Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chyba ve vzorci v Libre Office Calc

Od: ivosisko®

Už mi jde hlava kolem. Chci použít obyčejný vzorec (If,Then,Else) a stále mi to hází chybové hlášení s návrhem na opravu, které se mi zdá ještě úchylnější, než chyba sama. Můj vzorec zní: =IF(ISBLANK(A9); ""; c8+b9) a program to prostě nebere a nebere. Navíc mi na konec vnucuje "uzavírací" závorku a čím více to zkouším, tím více jich seká. Už jsem z toho kružítko *zed*

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

2x

Vzorec je vpořádku, chyba bude jinde.
Pokusím se sem tabulku nahrát, ale myslím si, že upload souborů bude stále tozbitý a tabulku bepůjde stáhnout. Proto tabulku nahraju i na službu uschovna.

Použill jsem jiné buňky a namísto prázdného řetězce jsem použil řetězec " prázdný", aby bylo vidět, že vzorec opravdu funguje, jak má. Běžně to tak nedělám, ale holt se hledá chyba. Pochopitelně, že při použití prázdného řetězce vzorec také funguje správně. V tabulce mám dva řádky, abych otestoval obě možnosti.

Odkaz na zásilku uschovna.cz/...
Odkaz v zásilce pro stažení uschovna.cz/...

tabulka.ods8.93 kB
hodnocení

Komické...*zed*...u tebe mi opravdu můj vzorec funguje...takže zde je něco špatně v mém Libre Office Calc?

halamus

Pokud v tabulce není nic tajného nebo důvěrného, tak ji nahrajte někam ke stažení. Nebo můžete důvěrné informace odmazat, případně texty změnit na popistek1, popisek2, ... a lehce pozměnit čísla. Stačí, když na listu bude jen relevantní část.

Můžete použít službu uschovna.cz/... Vyplňovat e-mailové adredy není v tonto případě potřeba. Pokud máte v oblibě jiný způsob sdílení souborů, nevadí.
Zdejší nahrávání souborů je stále rozbité, nevím přesně kde, je zbytečné ho zkoušet.

pecenkav
hodnocení

1x

Nevím, asi budu za blbce, ale nikdy by mě nenapadlo dávat do český verze anglický příkazy, pak nemá smysl tu českou verzi mít nainstalovanou.

Řekl bych, že nejde o českou verzi ale o to povolení anglických vzorečků.

Chyba ve vzorci v Libre Office Calc
hodnocení

Od kolegy "halamuse" (příspěvek 19.4.2026 10:44) jsem si stáhnul tabulku, kde není tvá jazyková položka zaškrtnutá a přesto zde fungují "anglické vzorce" *nevi*

mll

V LO snad fungujou jen anglické (pokud se v posledních letech nic nezměnilo). Už jsem si na to za tu dobu zvyknul.

Narozdíl od MSO kde jsou pro každý jazyk jiné a anglické neuznává. Za to to do nich přeloží třeba při záznamu maker.

hodnocení

0x

Teď jsem to zkusil a mě to normálně funguje. Pravda, udělalo si to samo velký písmena ve vzorci a já jsem odmazal mezery, ale fungovalo to i s mezerami. Libre Office na Linuxu.

hodnocení

Sorry, já jedu na Win10.

Tak to se omlouvám, nedokážu pomoci, já jsem jen takovej lehce poučenej amatér.
Libre musí jet na linuxu i win úplně stejně. Jinak otázky na vzorce jsou poměrně specifické, poradím ale gemini apod. Umi tyhle věci až neuvěřitelně, mě bez zaváhání poradil s velmi složitým vzorce.
mll

Konverze na velká písmena je v pořádku, to znamená, že odkazy rozpoznal. Byla to taky jedna ze základních rad v dobách snad ještě ms office 95 (nejvejš 97) psát to malými písmeny, aby se poznalo, co rozpoznal a co ne (nerozpoznané zůstane malými).

hodnocení

0x
Bez záruky, mně blbne když je libre v češtině a já chci dát anglické nazvy
=KDYŽ(A9=""; ""; C8+B9)
hodnocení

Jestli jsem tě správně pochopil, tak uvedený vzoreček ti funguje. Mi bohužel ne - hlásí chybu #NAME?. Už jsem z toho zoufalý - už velmi dlouhou dobu používám CS verzi a tento vzorec jsem uplatňoval bez problému (zejména v angličtině).

... chyba #NAME? se může objevovat také v případě chybně nastaveného formátu buňky, ve které se vzorec nachází, popř. chybného formátu v buňkách, ze kterých si vzorec bere data pro výpočet.

Libre Office Help Error 525 Invalid names

#NAME Error Message

An identifier could not be evaluated, for example, no valid reference, no valid function name, no column/row label, no macro, incorrect decimal separator, add-in not found.

Identifikátor nebylo možné vyhodnotit, například: neplatný odkaz, neplatný název funkce, neplatný název sloupce/řádku, neplatné makro, nesprávný oddělovač desetinných míst, doplněk nebyl nalezen.

111®
hodnocení

0x

#name:k čemu se ten vzorec odkazuje. V HTML kódu je to vpodstatě odkaz pro pojmenování kapitoly. Takže chybí asi někde nadpis.

hodnocení

To jsem nepochopil - o žádný nadpis zde nejde

hodnocení

Nevím jak, ale již ten vzorec funguje (aniž bych cokoliv vědomě měnil) - chtěl bych tedy všem poděkovat za snahu mi pomoci s tímto zamotaným problémem *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]