Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O2 optický internet - router

Od: michal96 odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

mám dotaz ohledně kompatibilního routeru s O2 optickým internetem. Příští týden mi mají přijít instalovat O2 optický internet 500 Mb/s a domluvil jsem se s nimi, že jejich předražený O2 Smart Box nechci a použiji vlastní router.

Doma mám router TP-Link Archer C80 a potřeboval bych poradit od někoho, kdo se v tomto odvětví vyzná lépe, než já zda tento router bude kompatibilní s O2 optickým internetem.

Pročítal jsem různé diskuze na internetu a podle některých by měl být router kompatibilní, ale někde jsem se zase dočetl, že je potřeba modem a až za modem se může připojit tento router. Kdyby to tak bylo, tak by pro mě bylo asi pohodlnější koupit nějaký modem, který by uměl i Wi-Fi a mít pouze jedno zařízení.

Předem děkuji za všechny rady.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravec
hodnocení

0x

Tenhle router nemá optický vstup, proto je potřeba připojit router až z modemu (média konvertoru). Myslím, že vlastní router s opt. vstupem by O2 stejně nepřipojil.

hodnocení

0x

Co bude na výstupu O2 optického internetu 500 Mb/s?

Nejspíše nějaký (napájený) Media Converter z optiky na metaliku, který připojíte do WAN konektoru.

----

TP-Link Archer C80 má 5 Gigabit Ethernet portů (1 WAN+ 4 LAN) + 4 MIMO antény.

Je to router / WiFI AP (a možná, že i Bridge nebo client, ale pro vás je potřeba AP - AccessPoint). Není to modem.

---

Propojení routeru TP-LINK s O2 připojením s terminátorem od CETINu

Jak nakonfigurovat router od TP-Linku , aby přijímal internetové připojení od O2 (nebo jiné od CETINu) využívající k propojení tzv. terminátor

norman
hodnocení

0x
Také mám optiku od O2 a jejich router za tisíce jsem nikdy neměl. Cetin Vám připojení zakončí vlastním převodníkem optika/metalika. Z této krabičky pak připojíte signál do WAN konektoru vašeho stávajícího routeru. Ten bude potřeba přenastavit na vstup z WAN, pokud to nerozpozná sám. Dále fungujete normálně.
Spíše se mrkněte jaké ten Váš nynější router zvládá přenosové rychlosti, abyste si ten (předpokládám) gigabit nebrzdil routerem. Kupoval jsem nový ze stejného důvodu, můj starý dobrý Asus by gigabit nezvládl. Člověk to asi většinu času nepozná, ale je to škoda a nedává to smysl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]