Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klávesová zkratka pro vypnutí PC

Od: magdon®

Chtěl bych jednoduchou klávesovou zkratku pro okamžité vypnutí PC, aniž bych musel někde lozit myší po ikonách. Požádal jsem o radu "Ejáje" a ten mi skutečně poradil: Na ploše klikni pravým → Nový → Zástupce, Do umístění vlož: shutdown /s /t 0, Pojmenuj třeba "Vypnout", Pravým na zástupce → Vlastnosti → pole Klávesová zkratka → nastav třeba Ctrl + Alt + S. Protože ale vím, že "Ejáj" občas kecá a rád bych, aby to pak třeba také šlo znovu zapnout, zeptám se pro jistotu zdejších počítačových znalců: Bude to fungovat? *zmateny*

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejsem, zdali jsem Vás pochopil,. ale jako laik občas používám Alt + F4

(opakovaně, pokud mám více programů spuštěno.)

hodnocení

Nejde mi o ukončení programů, ale o vypnutí PC. Aby se nemuselo přes ikonu "Start", pak najet na ikonu "napájení" a pak teprve volit, že to chci vypnout. Prostě vypínat počítač pouhým stiskem 2 až 3 kláves zároveň. Na staré klávesnici jsem na to měl přímo určené jedno tlačítko navíc.

Chápu, když mi vnuci seberou myš, tak i poč vypnu, jak jsem popsal. Ale rád si nechám od někoho taky poradit.

hodnocení

1x

1) Ubuntu - Stlačím spínač/vypínač, do 60 vteřin vypnuto (kompy HP, Acer). Pokud kliknu na butom OK, vypíná hned.

2) Windows 11 - Stlačím spínač/vypínač a vypíná hned.

Jedná se o regulérní vypínání.

Jaký vypínač? vpředu na panelu? Vzadu na zdroji?

Vypínač ve Windows korektně ukončí běžící aplikace?

@vibe2 - Na zdroji vypínač nemám (kolébkový býval u starých kompů), jen spínač na panelu. U lapťopů klasický u klávesnice (Acer, Lenovo).

U Windows od sedmiček žádné problémy.

Já jen že akci po stisknutí tlačítka lze ve Windows nastavit, jak píše @nomohakon dnes 18:31, ale nestačí jen stisknout a pustit - nutno podržet. A jestli to tlačítko korektně zmasakruje běžící programy a vypne systém - to si nejsem jist.

U vypntí ze systémové nabídky vidím ukončování aplikací, odhlašování a vypnutí systému. U tlačítka si nejsem jist.

petrme

@regine Zkuste otevřít Word, napsat text, neukládat, a vypnout vaším způsobem PC. Bude korektně uložen text ve Wordu?

hodnocení

1x
Mám nastaveno vypnutí po zmáčknutí power tlačítka na bedně pc. Spořádaně to zmasakruje běžící programy a vypne systém. V nastavení napájení nebo výkonu to bylo, myslím.
Dá se místo vypnutí nastavit jen uspání.

111®
hodnocení

0x

Klik myši na plochu a pak Alt+F4

hodnocení

Jo, to už je blízko. Ale pořád musím po těch klávesách ještě něco potvrzovat. Měl jsem multifunkční klávesnici, která měla pro uspání a vypnutí přímo určená samostatná tlačítka. Bohužel, měla připojení "PS2" a na nový PC se nedá použít :(. Ale kdyby to nešlo jinak, je to použitelné.

hodnocení

0x
Ano bude fungovat/ funguje.
Takto si jednoduše vytvoříte zástupce na ploše a dvojklikem vypnete PC

hodnocení

0x

Ano, bude to fungovat.

viz

6 snadných způsobů, jak pomocí klávesových zkratek vypnout počítač se systémem Windows - zde (s obrázky a česky)

wikihow.cz/...

Použití:

shutdown [/i | /l | /s | /sg | /r | /g | /a | /p | /h | /e | /o] [/hybrid] [/soft] [/fw] [/f] [/m \\počítač][/t xxx][/d [plu:]xx:yy [/c "komentář"]]

Žádné argumenty Zobrazí nápovědu, totožné s argumentem /?.

/? Zobrazí nápovědu. Výsledek je stejný, jako když nezadáte žádnou možnost.

/i Zobrazí grafické uživatelské rozhraní (GUI). Toto musí být první možnost.

/l Odhlášení. Nelze použít s přepínači /m nebo /d.

/s Vypne počítač.

/sg Vypne počítač. Pokud je povolené automatické přihlášení po restartování, automaticky při dalším spuštění přihlásí a uzamkne posledního interaktivního uživatele. Po přihlášení znovu spustí případné registrované aplikace. /r Zcela vypne a restartuje počítač.

/g Úplně vypne a restartuje počítač. Pokud je povolené automatické přihlášení, automaticky po restartování systému přihlásí a uzamkne posledního interaktivního uživatele. Po přihlášení znovu spustí případné registrované aplikace.

/a Přeruší vypínání systému. Lze použít pouze v časovém limitu. V kombinaci s /fw vymaže všechna čekající spuštění do firmwaru.

/p Vypne místní počítač bez časového limitu nebo upozornění. Lze použít pouze s přepínači /d a /f.

/h Uvede místní počítač do režimu hibernace. Lze použít s přepínačem /f.

/hybrid Vypne počítač a připraví jej na rychlé spuštění. Musí být použito s parametrem /s.

/fw V kombinaci s možností vypnutí způsobí, aby příští spuštění přešlo do uživatelského rozhraní firmwaru.

/e Dokumentuje důvod neočekávaného vypnutí počítače. /o Umožňuje přejít do nabídky rozšířených možností spuštění a restartovat počítač. Musí být použito s parametrem /r.

/m \\počítač Určuje cílový počítač.

/t xxx Nastaví časový limit před vypnutím na xxx sekund. Platný rozsah je 0–315360000 (10 let), výchozí hodnota je 30. Je-li časový limit větší než 0, předpokládá se použití parametru /f.

/c "komentář"Komentář k důvodu restartování nebo vypnutí. Povoleno je maximálně 512 znaků.

/f Vynutí ukončení spuštěných aplikací bez předchozího upozornění. Použití parametru /f se předpokládá, pokud je pro parametr /t zadána větší hodnota než 0.

/d [p|u:]xx:yy Zadejte důvod restartování nebo vypnutí. p označuje, že restartování nebo vypnutí je plánované. u označuje, že důvod definuje uživatel. Není-li zadán parametr p ani u, je restartování nebo vypnutí neplánované. xx je číslo závažného důvodu (kladné celé číslo menší než 256). yy je číslo méně závažného důvodu (kladné celé číslo menší než 65 536).

---

hodnocení

*uf* ...tak tolik informací jsem teda nečekal... Dík, zatím z toho jde hlava kolem, ale možná něco z toho v budoucnu použiju *zmateny*.

Magdon, pak dejte vědět, co jste vybral.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]