Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
hledám základní desku pro Intel, viz výše uvedené parametry + procesor. Případně je mi možná jedno, jestli deska podporuje jen paměti DDR4? Nebo možná ne, ale nevím jestli to je výkonově mezi paměťmi takový rozdíl, případně spíše finanční. Hlavně aby to mělo připojení 4x SATA. Případně procesor sháním nějaký do 5 tisíc Kč max., ale aby měl max. 65W TDP a aby to bylo nejlépe Core i5. Už je to dlouho co jsem kupoval procesor a koukám že za ty roky to vyrostlo, proceosry, jak houby po dešti. Možná tedy klidně i něco novějšího jak Core i5, ale zase aby to cenově bylo do těch 5 tisíc, což se asi nevejdu. Teď mám Core i5 4690S (možná bych použil i tento starý, ale chci spíše více jader/vláken). AMD nechci. Díky.
Kdo hledá ten najde , je to trochu pomotané máš I5 4gen a chceš upgrade? Kvůli čemu? Jinak I5 neudává výkon toho procesoru mnohdy je lepší koupit I3 novější generace než starou I5. Jináč škoda toho odsouzení amd pro socky je to teď dlouhodobě top volba.
No upgrade chci spíše vlastně kvůli desce, aby mi taky i případně nevzala jednou vše s sebou... Už zastarává, takže bych se vlastně spokojil asi s paticí LGA 1150 nadále.. Ale chci už ji vyměnit, aby klidně vydržela dalších pár. Plus přejít z 16GB ram na 32GB (kvůli Ramdisku - těch 16GB většinou nestačí...) Takže vlastně požadavky jsou deska LGA 1150 (ne mATX, ale klasická ATX), 32GB ram. Zdroj mám EVGA 750W a je to spíše předimenzovaný, jelikož max. odběr v největší zátěži i s monitorem je do 150W. Grafiku neřeším (Core i5 4690S ji má v sobě) a zároveň mám pár let starou 4GB GTX co mi stačí. Amd ani např ATI jsem nikdy neodsuzoval, jen sem kdysi AMD měl a řešil několikrát kompatibilitu, třeba i skrze patche( to samé bylo u ATI - takže jsem taky nechtěl) tedy je to už 20 let.. Plus se mi podařilo, kdysi sundat nějak chladič procesoru, fakt už nevím, jen vím že se z toho zakouřilo - myslím že Duron se jmenoval procesor.. To Intel to měl pořešené, že hned shodil výkon. Takže abych to shrnul - patici LGA 1150, 32GB ram a nejlépe deska ASUS s výstupem grafiky přímo z desky na monitor (abych tam případně nemusel ani mít v PCI-E slotu tu GTX grafiku). Bazarovou desku nechci - to mohu rovnou nechat tu svoji.
tak novou desku 4generace intelů budete schánět asi hodně těžko , u bazarovek to bude loterie. Já bejt Vámi tak si pohlídám jen zálohování dat a když na tom PC něco odejde celé bych to hodil do šrotu a pořídil něco novějšího. Co se týče argumentů kolem AMD máte rozhodně pravdu tak to dříve bylo nicméně tohle už neplatí a není třeba se toho obávat. Jak přehřívání tak kompatibility.
Jináč tedy pokud to je takovejhle stařeček tak nevidím ani smysl v tom mít stále PC a zvolil bych nějaký notebook případně dokovací stanici a připojení na klávesnici monitor.
teď jsem třeba prodával tyhle notebooky za 4500,- to je rok 2021
DELL Latitude 7420 Core i5-1145G7 / 2,6 GHz, 16GB RAM, 256GB SSD (NVMe), LCD 14" FHD, WiFi, BT, WebCAM, Windows 11 Pro
Taky sem o tom přemýšlel, notebook, ale máme to spíše jako TV a na 14 palcích by to nebylo ono.. Takže by to s větším notebookem vyšlo ještě dráž. Ta dokovací stanice možná by už šla.. Ale tak nějak to vlastně nespěchá.. Na sledování youtube a ČT Události, Černé ovce atd. to stačí (sledovat to z TV se to opravdu nedá pouze při rychlosti 1x..., to je jak když by si mysleli, že jsou všichni snad dementní). Spotřeba měřena při sledování z PC a celková je krásných 70W včetně monitoru. Třeba Vás pak tady někdy vyhledám, jestli budu řešit notebook...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.