Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
prosím o radu: můj otec má stolní PC s Win XP převážně na tom dělá muziku v programu Cakewalk Pro9 a noty si zapisuje v programu Capella 2000 to jsou programy které "běží" jen v XP . Chtěl by si zakoupil nový stolní PC -noteboak nechce- poradí nám někdo s nákupem PC kde by tyto programy mohly "běhat". Já do toho nedělám a moc tomu nerozumím proto prosím o radu.
Díky za odpověď
Z
No dobrý... Dyť jen operační systém (Win11) stojí čtverku... Za těch deset tak možná železo v úplném základu, který se dá postupem času třeba upgradovat.. Základní SSD disk, pak rozšířit o HDD, jeden RAM modul, pak další dokoupit. Pak přidat grafickou kartu a tak dál.
Asi to není reálný, já když jsem si sám skládal PC v minulosti asi třikrát tak nikdy jsem nešel pod 12.000 leda dostanete šunt, ale možná že dnes se ceny změnily přeci jen ceny RAM (operační) pamětí šly dolů. Ať bude kupovat cokoliv doporučil bych koupit dva SSD disky, jeden na systém, jeden na swapovací soubor a pak minimálně jeden normální SATA hard disk na ukládání důležitých dat a práce. Většina lidí co chce šetřit čas, a ve stáří ho má málo, si koupí SSD disky na zálohování dat (rychlejší přenos dat).
Operační sytém si bude muset koupit zvlášť.
Co se týče těch programů bude si muset koupit nový PC.
Proto je levnější koupit starý notebook, ale tam se nevlezou ty disky. Ale pokud chce jít do 10.000 tak starý notebook.
Jinak existuje taky program TuxGuitar ale asi nebude tak Pro jak je zvyklý. Ale je dobrý na hodně věcí a zápis not a je zdarma.
A poměrně drahý byl zdroj gold standard, který mě stál asi 2500. Jde o to, že u moderních PC chcete kvalitní stabilní napětí, aby byl stabilní počítač, nevypínal se atp. A ne šunt s Číny, který vyhoří a odpálí kondenzátory (což u někoho může vyvolat mrtvici když uslyší doma "střelbu").
Zapomněl jsem se zmínit že licenci Windows XP jsem do toho nezapočítal. Ani ty případné nové a dodatečné disky co to původní rozšiřovaly. Člověk furt dokupuje nějaké disky nebo sd karty, usb flashy apod. ne? To poslední co jsem kupoval v 2016 možná bylo o něco levnější díky starým použitým diskům koupeným z bazaru, ale s novým zdrojem gold se to stejně vyšplhalo nahoru. Ale v té době jsem měl CPU a grafickou kartu odděleně, dnes se to vyrábí dohromady tak to vyjde levněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.