Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalé Win11 na středně výkonném PC

Od: dalsiclovek odpovědí: 19 změna:
Zdravím všechny rádce. Co způsobuje pomalé chování systému Win11? Mám cca rok starý PC s výkonnými komponenty - takový střed, hlavně na hraní náročnějších her (nabídka před rokem) a nějakou základní práci s grafickými editory. Dělá to už úplně od začátku. Když si pustím nějakou hru, nebo renderovací program, vše běhá luxusně. Výkonná grafická karta a procesor se s tím poperou na jedničku. Nešetřil jsem ani na MB (cca 5 tis. -> ATX), nabízí více, než využívám, spíše kvůli budoucí možnosti rozšíření. 32 GB RAM. Disk SSD NVME. Ovladače jsem už zkusil i přeinstalovat rovnou od výrobců. Nejen grafické, ale i pro MB (více ovladačů) i disk. Ale změna nenastala.
Zvláštní je, že náročné aplikace zvládá perfektně, ale nedej bože, když kliknu pravým tlačítkem myši na obrázek jpg 500x500 px. (Jen jako příklad, dělá to u všeho, ne jen u obrázků). Než zobrazí nabídku (vlastnosti a další věci, prostě celý ten sloupec), tak vidím jak se tomu nechce, jak se to klidně na půl vteřiny i na delší dobu sekne, zobrazí se jen část nabídky a o další půl vteřiny později zbytek. Je to neskutečně otravné, když v systému potřebujete pracovat s čímkoliv. Proč to dělá, nebo dělá vám to také? Jedná se o defakto čistou instalaci (jak jsem psal, zlobí to už od začátku).
U Win 10 na starším PC o méně jak polovičním výkonu kliknu pravým tl.m. na soubor a okamžitě, doslova ihned se zobrazí nabídka. Celá najednou. Zavirované by to být nemělo. Mám placený topten antivirový program a nikam na pochybné stránky nechodím. Kontola dopadla čistě. (Což je nesmysl, jen to uvádím ale nemá to vliv, když to dělalo ihned po čisté instalaci a pak i po instalaci ovladačů, spíše uvádím proto, že jsem už vyzkoušel asi vše.).
Napadá vás něco?
Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdar , první co mně napadá zkusil bych odinstalovat ten top ten antivir a otestovat.

dalsiclovek
hodnocení

Čekal jsem od někoho přesně takovou odpověď. Bohužel, příliš jste se upnul na antivir, potřeboval to zhejtit a nečetl zbytek mého textu. Pak to chtěl vydávat za relevantní radu, kterou tazatel hloupě odmítá.
Jak jsem již psal, dělalo to už úplně od začátku, tzn. neměl jsem tam ani antivir, ani hry, ani jiné programy. Navíc přesně tento antivir používám od nepaměti na všech pc. Je spolehlivý a narozdíl od jiných nijak (neznatelně, je to samozřejmě program, který kontroluje na pozadí neustále, co se děje, pokud by mě někdo chtěl brát za slovo) nezpomaluje pc.
Antivirem to 100% není.

Tak já něpotřebuju někoho hejtit , bohužel sem nerozuměl psanému textu a nespojil si , že dělá to od záčátku znamená bez antiviru.

Z mé zkušenosti je tohle chování které právě velmi často způsobuje antivir.

Ta pomalost se projevuje pouze u souborů nebo i v jiných menu? třeba nastavení obrazovky , lišty atd?

mm
hodnocení

3x

Spusťte správce úloh (přes Ctrl+Alt+Del) a podívejte se, co vám v daných situacích nejvíce "žere" výkon procesoru, paměti nebo disku. Jednotlivé aplikace či procesy odtud můžete zkusmo ukončovat a pozorovat, co to udělá.

Může tam být nějaký bloatware, který vám chce zarputile kecat do vašich procesů, případně jakási "zázračná fíčura" od výrobce nějaké vaší periferie, která při otevření určitého typu souborů nejdříve zkoumá, jak je pro tu periferii "optimalizovat", kdyby se uživatel náhodou rozhodl to "vylepšení" periferie využít. Obzvláště výrobci tiskáren nám rádi "pomáhají" tím, že nám při instalaci ovladače do PC vpašují haldu dalších "inovací" včetně hlídání toneru a snad i kontroly zásob kafe v kávovaru.

Kde jsou ty časy, kdy šlo všechno kontrolovat přes příkazový řádek...
I když... v těch časech bylo normální, že se textový dokument otvíral třeba deset sekund a větší obrázek se načítal po řádcích i několik minut...

dalsiclovek
hodnocení

Děkuji za dobrý tip, bohužel i to jsem zkoušel a žádný program nijak nevyčuhuje. Nic, co by sosalo výkon. Procesor si jede na ploše do 1% výkonu, v RAMkách není téměř nic. Prostě PC "v klidovém stavu", žádná zátěž. Kliknu pravým tl.m. na soubor a zásek, pak vyjede část nabídky, zásek, vyjede zbytek nabídky a celé je to takové trhané.
Také když dám vysypat koš. Na starých Win10 se prostě vysypal - koš je prázdný. Na win 11 dám vysypat - sek, pak se soubory a složky v koši směrem nahoru jakoby posunou (jak se asi postupně odstraňují) s maznutím a lehkým seknutím. Pak zmizí a zůstane tam hláška "soubory se odstraňují" (nebo tak něco). A to je tam pořád. Když koš zavřu a otevřu, je tam už "koš je prázdný".
Mohu zkusit při vyvolávání nabídky pr.tl.myši. Uvidím.
Děkuji.
To pomalé otevírání souboru s obrázkem, mi připomíná, špatně nastavený stránkovací systém...tak zkuste v nastavení SYSTÉMU, POKUD to u Windows 11 ještě lze...
dalsiclovek
hodnocení

Je tam, ale co konkrétně tam má být špatně nastaveného?

jirib
hodnocení

0x
Já bych tam zkusil dát zpět Desítky a schválně zda to bude dělat...
Začínají čarovat i s Jedenáctkama,ani ne roční notebook a aktualizace a hodinové nic nedělání...

hodnocení

0x
Můj tip je ten SSD disk.
Testoval jste ho?

jm
hodnocení

0x
Pokud je problém u obrázků tak bych se zaměřil na grafické programy které máte nahrány. Odinstalovat všechny možné alternativy a používat jeden fotoeditor. Předpokladal bych, že je nebo bylo více programů na zobrazení fotek a balast v různých nastaveních zobrazení fotky se hádá...
Jaké programy používáte na fotky?

Ano, v grafických programech a jejich kontextové nabídce by mohl být problém. Takový ACDSee je v tomto ohledu doslova škůdce.

Ještě jsem našel

Context Menu Very, Very Slow

https://www.tenforums.com/general-support/147039-context-menu-very-very-slow.html

hodnocení

0x

Než zobrazí nabídku (vlastnosti a další věci, prostě celý ten sloupec), tak vidím jak se tomu nechce, jak se to klidně na půl vteřiny i na delší dobu sekne, zobrazí se jen část nabídky a o další půl vteřiny později zbytek.

---

To je problém kontextové nabídky, vyžaduje jisté znalosti a obtížně se řeší.

Right click menu shows but very slow to open

https://www.elevenforum.com/t/right-click-menu-shows-but-very-slow-to-open.2670/

Část problémů je ukryta v registrech ve větvi

HKEY_CLASSES_ROOT> Directory> Background> Shellex> ContextMenuHandlers

- ty uvidíte v nahoře doporučovaném odkazu od Nirsoftu.

Dále se doporučuje vyřadit z kontextové nabídky "Zobraxit další možnosti"

https://www.elevenforum.com/t/disable-show-more-options-context-menu-in-windows-11.1589/

Viz také na Živě "Kontextová nabídka"

https://www.zive.cz/poradna/sc-20/default.aspx?consult=1§ion=20

hodnocení

0x

Zcela spolehlivé systémové řešení je "Vyčištění disku" - nástroj Wndows (disk - Vlastnosti - Vyčištění disku)

Není jisté, zda zabere ne kontextovou nabídku - ale uvolní vám místo na disku.

jm
Ve w11 jsem tuto variantu už nenašel docela mne to štve.
Dostanu se na disk soupis a prohledávat konkrétní části se mi teda nechce... Takže jednou za rok použiji CCleaner

Jak aktivovat čištění disku ve Windows 11?

https://cs.windowsnoticias.com/Jak-aktivovat-%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-disku-v-syst%C3%A9mu-Windows-11/

měl by fungovat také příkazový řádek

Win+R

cmd

cleanmgr.exe

dalsiclovek
hodnocení

Děkuji všem za tipy, v neděli na to kouknu a postupně vyzkouším. Pokud by někoho ještě něco napadlo, může to sem připsat a zařadím to do "seznamu" pro zkoušení. Reinstalace dělat nebudu. Zlobilo to od začátku. To s reinstalací se týče Windows i programů. Pokud by za to mohl nějaký program, začalo by to dělat časem a ne hned po čisté instalaci, když byl PC nový. Zkoušel jsem i opravu Windows přes sfc scannow, něco to našlo, opravilo, ale jinak žádná změna. Kdo ví o co šlo.
Doposud jsem PC používal hlavně na hraní a tam vše šlapalo na jedničku, ale teď pracuji více v systému, se soubory (tvorba v grafických programech) a tak si toho všímám docela dost. Nic co by se nedalo asi přežít, ale u takto výkonného dražšího PC bych očekával v systému bez spuštěných dalších programů mnohem rychlejší reakce. Programy, i náročnější, jinak chodí celkem svižně, prostředí v programech také bez problému, prostě kliknete na něco a ihned se něco stane, žádné zadrhnutí, seknutí, nebo opožděné reakce, jde vážně jen a pouze o věci v systému.
Ještě jednou děkuji.

dalsiclovek
hodnocení

Tak první věc, co pomohla na nabídku přez pravé tl.myši:
Unable to change /...
Změnilo to nabídku na starou z win10 a světe div se - okamžitý nájezd. Ale vážně okamžitý *smich*
Děkuji ! Je to tedy win11, ničím jiným. Nechápu, kde soudruzi z Mrkvosoplu udělali chybu, ale stará nabídka naprosto bez problému.

nano
hodnocení

0x

Kolik disků máte v PC? Máte zvlášť umístěný systém a zvlášť programy a další data jako fotky, videa prostě archiv? S tímhle jsme nikdy neměl na Windows XP problém protože můj systémový oddíl zabíral 12 GB a to ostatní bylo na jiném disku nebo oddílech. Jak výše bylo zmíněno, dejte swapovací soubor na jiný ssd disk a máte klid. Pro údržbu systému pak je je nejlepší mít na ssd systém a na jiném disku ostatní data. Stačí defragmentovat systémový oddíl, o ostatní se nestaráte. A taky je pravda že antivirák umí brzdit, takže kombinace problému se swapákem - nemá dost místa - a antiviráku to dělá problém. Grafické programy jsou na toto náročné pokud máte obří soubor jako mapu ČR v extra detailech.

dalsiclovek
hodnocení

3 disky a mám to přesně jak píšete. Je to tak asi nejlepší na co jsem za celá ta léta přišel a dělám to tak všude. Všechny jsou SSD, Systém je na NVME SSD (místa má extrémně mnoho navíc). SWAP mám fyzicky na stejném disku, ale virtuálně na jiném, místa má také dostatek (nemám problémy s nedostatkem místa, tak nechávámm větší rezervy, než je nutné, to píši proto, aby bylo jasné, že nemám systémové soubory a swap nějak přiškrcené). Data a hry mám na těch dalších dvou obyč SSD discích. Tohle nebude jen problém fotek, to jsem uvedl pro příklad. Už je to vyřešené, zlobilo nové Win11 kontextové menu přes pr.tl.m. - vyřešeno úpravou v registrech kdy jsem vrátil staré z Win10 a je po problému. Zlobí také když dělám úplně obyčejný výběr (prostě ten obdélník, když vybíráte více souborů najednou) - bliká - I KDYŽ NIC NEVYBÍRÁM, jen to udělám "na prázdno". Jako kdyby byl přetížený? Omg, vždyť to je práce v klidovém stavu bez zátěže na ploše, to musí být fofr. Jak je možné, že programy a hry jedou luxusně, ale systém je tak brutálně lagovaný, nebo jde jen o vizuál jedenáctek? Máte to tak také třeba s tím výběrem, že když s tím obdélníkem hýbete (držíte l.tl. myši a třeba kroužíte), tak poblikává? Ve starších Win mi to nedělalo, nebo si to nepamatuji.
Antivirákem to není, dělá to úplně od začátku od čisté instalace bez dalších her a programů. Řeším to až teď protože doposud to sloužilo hlavně jako herní počítač a moc jsem si toho nevšímal. Teď mě to bije do očí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]