Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na které se lépe píše?

Od: aaaaaaaaaaaa odpovědí: 37 změna:

Na Logitech k120 nebo na této?

incomputer.cz/...

zkouším tu Logitech K120 a ta je naproto úžasná co do pohodlí, rychlosti psaní, prakticky žádný odpor.

Zkoušeli jste porovnat ty dvě mezi sebou na množství textu, které zvládnete napsat jestli se vám na té od Connect IT s velkým fontem píše stejně tak dobře?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Se mi daleko líp píše na nízkých klávesnicích. Ale zase podsvícené, to by mě otravovalo a rozptylovalo nebot sleduju pak večer i filmy na pc, jelikož tv nemám už 20 let asi..ale koukám že je to vypínatelné to podsvícení, takže ok.

hodnocení

1x

Já až na výjimky píšu bez koukání na klávesy, takže pro mě je velikost písmen k ničemu.

Spíše preferuji dobrou haptickou odezvu kláves, to znamená ten větší odpor, a jejich co největší výšku. Na placaté klávesnici laptopu se mi píše špatně. Donedávna jsem měl snad dvacet nebo možná víc let starou těžkou klávesnici IBM, než odešla. Dnes se taková koupit nedá.

Koukám, že jsem ji neměl vyhazovat...

Na které se lépe píše?

Stále se dají koupit vysoké klávesy. A je pravda, že kdo píše hodně, tak ocení určitý "odpor". Prostě nějakou odezvu. A jistá hmotnost také není vůbec na závadu.

Ta vypadá dobře. Navíc má bez patnácti deka kilo. Hmotnost se dá v případě potřeby přibastlit.

111®

tu skoro stejnou mám už strašný roky /snad 20/, navíc má ještě klávesy na mejl a prohlížeč...loni jsem ji rozebral a vyčistil. Před tím nafotil klapky abych to zase správně složil..

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

@ernie: vážně? Jak můžete toto vydržet? Já odpadám při odporu měnším než 35 g na klávesu. zrovna jsem dokončil pokus na herní klávesnici marvo kde už jsem byl přetížený z dlouhého psaní a nemohl jsem používat ruce. zkoušel jsem různé podložky, ale nic nefunguje stoprocentně. podložky na zkrácení dráhy a snížení odporu. dostal jsem se sotva na 43 g. a zlobí mě backspace, něco se dostalo do "šachty" pod keycap a vytváří odpor a vyčistit to moc dobře nejde. tak musím mačkat dvěma prsty (prstř. a prsteník), než opravím connect IT klávesnici a pak zkusím asi koupit tu logitech K120

111®

je to otázka síly v prstech. Kdyby jsi na něco hrál nemělo by to dělat problém, nebo pracoval s kaldivem...

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

já ale hraju na kytaru, ted jsem měl delší pauzu, ale posiloval jsem prsty. to na to moc vliv nemělo.

mm
hodnocení

0x

Mám tuhle předchůdkyni: alza.cz/...

Mám ji skoro 10 let a je to nejlepší klávesnice, na jaké jsem psal. Podsvícení je výborné nejen za šera (potřebuji na klávesy vidět). Doufám, že současné typy jsou stejně kvalitní.

olin

Mám tu samou a každý den se modlím, ať ještě zítra funguje:-D. Tlačítka se zatím neopotřebovala, spíš se vůbec neopotřebovala a zatím jsem nenašel podobnou i s českou "diakritikou", kdyby se s touto něco stalo. Vesměs jsou podobné klávesnice "podsvětlené diskotéky", ale snad se dá u některých to blikání softwarově "uklidnit".

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

nemohli byste vy dva udělat nějaký test zatížit klávesy nějakým závažím např. 9V baterkou? ale zvážit. a zjistit kolik g je třeba na aktivaci? Dík

krtek6
hodnocení

0x

Connect to je takovej aušus...já to kdysi koupil otcovi, protože to bylo podsvícené a mělo to velký tatištěný písmenka...no dneska vypadá hrozně ošoupaně a i když jsem mu koupil už druhou tak furt to nechce vyměnit...to raději ten Logitech...ale to je taky z kategorie...zadarmo drahé a do kanclu stačí

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

Dá se tak K120 sehnat bílá cs/en písmena? Na heurece jsem hledal a našel bílou jen německou.

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

Má smysl kupovat tuto? Je tam problém že je tam i sk a musím přepínat mezi en/cs/sk místo jen en/cs - např. kyž chci psát ť - to stejné rozložení znaků u hermí kb marvo mi dělá problém protože nejde psát háček+t na linuxu mint.

incomputer.cz/...

aaaaaaaa
08.12.25 18:37

Jakým způsobem píšeš háček? nad jinýma písmenama to jde? ň ǎ ǒ?

Proč přepínat rozložení (kvůli kterým znakům konkrétně)? jedna věc co mám rád na Linuxu je že snad všechno jde napsat na české klávesnici a nemusím žonglovat s Altem+číslama

aaaaaaaa

@bonbon: n , t s háčkama na slovenském rozložení, jinak na české, d s háčkem nejde vůbec, tak klávesa vedle backspace nefunguje vůbec u Marva. ǎ tam skače když jsem špatně přepnutý... to nemám rád

No mě vlastně na jedné klávesnici taky tamta klávesa nefungovala a už nevím jak sem to vyřešil, já jednořádkový enter nesnáším takže od té doby jsem žádnou takovou neměl. Jediné co zkusit je nastavit nějaké jiné české rozložení (je jich tam dost), bohužel většina je qwerty z nějakého záhadného důvodu.

aaaaaaaa

třeba to půjde vyřešit skriptem to prohození z, y

No scriptem asi úplně ne ale jdou upravit samotné klávesové mapy. Jenom prohodit y a z by mělo být triviální. Některé ty české klávesnice obsahují háčky nad písmeny přes pravý alt. Třeba česká programátorská ale jsou tam i další

Na které se lépe píše? #3
aaaaaaaaaaaa
hodnocení

to co je za program to je na linuxu?

To je akorát zobrazovač rozložení z Mintu, viz screenshoty

Na které se lépe píše? #4
aaaaaaaaaaaa
hodnocení

to je cinnamon? já mám xfce

Na které se lépe píše? #5

Jo to byl cinnamon, u XCFE je to trochu krkolomější ale taky to jde.

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

Dík, tak už to spustím ale stejně mi to nic nepomůže. Změnit tam nic nemůžu. A hlavně ono to neodpovídá té klávesnici co jsem si koupil, např Česká ukazuje backslash vlevo dole, tam ale není, spolu s ň je vpravo nahoře nad jednořádkovým enterem - ale musím říct že ta nová bílá od Connect IT to je nebe a dudy, prostě velká úleva. I když na zmáčknutí mezerníku, enter, nebo backspace jsem použil váhu dvou baterek - v pohodě, to samé ale dává i moje modifikovaná stará klávesnice. Přesto se na bílé píše krásně a lehce, krátké cesty a já to nechápu. Na tom co jsem měřil na staré odpor kláves písmen někde 35g někde 63g. Hlavně ale L shift je lehký na zmáčknutím, můj malíček nebo prsteník tak nebude bolet, backspace to samé bolely malíček a prsteník a jak... Akorád co jsem si možná neuvědomil, že tam není černý potisk písmen, takže když ve dne vypnu podsvícení, tak asi moc neuvidím na písmena. Taky se zdá, že se na ní dá psát dlouhými nehty (pravá ruka), ještě otestuju. Háčky stále dělat nejdou.

Tak ono to není na změnu, ten program akorát layout vizualizuje, změny by se musely provést v /usr/share/X11/xkb/symbols/cz Jediné co by ještě mohlo pomoct bez zasahování do toho souboru s definicema je zkusit vyzkoušet jiné modely

Na které se lépe píše? #6
aaaaaaaaaaaa
hodnocení

Stejně to je zvláštní, že na Windows (XP) ta klávesnice bezproblému píše česky i s diakritikou a na linuxu ne. A to máme už téměř konec roku 2025.

aaaaaaaaaaaa
08.12.25 18:41
hodnocení

tato

Na které se lépe píše? #7

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

víte co mě napadlo? proč se vlastně do těch kláves nedávaj nějaká závaží navíc, aby člověk nemusel překonávat tak velký odpor, část odporu by se překonala vlastní váhou klávesy. já to ted udělal s mezerníkem u kterého cítím větší odpor, přidal jsem na něj takovou ocelouvou placku držák od stupaček, a hned se na to lépe píše. Ale toto mi vážně dost pomůže. Jenže u backspace kde je ještě větší problém nebo Enter to nejde, tam je malá plocha. Nebo proč prostěnerozdělí space na 4 či pět měnších kláves o velikosti ctrl, stačilo by jednu zmáčknout, a měla by měnší odpor, protože by nepotřebovala pružiny. jak známo jsou tam dvě

krtek6

to co popisuješ jsou typy spínačů, kdy podle typu se mění síla, kterou musíš zmáčknout a kdy ti to zareaguje...dneska jsou jich mraky...ale zapomeň, že to dělají kávesnice za pár stovek...to už lítají tisíce...

btw...každému se píše dobře na něčem jiném...nemá cenu se ptát na názor lidí ohledně psaní...může se řešit pouze technické zpracování

111®

jistý odpor kláves je proto aby se předešlo psaní jen když o klávesu zavadíš..

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

Tak od té doby co jsem vyřešil mezerník závažím semi hodně zlepšila ruka. Bomba, dneska jsem už mohl cvičit a dost. Objednanou mám tu bílou od Connect IT tak uvidím. Předpokládám že to přijde do Vánoc a kdyby ne, tak hold později. Ten rainbow možná bude dobrý, že by se mi mohly přestat plést klávesy ěščřžžýáíé.

Nevíte na čem píšou stenografky? *klik* Oni píšou na nějakých zařízeních zvaných writery, není to náhodou něco že tam jsou mikrospínače jako u myši? Myslím že jsem toto viděl už v dětství ještě před rozpadem ČSSR, tehdy v jednom podniku, myslím že jsem si na tom zkoušel psát. Bylo to moc dávno a já si na to vzpomněl, že takové stroje existují, bylo to něco jako psací stroj, ale v té době se to zapojovalo do elektriky a ono to psalo jak tiskárna.

hodnocení

0x

schválně jsem si dohledal, jak dlouho mám svou pracovní klávesnici - datart.cz/...

Je tomu 3 roky a 2 měsíce. Denní průměr práce na klávesnici je cca. 8 hodin - to počítám opravdu dny pracovní, nepracovní, volné i mimo bydliště... - Není totiž problém, abych na této klávesnici psal 12-14 hodin v jednom dni.

Zatímco po pár letech už některá tlačítka jiných klávesnic nemají viditelné znaky, na této je tak max. vyleštěný mezerník od palců. Nikdy jsem s ní neměl problém, má vše potřebné. Někdo ocení tlačítko na vykočení kalkulačky z windows, někdo zase rozložení kláves, nejvíc se mi ale asi líbí přední část klávesnice - "polštářek"z kůže.

U předchozích klávesnic jsem měl problém s karpály - s touto už nemám problém a ani bolesti od "nachlazení"zápěstí ze studeného stolu.

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

zapomněl jste se pochlubit co je to za klávesnici - značka a model.

v první větě je odkaz na tu klávesnici - tak nevím, co jsem zapomněl... odkaz mi vyskakuje správně, je to klávesnice C-Tech Ergo KB-113E, CZ/SK Layout (KB-113E) černá

aaaaaaaaaaaa
hodnocení

dík za tip, ten odkaz jsem nevnímal

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]