Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
podědil jsem notebook s operačním systémem Windows XP na propojení se starou videokamerou (konektor žhavý drát).
Ale neřídí se čas a datum automaticky po zapnutí. Nevíte, jak to opravit?
Baterie zálohuje CMOS pro Bios a hodiny reálného času.
Někdy je v notebooku obtížně k nalezení a je tedy těžké ji vyměnit. Tady pomůže servis.
Samotná baterka bývá nejčastěji knoflík CR2032 (3V lithiová baterie)
1x
A novější windowsy to už umí? Zatím jsem se do takové situace nedostal. Vím, že linux to umí. Windows 10 si nastaví datum podle posledního běhu (pokud jsou v RTC nesmysly), což ostatně dělá i raspbian (RPi nemá RTC). Windows 2000 pro změnu rovnou přebírá čas z GPS (ovšem XP ani žádný další ne, no kdo měl v roce 2001 GPS přijímač?), to jsem zjistil, když jsem chtěl zmigrovat program na nastavení času, který používám v XP a všimnul jsem si, že to neni potřeba (před připojením GPS se ocital 1.1.1980).
Jinak v XP (a 9x a možná i 3.11) normálně fungovalo
net time \\počítač
bez ohledu na časový rozdíl, přičemž počítač mohl být kterýkoliv v síti, fungoval tak dokonce i videorekordér (multimediální síťové centrum, právě z toho jsem bral čas, protože ho měl z DVB-T a tudíž nejpřesněji v síti, na internet jsem nebyl a dosud nejsem připojený). To už je let, co jsem tohle dělal, ono když se RTC rozcházely o 5 minut za den, byla to nezbytnost, novější počítače jsou na tom lépe. Každopádně myslím, že vnutit by si to měl systém nechat i z NTP serveru, jenom to neudělá automaticky (protože nevěří, že se může čas o tolik lišit a nechce nastavit nesmysly). Pak samozřejmě se tohle dá do po spuštění a neni potřeba se o to starat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.