Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi OpenOffice a LibreOffice?

Od: indu

Zajímá mne jaký je rozdíl mezi OpenOffice a LibreOffice. Jsou to 2 samostatné kancelářské programy nebo jeden pod dvěma různými názvy? Který z ních je lepší? Jsou oba plně v češtině?

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Tak, OpenOffice je starší brácha LibreOffice.

Funguje, ale kompatibilita už pokulhává. Proto raději LibreOffice.

To je jak ze starším autem, doveze vás ale očekávejte problémy.

Ano jsou v češtině a zdarma.

hodnocení

5x

AI kecá

LibreOffice je moderním, aktivně vyvíjeným nástupcem původního OpenOffice, který nabízí lepší kompatibilitu s MS Office, častější aktualizace a vyšší bezpečnost. Zatímco LibreOffice získává nové funkce a opravy pravidelně, Apache OpenOffice je prakticky bez větších aktualizací od roku 2014 a je spíše udržovacím projektem. Pro běžné uživatele je doporučován LibreOffice

mll

A ještě starší brácha je Star Office, ale ten jsem nikdy nepoužíval, už když jsem to poprvé zkoušel, tak byl právě už open office někde na stříbrném podnose (ani se neptejte jak jsem domu na disketách dopravoval 30 megabajtů co ten balík tehdy měl, on už jen byl problém to nějak dostat na školní disk, kde byla právě kvóta cca 30 megabajtů (stačilo by to, kdyby internet explorer to neukládal dvojmo - stažení, kopie, vymazání, wget jsem neznal ani ho windows asi nemá ale nějakou oklikou jsem to tehdy stáhnul)).

yarda1
hodnocení

2x

IMHO nejlepší textový procesor je ten co s ním umím pracovat. V zaměstnání jsem měl Word a dost jsem ho využíval. Třeba když jsem psal návody k použití a vkládal jsem tam obrázky a tabulky. Teď mám doma LibreOffice (Word už mi nikdo nezaplatí), pravda, používám ho máokdy, hlavně když si chci přečíst nějakou webovou stránku a je zaplácnutá reklamami, tak si ji stáhnu a vyčistím.

Jednak některé funkce co jsem byl na ně zvyklý u Wordu jsou úpkně jinde a některé tam marně hledám.

hodnocení

2x

Nejlepší je za pár korun poiřídit druhotnou licenci Office a máte nejen Word, ale i další součásti.

Třeba tohle.

Nebo tohle

Stačí hledat, na trhu je takových možností více.

km
proc nejlepsi? co je to druhotna licence? dekuji.

Na to stačí Google, citace zde: "Druhotná licence Office je legálně použitý, dříve aktivovaný softwarový klíč pro kancelářský balík Microsoft Office (např. 2019, 2021 Professional Plus), který původní majitel (často firma) již nevyužívá a odprodal jej. Jde o plně funkční elektronickou licenci, která je v EU legální (dle směrnice 2009/24/ES), ale obvykle nepřenosná na jiný PC, pouze na ten, na který ji stáhnete a cenově o 70–90 % levnější než nová".

Nejlepší proto, že za pár korun máte celý balík Office. Používáme toto už několik let bez problému na třech počítačích.

indu
hodnocení

ferax: Zkoušel jsem MS Office a chtěl jsem si na to koupit licenční klíč na Aukro. Komunikoval jsem s prodejcem a ten mi napsal, že si to můžu stáhnout předem a až budu mít nainstalováno tak můžu zakoupit klíč. Údajně je to 30 denní zkušební verze funkční i bez klíče. Zaslal mi i odkaz na návod ale když jsem to zkoušel podle toho nainstalovat tak se mi žádná instalace nespustila a nic se nenainstalovalo. Nyní jsem chtěl místo toho MS Office zkusit nainstalovat LibreOffice, ale ten mi také bohužel nejde nainstalovat.

Tak to vypadá na "nabouraný OS". A ten problém nedovolí instalaci Office. Tak asi přeinstalovat Windows.

Já mám Win 11 a výše zmíněný Office funguje normálně. Po zaplacení, tuším do 15min bylo staženo i nainstalováno a aktivováno v mailu dodaným klíčem. Úplné detaily si nepamatuji, už je to delší dobu.

Ano, po doplnění dotazu, bych to taky viděl na nabouraný Windows.
indu
hodnocení

ferax, juraja: Jak to myslíte s tím nabouraným Windows?

Jednoduše, nějaký neodborný zásah do OS. Možností je dost. Např. skryté položky nejsou skryté a pak se snadno "smázne" něco co by se mazat nemělo. Viz Tento počítač/Zobrazení/Skryté položky. Kdo se vůbec nevyzná, měl by mít skryté položky skryté. To je jen jeden příklad.

indu
hodnocení

Já jako počítačově ne příliš znalý se k různým nastavením ve Windows snažím chovat velmi opatrně a to co neznám nebo nevím co to způsobí většinou raději nezkouším měnit a nebo si předtím snažím někde zjistit co to je a co to způsobí. Pokud bych ale měl mít něco ve Windows nabpouraného tak jak to zjistím nebo co s tím? Můj počítač jsem koupil před 2,5 měsíci a Windows 11 v něm už byl.

Napadá mne jestli by ten MS Office nešlo nějak nainstalovat podle návodu který mi tu napsal na instalaci LibreOffice frodo 04.02.26 18:05.

Když to nejde, tak v tom systému PC něco brání instalaci, něco tam chybí, co je pro tu instalaci potřeba, to znamená, že to nepůjde.

indu
hodnocení

Co ale konkrértně může bránit instalaci toho MS Office a dá se to nějak zjistit? Napadá mne jestli náhodou příčinou nemůže být např. toto když Windows 11 mám nainstalovaný bez účtu Microsoft a ani nemám registrovaný ten Microsofti účet.

petrme

Pokud něco "nejde" nebo "nefunguje", tak se většinou zobrazí nějaká chybová zpráva. Bez této informace se nedá poradit.

indu
hodnocení

petrme: Ano, většinou se zobrazí nějaká chybová zpráva. Možná mi nebudeš věři, ale mne se při té instalaci MS Office žádná chybová zpráva nezobrazila a ani se nespustila instalace. Postupoval jsem podle toho návodu který mi zaslal prodejce licenčního klíče na Aukro.

petrme

Pokud chci instalovat nějaký program, tak si nejdříve prostuduji požadavky na HW a SW. Pokud vám někdo poslal nějaký návod, tak bych předpokládal, že k tomu taky přiložil nutné požadavky.

Pozn. : funguje vám PC bez jakýchkoli problémů?

indu
hodnocení

petrme: Mám docela nový počítač koupený v listopadu 2025 s Windows 11 a tak předpokládám, že by to snad instalaci MS Office 2024 Pro mělo po stránce HW a SW vyhovovat. Jinak odkaz na ten návod který mi poslal prodejce z Aukra jsem už tu dával.

Kupovat software z Aukra (kde není žádná jistota funkčnosti) bych si rozmyslel, lépe řečeno nekoupil bych to.

petrme

Když jsem si o kus dále přečetl, že vám nejde nainstalovat ani LibreOffice, tak je opravdu něco špatně v PC.

Udělejte základní kontrolu :

1.fyzický stav disku programem CrystalDiskInfo, je zadarmo, nemusí se instalovat, pouze stáhnete zip, rozbalíte, spustíte a hned uvidíte, zda je disk v pořádku

2. stav souborového systému, tj. v průzkumníku klikněte pravým na c:, vlastnosti, nástroje, kontrola chyb

3. kontrola systémových souborů, tj. v příkazovém řádku zadat

sfc /scannow

4. zkontrolovat volné místo na C:, doporučuje se minimálně 20%, já doporučuji 30%

indu
hodnocení

ferax: Já jsem ten MS Office ještě nekoupil. Při komunikaci s prodejcem mi napsal, že si to můžu nejdříve nainstalovat i bez licenčního klíče podle návodu na který mi zaslal odkaz (je to údajně 30 denní zkušební verze) a až pak můžu koupit ten licenční klíč. Nyní pokud mi to nejde nainstalovat tak nemá pro mne smysl ten licenční klíč kupovat. Ono ta jistota funkčnosti asi nebude nikde a ne pouze u software z Aukra. Za tu cenu za kterou to prodával (39 Kč) jsem to chtěl risknout. Mnoho lidí na internetu píšou, že mají licenční klíč z Aukra k software a že jim to bez problémů funguje.

petrme: Kdyby sis to tu přečetl celé a ne pouze něco tak by jsi zjistil, že LibreOffice se mi povedlo nainstalovat podle návodu který mi tu napsal frodo a je to funkční. Na disku mám 324 GB volného místa a to si myslím, že je bohatě dost na instalaci MS Office.

frodo
hodnocení

2x

Ve Win (11 mám vyzkoušeno) pravou myší klik na "Start" -> Terminál (správce) -> spustí se Power Shell -> zadat:

winget install -e --id TheDocumentFoundation.LibreOffice

A počkat až se nainstaluje.

Aktualizace opět v Power Shell (všeho nainstalovaného podporovaného winget):

winget upgrade --all --include-unknown

Windows mají konečně (tedy asi 5 let) obdobu repozitářů v Linuxu.

Stahovaný soubor je MSI pro Microsoft installer, takže také přes msiexec

msiexec /i "LibreOffice_26.2.0_xxx" /qf

a nedokumentovaný parametr installdir=(adresář, kam instalovat)

indu
hodnocení

frodo: *palec* Děkuji za návod. Povedlo se to LibreOffice podle toho nainstalovat a je to asi dobře funkční. Ani nevím odkud se to instalovalo nebo jestli to odněkud stahovalo instalační soubor. Nevím jak to myslíš s tou aktualizaci. Já se v těchto věcech příliš nebo spíše téměř vůbec nevyznám. Nyní bych měl mít nainstalovanou verzi toho LibreOffice 25.8.4.2 a když nechám zkontrolovat aktualizace tak mi to vypíše, že "LibreOffice 25.8 je aktuální.".

frodo

@indu: super!

No, pomocí winget můžeš instalovat i aktualizovat spoustu programů najednou. Ta zmínka o aktualizaci je do budoucna, až vyjdou nové verze.

winget nestahuje LibreOffice od Microsoftu, ale přímo z oficiálních stránek LibreOffice. Winget je jen takový "správce", který ví, odkud co stáhnout, zkontroluje to a nainstaluje.
Instaloval se tedy normální oficiální instalační soubor, jen automaticky a bez klikání.

K těm aktualizacím:
Hlášení "LibreOffice 25.8 je aktuální" je v pořádku.
Znamená to, že máš nejnovější verzi v rámci řady 25.8.x (konkrétně 25.8.4.2).

Až vyjde nová verze (např. 25.8.5), LibreOffice si ji umí ohlásit samo nebo ji můžeš zase jednoduše aktualizovat přes ten winget.

Aktualizace přes winget:

winget upgrade TheDocumentFoundation.LibreOffice
(aktualizuje jen LibreOffice)

Nebo aktualizace veškerého softwaru, který máš nainstalovaný a který winget dokáže rozpoznat a spravovat:

winget upgrade --all --include-unknown

Je to velká pohoda oproti dřívějšku, kdy se aktualizace každého programu musely ručně hledat na různých stránkách autorů. Takhle se to prostě najde a nainstaluje samo.

frodo

Jo a pokud by tě to zajímalo více ten winget a nemáš zkušenosti, jak píšeš (takže se ti asi nebude líbit příkazová řádka), můžeš si z GitHub stáhnout grafickou nadstavbu a pak si jen klikat a vyhledávat a aktualizovat vše možné z jednoho místa. Např. github.com/...

Přímý odkaz na instalátor tohoto GUI:

github.com/...

Je i v češtině.

indu
hodnocení

Tak jsem si ten UniGetUI stáhnul a nainstaloval. Je to možná dobrý a užitečný program, ale asi především pro dostatečně znalé kteří se v tom dobře vyznají a ví co tam provádí a také umí to dobře používat. Nějaký možná nevhodný zásah možná múže nadělat v počítači i nějakou neplechu. Já v těchto počítačových věcech nejsem příliš dobře znalý a proto se snažím být opatrný a většinou zvažují jestli do něčeho jít nebo raději ne.

riva
hodnocení

1x

Jeden v různou dobu.

indu
hodnocení

Děkuji za odpovědi ze kterých jsem pochopil, že asi lepší bude LibreOffice. Ještě by mne zajímalo jestli to má aktualizace stylem, že si je program stáhne a nainstaluje a nebo je kvůli aktualizaci vždy třeba odinstalovat starší verzi a pak stáhnout novou a nainstalovat ji? Kde se dá stáhnout nejnovější verzi toho LibreOffice v češtině? Ono se to dá najít na různých stránkách, ale nevím jestli to je všechno česká verze.

Zde máte oficiální stránky LibreOffice a poslední verzi.

Ano je v češtině.

cs.libreoffice.org/...

11111

Když je nová verze aplikace, tak mě vyskočí upozornění, že existuje aktualizace.

Potom záleží na mě, jestli ji nainstaluji nebo ne (některé přeskakuji a aktualizuji asi 2x ročně). Aktualizace probíhá tak, že stáhnu instalační balíček a ten spustím jako instalaci. Stará verze programu se odinstalovávat nemusí a veškerá nastavení zůstanou nezměněná.

Mimochodem na stránkách projektu jsou i velmi podrobné návody v pdf. Ne vždy na nejnovější verzi, ale těch změn tam tolik není a je to výborně použitelné. Občas se místo lovení rovnou zeptám AI a ta umí většinou perfektně poradit i u složitějších věcí.
indu
hodnocení

juraja: Tak jsem si to dnes stáhnul a zkusil nainstalovat, ale bohužel skončilo to neúspěšně nějakou interní chybou 2503 a nic se nenainstalo.

Jaký je rozdíl mezi OpenOffice a LibreOffice?
Jaký je rozdíl mezi OpenOffice a LibreOffice? #2
Na staženy soubor (libreoffice) klikněte pravou myši a dejte nainstalovat jako správce.(administrátor)
indu
hodnocení

juraja: Já tam ale v nabídce nemám možnost instalace jako správce (administrátor). Zkoušel jsem to ještě jednou nainstalovat a dopadlo to stejně tj. nic se nenainstalovalo. Jinak zkouším to v počítači s Windows 11.

halamus

Kód chyby 2503 a 2502 při instalaci .MSI – jakpak je obejít?
danielberanek.cz/...

Máte už novější verzi 2602xx, nemusíte instalovat tu z loňského roku.

Instalace je dost složitá, musíte si projít možnosti a neinstalovat všechno.

Zkuste portable verzi - ta se jen rozbalí do určeného adresáře.

halamus

Právě jsem aktualizoval, šlo to rychle, bo jsem dal typickou instalaci.

raa®

Na windows funguje automatická aktualizace. Spouští se cca týden po vydání verze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]