppp
hodnocení

0x

Přejít na WiFi7 TRIBAND (6 GHZ tam ), Intel karta do notebooku stojí tuším od 300,-

320 MHz kanály

Router s 6 GHZ uz je dražší - ale zase přenos pár gigabit a nikdo tam zatím není - radiový klid :)

Já mám wifi 7 dualband (router od 45$) - rychlost jen 1 gigabit cca (2+5GHz)...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]