Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Vybírám si k PC nový monitor, ale zrovna u věci, kterou bych si rád před koupí prohlédl, jsem těžce narazil. U monitorů k PC je důležité, jaký mají obraz (koukáte na to zblízka), člověk by tedy čekal, že bude nějaký showroom, kde budou vystavené vedle sebe různé modely, ale ono ne
. Navštívil jsem několik Datartů. Pračky - celá řada praček. Lednice - že je to jak ve stromovém labyrintu. Kávovary - celá ulice věnovaná pouze kávovarům, některé vystavené stylem: stejný model - více barev. Televize, to je snad 1/4 elektra (využil jsem při výběru TV
). Ale monitory? 8? Z toho 4 od stejného výrobce, pak jedna vlajková loď v ceně supervýkonného herního PC (mimo finanční možnosti většiny lidí v ČR, mezi které se řadím) a k tomu 3 šlupky za 1500 ve výprodeji (ne doslova), které nikdo nechce, jelikož jejich kvalita obrazu nemá daleko od starých CRT
. Tak jsem si řekl: "Fajn, tudy cesta nevede, navštívím velký showroom Alza v Holešovicích".
Oči mi vypadli z důlků. Obří showroom se vším možným, ale monitory zase jen okrajově a když už se mi nějaký líbil a konečně jsem ho vyhledal, ejhle - již se neprodává. O kus dál jakýsi starý zapomenutý kus, potřebující vlastní minijadernou elektrárnu ke svému fungování (samozřejmě není součástí balení), zřemě jen kvůli prezentaci PC, které stálo vedle a okouzlující "standardní" klávesnice a myši. Pak pár monitorů, zase s cenou pro Elona Muska
a jinak plno cca stejných monitorů (podobná úhlopříčka, typ panelu, rozlišení), jen různé značky. Pak jsem narazil na jeden, který by byl rozměrově a parametry fajn, ale nešel.
Prosím Vás. Jsem naprosto zoufalý, padajíc na kolena a propadajíc v pláč.
Jak vybíráte monitory? To se jen podíváte na parametry na netu, kouknete na youtube na nějaký test a kupujete? A pokud ne a chodíte se dívat, tak kam? Existuje nějaké místo, kde mají vystaveno více modelů, různých značek, jako je tomu třeba u praček, nebo TV? (mimochodem, nevím proč se vystavuje tolik praček, když to jsou všechno bílé plechové krabice, jen mají jiná tlačítka a dvířka
).
- Jinak záměrně nepíši, jaký si vybírám monitor, abych nedostával rady "co koupit", ale skutečně to, na co se ptám a to "kde si to prohlédnout, příp. jak vybíráte vy". Řeknu jen, že nehledám nic atypického, ale monitor standarních rozměrů, kterých je např. Alza plná, jen nejsou nikde k vidění...
Děkuji
doplněno 20.01.26 21:49:
Jo a pardon za chyby v textu. Je už pozdě, sotva vidím a podle toho to vypadá. Oči vypadlY - a určitě tam toho bude více.
3x
Úplně jednoduše vyfiltruji monitory dle mnou požadovaných paramentrů. Vyberu ten, který se mi líbí nejvíc. Pak si ho koupím přes e-shop. Pak ho opatrně rozbalím, zapojím a koukám. Jestli jsem spokojená, monitor si ponechám. Jestliže se mi obraz nebo cokoliv jiného nelíbí, tak vracím dle zákonné lhůty 14 dní od zakoupení bez uvedení důvody. Dostávám zpět svoje peníze.
2x
Alzu znáte, nic lepšího asi nenajdete. Teda asi jen podobné, nějaké showroomy má mironet (třeba na Chodově) ale taky tam toho moc nemá. Alza míval showroom ještě na Hájích (byla to první zastávka autobusu z Hájů do Říčan, ale dalo se to dojít i pěšky).
Planeo je asi jak Datart, pračky, ledničky sporáky, znuděná obsluha, co vnucuje půjčky a od té doby, co se přestěhoval na periferii jsem tam byl asi jen dvakrát. Ale ještě předtím než se přestěhovali, tak měli stěnu televizí a monitorů (ke konci asi tak 10 modelů z toho DVB2-ready byl jen jeden a to bylo v době, kdy se mělo s DVB1 končit; myslím že poté nějak televize (stejně jako videa a podobnou techniku) úplně zabalili, v letáku ještě půl roku měly ty staré (v "akci") se settopboxem zadarmo).
Já si kdysi vybíral první monitor v obchodě, který ani nevím jak se jmenuje (něco jako TV-Sat-HiFi), ale stále existuje. Stěhoval se z místa na místo, teď je v takovém vystrkově, že se divím, že tam už několik let funguje. Teda oni se teď specializují na high-end (což dělali i tehdy, ale přitom prodávali i běznou spotřební elektroniku), ale stejně nechápu, že stále žijí. Tehdy jsem prošel několik prodejen (tehdy jich bylo víc), všude tak maximálně televize s PC vstupem, ale monitory ne. Tady měli, a jak vypadal v prodejně malý, tak byl velký až dost (jasně že na dnešní poměry je 17" málo, ale když jsem ho měl místo 14" to byl přecejenom rozdíl). Předtím jsem ještě absolvoval cestu do Růžovky, tam se zbláznili a za ceny, za jaké bylo tehdy LCD měli vysloužilé CRT. Akorát jeden byl levnější, ale na tom bylo znát, že má to nejlepší za sebou. Nechápu k čemu je bazar, kde jsou ceny second-hand vyšší než ceny nových komponent.
Další monitory jsem opravdu kupoval naslepo. A myslím, že jsem neudělal chybu. Je to už mnoho let, co jsem naposledy kupoval monitor, tehdy jsem si prostě seřadil monitory podle ceny a první co vyhovoval jsem koupil za krásnou cenu 2222 korun. Zatím ty 4 monitory, co mám fungujou, což je až s podivem po tolika letech (poslednímu bude tak 15 prvnímu 22 let), tak snad to nezakřiknu.
Ještě jedna taková drobnost. Většinou se dá stáhnout návod k použití, ze kterého je zřejmé, co daný monitor umí nebo neumí a jak se ovládá (co třeba je potřeba podstoupit kvůli přepnutí vstupu nebo úpravě hlasitosti). To uplatňuju i na jiné druhy elektroniky.
Ale jsou věci, které se prostě nevyčtou ani tam.
Recenze nebo videa na youtube jsou spíš takovým bonusem. Recenze jsou většinou nic neřkající. Ty videa aspoň něco ukážou.
0x
Místo monitoru používám 4k televize. Když se u nich povypínají všechny ty chytré funkce mající za cíl dosáhnout lepší pohyblivý obraz, tak zobrazují i normální text normálně bez zvýrazněných hran.
Výhodou je díky hromadné výrobě nižší cena, větší úhlopříčka a i ta možnost funkce jako televize se občas hodí.
0x
0x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.