Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nefunkční rolování dvěma prsty na touchpadu NB

Od: bohumil® odpovědí: 5 změna:

Na starším NB Asus X550C jsem měl původně nainstalovány W8.1. Při prohlížení stránek mi fungovalo, na touchpadu, běžně rolování dvěma prsty. Nyní jsem na něm (po uvedení do továrního nastavení, kdy jsem vymazal vše, včetně dat a aplikací), nainstaloval W10 Home. Opět jsem, původní data i aplikace, nakopíroval z externího SSD zpět a NB funguje v pořádku. Ovšem při surfování na stránkách internetu i v textech a podobně, jsem zjistil, že mi na touchpadu přestalo fungovat ovládání více prsty. Hlavně mi trochu vadí, že nejde rolování po stránce (shora dolů a obráceně), tak jak mi šlo běžně dříve a funguje i na mých dalších NB. V nastavení NB, u touchpadu, je možné pouze nastavení citlivosti touchpadu, jiné možnosti volby tu nejsou. Co jsem ale zjistil, že pokud najedu kurzorem na svislý posuvník na pravé straně a kurzor pak současně přetáhnu na stránku, mohu pak rolovat nahoru a dolů i pouze jedním prstem. Po kliknutí na stránku se tato možnost ale opět vypne a pokud chci rolovat znova prstem na touchpadu, musím akci s kurzorem na posuvník a do stránky, opakovat. Nesetkal jste se někdo s tímto rovněž? Někde jsem se dočet, že by to snad mohlo být změnou nějakého ovladače touchpadu, ale zatím jsem nezjistil a neobjevil, proč k tomu došlo (pokud jsem pouze provedl výše uvedené) . A jak by to šlo vrátit, aby byla možnost okamžitého rolování dvěma prsty. A nepomohla ani opakovaná přeinstalace těch W10Home. Dělá to stále. Dík za reakce a rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

2x

Musíš ručně doinstalovat drivery zařízení notebooku (LAN, kamera, Touchpad, VGA, Chipset, atd...).

Ty ovladače, které poskytuje Windows jsou mnohdy k prdu. Zvláště u grafik to nikdy nefunguje a pak zařízení z ovladačem od windows funguje v nějakém nouzovém módu.

Ono je to v principu jen k vůli tomu, aby se ti myška nebo obrazovka vůbec zapla a mohl jsi v prostředí svého PC ty ovladače snadno přeinstalovat a vyladit. Bez toho by se to blbě dělalo, kdyby ti touchpad nefungoval a jediná možnost by byla připojit externí myš a nebo to dělat nouzově přes tabulátor a zkratky ctrl a alt jen a jen pomocí klávesnice.

Kdo hraje hry, tak to zná. Bez ovladače grafiky nikdy grafika neposkytuje plnej výkon a nic nerozjede pouze z ovladačem k windows, se kterým jen umí zobrazit prostředí windows, psaní ve wordu nebo prohlížení webu.

Takže postahuj si ovladače pro od výrobce z jeho webu pro prostředí W10

doplněno 16.12.25 19:52:

Zde postahuj

asus.com/...

Případně w10 vnuť tento ovladač pro W8 pointing device (touhcpad)

asus.com/...

hodnocení

Díky. Z prvního odkazu staženo (ASUS Smart Gesture), instalováno a už to funguje.*palec2*

hodnocení

1x

Sice mám Win 11 ale počítám že to bude stejné.

Nefunkční rolování dvěma prsty na touchpadu NB
bear

Nebo, pokud je problém jen s výběrem volby v nastavení *zdravi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]