Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž a zapojení SSD disku do PC

Od: km odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
prosím o rady. Potřebuji svůj starý stolní počítač (ASUS M32) doplnit o další prostor pro ukládání dat. Mám tam jeden původní originální HDD, další doplněný SSD a teď bych chtěl přidat další SSD.

Našel jsem ještě jeden volný napájecí SATA konektor, nicméně jeho vedení je ze zdroje nejdřív do CD-ROM mechaniky a kabeláž je průběžná, takže za mechanikou je ten konektor. Je to problém, nebo lze použít pro disk? Další věcí je, že ten napájecí kabel asi nedosáhne k místu, kam bych nový disk umístil - existuje na to nějaký prodlužovák? Nebo mohu nechat disk na kabelu "volně viset"?

Na desce je jedna volná zdířka pro SATA kabel, jenže je zakrytá již zapojeným kabelem ve vedlejší, protože má konec do pravého úhlu. Je možné kabel obrátit: to co teď vede do disku dát do desky a obráceně? Mohu pořídit k novému disku libovolný SATA kabel - vezmu podle zakončení, jaké si prostorově hodí) nebo si mám ještě na nějaké parametry dát pozor?

Děkuji!

doplněno 05.01.26 04:54:

Ještě doplňuji a upřesňuji, že tam teď mám SSD 240 GB, tam je OS, a HDD 3 TB, který je určen na data. Neplatí tedy, že tam je "původní originální HDD".

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

3x

a není nejjednodušší volbou si koupit USB disk?

jir
hodnocení

2x
Je skutečně nutné tam dávat další disk? Nestačilo by naklonovat pouze disk se systémem?
Kabel se dá otočit.
km
hodnocení

děkuji. myslíte naklonovat na nový vetší disk? tam je to spíš o tom, že to neumím. a vlastně nevím, jestli je to cesta.

riva
hodnocení

2x

Na všechny otázky se dá říct ano, jde to tak udělat, jakákoliv varianta bude funkční. Pokud máte systém na tom HDD, tak téměř jistě bude lepší ho naklonovat na (větší) ssd.

Pro klonování používám clonezilla root.cz/...

Třeba se taky zkusíte naučit něco nového.

Podle toho jak se ptá bych ho chtěl vidět, jak používá clonezillu. Nicméně je i rescuezilla s grafickým rozhraním, mám pocit že i v cz.

hodnocení

2x

Pro vás, když si nevíte rady, tak je nejjednodušší externí disk a ten můžete mít třeba trvale zapojený do PC kabelem přes USB. Také tak jeden používám. Např tento, ale na trhu je jich mnoho. Není nutné mít další disk uvnitř skříně.

hodnocení

2x

Různých prodlužováků je plno, hlavně aby to utáhnul zdroj.

Když se vám to vejde do bedny tak príma, neměl by ten disk vyloženě bránit průchodu vzduchu bednou, aby se tam pak něco neupeklo.

Když se to bedny nevejde, tak taky může být problém s chlazením v polootevřené bedně, že tou dírou se může vzduchu líbít víc než skrz chladič. Tohle je potřeba prostě nějak vyřešit a sledovat zda je teplota přijatelná.

Do bedny se dají i všelijakými způsoby udělat vzhledné či nevzhledné otvory pro kabely či vyčuhující díly - někdo to řeší, jiný neřeší.

Externí disk přez USB redukci taky může být někdy řešením.

co se "volně viset" týče, jeden počítač mám rozvěšený po stěně skříně v pokoji - zdroj tuhle, matherboard támhle, disk onhle, case nikdy neměl, něco přišroubováno, něco přibité hřebíkem, svíčkové báby se křižují jen o tom slyší, ale vím co dělám, takže tam bez problému jede už přez 10 let takřka v kuse (občas v baráku někdo vyrazí jističe, tak to samozřejmě spadne, po obnovení proudu zase naběhne) a 24 hodin denně poctivě slouží. Dnešní uživatelé jsou moc cimprlich *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]