Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kapacita paměťové flešky - definice?

Od: bohumil® odpovědí: 5 změna:
Vím že jde zřejmě o podvod, ale zajímalo by mě, jak je to provedeno.
Koupil jsem u Číňana (Ali) flešku, jejíž kapacita byla definována na 2TB. Cena cca 150 Kč.
Když ji osadím do PC a volím "vlastnosti", ukazuje že má 1,9 TB. A pokud na ni kopírují videa, tak pokud uložím do 11GB, jde vše OK. Ale pokud ukládám další, tak se sice údajně ukládají (i kapacita na flešce ve vlastnostech se upravuje), ovšem pokud chci video spustit, zobrazí se pouze barevné okno a hláška, že je nějaký problém. A video nejde spustit. Ale ve vlastnostech je stále celková kapacita 1,9 TB a souhlsí i obsazená a volná paměť. Fleška je tedy funkční pouze do kapacity těch cca 11GB.
A i po přeformátování se nic nezmění.
Můj dotaz je tedy ten, jak je toto možné, jak je toto technicky provedeno? Dík za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Mám dojem že je upraveno něco ve firmware té flešky a že počítač se tím řídí.
Pokud chcete test, můžete použít prográmek H2testw, zkontrolujte správnou velikosti flešky, a kolik souborů (dat) vám na ní doopravdy vleze.
https://h2testw.org/

hodnocení

0x

tam bude třeba jen čip na 12gb a firmware přehrátej aby to ukazovalo těch 1,9TB.

thetruth
hodnocení

0x

Jak by to mělo být provedeno? Fleška hlásí nějakou kapacitu, kterou ale reálně nemá, prostě podvržený firmware v řadiči. Samotný paměťový čip má pak reálnou kapacitu pouze malou část deklarované.

Proč proboha tyhle šmejdy furt kupujete? Pak se jim to vyplatí vyrábět a podvádět.

hodnocení

0x

Ona samotná cena 2TB za 150 Kč už vypadá podezřele. Tak 3000,- Kč, to ano.

A definice? To je normálně kapacita média po naformátování, takže závisí na souborovém systému.

.

mll
hodnocení

0x

Tak první věc je udávání kapacity. Někdy po roce 2000 se přešlo na desítkovou soustavu, což microsoft dosud nezaznamenal a stále kapacity disků přepočítává podle dvojkové soustavy (mocniny 1024 místo 1000). Pravda taky jsem tím byl překvapený, protože ve škole jsme se učili po staru. Linux používá správné přepočty.

Mělo by platit že

2TB = 2 000 000 000 000 B

a ne jako za stara, že

2 TB = 2 199 023 255 552 B

a tedy

2 000 000 000 000 B = 1.818989... TB takže až potud by to bylo v pořádku, disk má opravdu 2 TB

Druhá věc je to, že to je čínský fejk, který počítači říká, že má větší kapacitu, než jakou doopravdy má. To neni zase tak složité, stačí to nastavit v řadiči jak se má hlásit. Problém samozřejmě je, pokud se zapíše, nebo spíš pokud se chce číst z neexistujích paměťových buněk.

Jinak 2TB za 150 korun, to je krajně podezřelé, to je i na čínu hodně levné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]