Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem, dělám rekonstrukci rod. domu, který má 3 podlaží plus sklep a rád bych vylepšil i datové rozvody. Mám připojení od Vodafonu z ulice přes koaxiál do sklepa a pak začíná ta hrůza se spostou rozdvojek a wifi modemem jakž takž uprostřed domu tak, aby wifi dosáhla uvnitř domu skoro všude. Veškeré rozvody tak, jak jsou namalované na obrázku jsou starý koaxiál o prapodivné kvalitě. Jedna TV (stále "chloupého" typu) je připojena přes koaxiál na Vodafone kartu v TV (dřív bylo UPC). Ostatní TV (také "nechtré") jsou jen na koaxiál a tak se ladí jen programy ze základní nabídky zdarma a kvalita signálu s těmi rozvojkami klesá. Internet pouze všude přes wifi. Jakým způsobem udělat efektivně nové rozvody, když budu postupně přecházet na "chytré" TV. Kam umístit modem a např. dotáhnout internet do výšších pater a umístit přístupové body k wifi? Rekonstrukce se dělá pouze v přízemí a 1.patře, takže pro dotáhnoutí kabelu do podkroví jsem nenašel způsob. Díky Honza
2x
Modem, patch panel, switch jako "rozvod" k zásuvkám no a WiFi mám řešeno pomocí samostatného WAP (wifina na stropě), kterých si můžete nainstalovat děl potřeby... Opět svedeno do RACKu. Je to jednoduché
1x
Přesně takto se VF obvody netahají. To není rozvod zvonku.
Někde si navrhněte aktivní TV rozbočovač a z něj veďte jednotlivé koaxiály v kuse bez přerušení rozdvojkama ke konkrétním TV do konkrétních místností. Tedy zapojení do hvězdy. Né ta Vaše prapodivná sběrnice. To nikdy nefunguje dobře či vůbec.
Stejně tak tahejte UTP ze switche a do něj si zapojte to UPC.
Časem budete chctít kamery a Váš výtvot bude opět na ho...o.
Opravdu, věřte mi ![]()
Na tahání rozvodů do vyžších pater můžete využít třeba starý komín, který už nepoužíváte a netopí se v něm. Stejně tak ho lze použít na rozvody split klimatizace.
Diky za reakci. Na obrazku je stavajici stav, ktery jsem takto zdedil, to neni muj plan. Jestli chapu dobre, tak rikate, ze na koaxial z ulice mam napojit svuj koaxial, ktery privedu do nejakeho nejvhodnejsiho mista v dome a tam na tento koaxial napojim aktivni TV rozbocovac a zneho dalsi koaxialy uz do jednotlivych mistnosti. Stejne tak z aktivniho rozbocovace pujde koaxial do Vodafone modemu a z modemu pujdu UPT do switche a ze switche jednotlive UPT rozvody do mistnosti po baraku? Jak se vlastne dnes pripojuje chytra televize - pres koaxial pro TV signal a zaroven i pres UPT kabel pro internet?
DIky
No pro smart TV bych tahal už jen UTP zakončené RJ45.
Coaxiál bych možná táhl jen ze sentimentu, jako náhradní řešení. Když UTP využijete pro PC a coax využijete třeba z antény pro DVB-T2 nebo ten kabel z ulice.
Základem je dělat hvězdu. Něco jako chobotničku. Hlava je router a do ní přívod z ulice a chapadélka jednotlivé pokoje.
UTP kabely netahejte ve stejné drážce s přiloženým CYKY kabelem na 230V. Datové kabely musí být extra mimo rozvody elektřiny. K vůli zarušení.
Pokud nelze, tak tahejte dražší FTP, které mají stínění.
Taky bych datové kabely nazahazoval do zdi napřímo. Dělal bych je do tlustých husích krků, aby šlo v budoucnu natáhnout třeba jiný typ kabelů, optiku nebo JYTY či jiný. Trasy rovné a v klíčových spojích, odbočkách a zatáčkách dělat krabice, aby to šlo dobře protahovat. Proto i tlustší krky, aby to šlo lépe protahovat a připravte si do nich klidně i provázky, ale nesmí být propletené s kabelem, jinak je tam provázek v krku na nic.
Vydím, že @peter radí totéž. PAtch panel a centrální strukturovaná kabeláž. Já Vám to popisuji jen víc laicky.
0x
Rozvod dat z routeru přes síť 240V je bez sekání a potíží, funguje po celém domě - přes elektrické hodiny se nedostane. Router např. Archer ax73 s aplikací a nastavení které přístroje mají prioritu, které blokovat v případě potřeby...
Diky za reakci, ale nejsem z toho moc chytry...nemam dostatecnou erudici. Rikate, ze internet muzu rozvest po stavajicich elektrickych kabelech, ktere se vsechny stykaji v hlavnim rozvadeci? Jak se to realne zapoji od privodniho koaxialu z ulice? A co rozvod TV signalu? Diky
@jm navrhuje Powerline adaptér, to je přenos dat po elektrické síti 230V. Typická souprava má injektor, kde sa data navážou na elektrické vedení a odbočný člen, kde se zase data oddělí.
Obrázek třeba tady
https://www.alza.cz/tplink---landing-page-art10864.htm
Ne vždy a ne všude to funguje - nutno vyzkoušet.
Tím nepopírám, že @jm s tímto řešením může být spokojený.
0x
Osobně bych tam dal aktivní rozbočovač s co nejvíce výstupy a z toho pak roztahal kam je třeba. Na konec rozbočovač a z toho TV Internet dole svitách a roztrhat UTP.
Mistře učiteli,
" bych tam dal aktivní rozbočovač" ...
Je to ono, nebo myslíte něco jiného?
Mě to letos taky čeká...
Myslím, že na tomto odkazovaném kompletu je aktivní jenom ten předzesilovač nahoře na stožáru. Šestinásobný rozbočovač je pasivní se stejnými útlumy na každý výstup (ještě jsou rozbočovače s odstupňovanými útlumy).
@milancukrar... Do antény si dej pouze symetrizační člen a aktivní prvky si dej přístupně pod střechu na půdu.
Ideálně několikanásobný rozbočovač s aktivním zesilovačem uvnitř. Pak si z něj roztahej ciaxy po pokojích a z jenoho posílej coaxem fantomově napájený přes vyhybku 12V do toho zesilovače.
Nákupem výrobků Teroz nebo IVO nic nepokazíš. jsou to naše české výrobky. Stejně tak český výrobce antén VATEN.
Já bych volil ještě možnost tohoto kompletu, kde je LTE filtr a trimry na doladění zisku zesilovače, aby DVBT2 signál nebyl moc silný a přebuzený, kdy by se začal rozpadávat a kostičkovat.
Jasný, udělej si nákres bokorysu domu s patry a půdou. A načrtni si řešení podobně jako tazatel. Jen s tím rozdílem, aby jsi to měl do hvězdy.
Případně lze TV zásuvku přes průchozí prodloužit k dalšímu pokoji o max jednu či dvě (záleží, jestli budou na dlouhé či krátkém coaxu), ale počítat za cenu útlumu signálu.
![]()
@milancukrar: ano prosím rozbožovač se zesilovače...pokud by byl pak sihnál silný i na minimum zisku, dá se vložit útluový článek...nebo použít zásuvky s větším oddělovacím útlumem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.