Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

* v přikazu history

Od: pinc odpovědí: 9 změna:
Co v příkazu bash historky znamená když u řádku je hvězdička?
Třeba
123 ls
124* lsmod
125 udiskctl poweroff -b /dev/mapper/gh.root

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

2x

V ~/.bash_history jsou příkazy zadané do příkazového řádku (včetně všech nesmyslů, překlepů, programových vstupů z konzole). To je to, co má linux navíc proti windowsům, že s ukončením příkazového řádku historii nezapomene (protože ji má právě uloženou tam).

Já teda mám hvězdičky jen tam, kde jsem je zadával. Zastupuje 0 nebo více jakýchkoliv znaků (to je stejné jako ve windows, s nějakými drobnými odchylkami). V regulárních výrazech potom znamená 0 nebo více výskytů (vyjadřuje počet a ne co se má hledat, hvězdičce odpovídá výraz .* (tečka zastupuje libovolný znak, hvězdička říká nula nebo více, plus by říkalo jeden nebo více)), zrovna žádný v historii nemám, ale taky jsem s nima něco nadělal.

Spíš jsou mi divná ta čísla, co tam máte. bez nich mi to dává smysl, napadá mě, nejsou to jen čísla řádků?

pinc
hodnocení

Kámo 123, 124,125 jsem rozhodně nezadával!
Píšeš v klidu "historky", místo history ale hvězdu jsi určitě nedával...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, viz odkaz to je vysvětleno (zhruba uprostřed stránky). Zdravím!

citace: *hvězdička zastupuje libovolný počet jakýchkoliv znaků včetně mezery, kromě výrazů začínajících tečkou.

prompt.cz/...

doplněno 10.11.25 16:29:

pinc - Vy to nevíte, asertivní drzoune .

pinc
hodnocení

Atak jak vysvetlíš co zastupuje hvězdička u 124*mezeraiptables
125mezerasysctl
126mezerabc

111®
hodnocení

0x

*.jpg , rika vybrat všechny soubory .jpg

pinc
hodnocení

Pro všechny odborníky: kteří třeba nesnědli Šalamounovo jablko:
Zkuste si srovnat rozdíl souboru .bash_history a výstupů history!
diff -y $HISTFILE <(history)
A něco vám dojde

A co má dojít, že ten výstup z history by ještě chtělo prohnat sedem, aby odstranil ta čísla řádků?

Že history vypisuje kus toho souboru a kus historie, co v něm ještě není uložená, tak jak je to napsané v jejím man?

Že mi history žádné řádky hvězdičkou neoznačila?

Něco nelichotivého o tazateli?

Nebo něco ještě zcela jiného?

pinc
hodnocení

Ale já nic prohnat nechci, .bashhistory jsem dával jako zrcadlo dosavadním odpovídajícím, kteří odpovídali na úplně něco jiného
Ptal jsem se na výstup příkazu jistoty a ne na obsah .bashhistory

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]