Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je špatně v nastavení Windows 11?

Od: magdon®

Některá okna se mi zobrazují v tomhle obludném rozměru *ee*. Ať dělám, co dělám, mění se kde co, ale tohle zůstává. V informacích o tiskárně by mi to moc nevadilo, ale kalkulačka přes 1/2 obrazovky mi teda fakt překáží. :(

doplněno 02.03.26 07:29:

Tak ještě jeden obrázek - takhle se mi zobrazila mapa při pokusu o ukázku nesmyslně umístěného semaforu. *zed*

Co je špatně v nastavení Windows 11?
Co je špatně v nastavení Windows 11? #2

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Rozlišení se nastavuje podle monitoru, je tam mimo jiné doporučené nastavení.

doplněno 03.03.26 09:42:

Písmo si nastavíte následně až po nastavení doporučeného rozlišení.

hodnocení

Jo, to tam je. Jenže když ho tam nechám, je písmo všude tak mrňavé, že prakticky není z 1/2 metru čitelné. A na ta okna (třeba ta kalkulačka a lišty Windows) to moc vliv nemá.

Nechte doporučené - nativní - rozlišení monitoru. Cokoliv jiného je špatně.

Nevím jak ve Windows 11, ale ve Windows 10 je v nastavení obrazovky Měřítko a rozložení - Upřesnit nastavení měřítka -

- Opravit měřítko pro aplikace

hodnocení

Jo, běžné písmo ano. Ale dialogová okénka (když chci například změnit ikonu), což jsou v podstatě obrázky, jsou tak malá, že je v nich text prakticky nečitelný). A s tím nic udělat nejde.

(ten přiložený obrázek si zdejší systém automaticky zvětšil, obrázek na plošeje je výrazně menší).

Co je špatně v nastavení Windows 11? #3
hodnocení

Na obrazovce to vypadá takhle

Co je špatně v nastavení Windows 11? #4

hodnocení

0x

V jakém rozlišení máte grafiku / monitor. bo když vidím ty ikony programu a teď tu mapu, tak si tipnu že nějaký nestandard

hodnocení

To je právě problém - rozlišení mám 1440 x 900, když ho ale změním na maximum, výrazně se zmenší kde co, ale tohle zůstává velké (i když teda o něco menší). Totéž při změně měřítka (teď 120%), změní se ikony a text, ale tohle ne.

Po zprovoznění Win 11 to bylo celkem v pohodě, jenže text a ikony byly tak malé, že byly prakticky nečitelné. Proto jsem se pustil do úprav a někde jsem asi šáhnul vedle. S Win 7 jsem žádné takové problémy neměl.

vunemochi

rozlišení mám 1440 x 900, ... - nastavte na co největší možné. Velikost prvků vyřešíte pak větším měřítkem.

Já mám například rozlišení obrazovky 2880x1800 a měřítko prvků 200%. Ikony mám nastavené dodatečně

P.S. Měřítko bývá snad od 100% v násobcích 25%?

111®
hodnocení

0x

A Ctrl+ kolečko myši ať už na ploše nebo konkrétním okně udělá co?

hodnocení

Na ploše, ani v některých oknech neudělá nic, v "podoknech" a v programech (Office) funguje. Ovšem jen na obsah příslušného dokumentu, na základní zobrazení (všelijaké lišty a okna windows) nikoliv.

Existuje nějaký zžpůsob, jak se vrátit k původnímu nastavení? Že bych to pak zkusil oparně od začátku *zmateny*.

111®
hodnocení

0x

mně to funguje jak na ploše tak na aplikaci. Klik pravou myší na plochu a vabrat Nastavení obrazovky. Je to monitor samostatný nebo u NB? Pokud samostatný jsou pro něj nainstalovány správné ovladače? Ještě jde zkusit Ctrl a k tomu + nebo -. Případně zpustit v nouzovém režimu a on si očichá ovladače. Nápověda pro Win je pod F1.

doplněno 02.03.26 09:29:

ještě mne napadá klik pravou myší na plochu a vybrat Vlastnosti grafického adaptéru...

doplněno 02.03.26 09:32:

a je tam také zobrazit a pod tím jsou ikony-velikost...

hodnocení

Jo jo, to všechno jsem zkoušel. Nedaří se to všechno optimálně nastavit tak, aby nebylo něco moc malé a zároveň něco jiného moc velké :(. Mám stolní PC se samostatným monitorem. Ve Win 7 (se stejným monitorem) to problém nebyl, jenže Win 7 skolabovaly, takže se už nemůžu podívat, jak to tam bylo nastavené.

111®

zkus se optat AI " Jak spustit na W11 nouzový režim...

111®
hodnocení

0x

Jestli nevíš jak na AI tak do příkazového řádku napiš CHAT GPT entr

hodnocení

CHAT GPT znám a používám i Copilota (předinstalovaný s Win v novém PC). Ale nevím, jak mi pomůže nouzový režim.

hodnocení

0x

Zdá se mi že jste v nastavení Usnadnění pro slabozraké
.Jděte Nastavení/Usnadnění/Lupa a projděte nabídku.

hodnocení

Lupu mám vypnutou, přírůstek změny velikosti výchozí (100 %, menší to nejde).

111®
hodnocení

0x

V nouzovém režimu je volba opravit Win. A další.

hodnocení

Tak se mi metodou "pokus - omyl" podařilo najít rozumný kompromis nastavení *uf*. Není to sice úplně podle mých představ, ale to použitelné. I ta kalkulačka je menší, i když na můj vkus stále zýbytečně velká. Budu si holt muset zvyknout (a upravit desítky tabulek, aby se vešly na monitor celé :().

Takže děkuji všem zúčastněným za pokus mi poradit a považuji tuto otázku za uzavřenou.

hodnocení

0x

To bude tím nastaveným rozlišením, jak jste psal 1440×900. Je potřeba nastavit nejvyšší možné rozlišení, které monitor nabízí. Tím se to spraví. A pokud je vše pro vás pak moc malé, tak zvětšit měřítko.

Co je špatně v nastavení Windows 11? #5
hodnocení

Vkládám ten obrázek ještě jednou. Jde mi například o tenhle text, který má na monitoru při velkém rozlišení cca 1,5 mm na výšku. Ostatní texty zvětšit dokážu, tenhle ne.

Co je špatně v nastavení Windows 11? #6
win

Přesně tak, musí začít od základu. Nejdřív takové rozlišení, které je doporučené (podle velikosti monitoru) a potom tomu přizpůsobovat to, co se na monitoru objeví.

Nejde udělat záhon dlouhý 10m na zahradě, která měří 8m, ale vždy se musí všechno přizpůsobovat základní ploše, tedy velkosti monitoru a doporučenému rozlišení.

Pokud má v systému zapnuté "Obnovení", tak se ještě může zkusit vrátit k tomu, kdy to bylo dobré.

@magdon

To se právě zvětší tim nastavením měřítka, od toho to je. Teď jsem to vyzkoušel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]