Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepodporovaný hardware co dál

Od: el odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, podpora WIN 10 skončila. A když sem chtěl aktualizovat na WIN 11( z důvodu ochrany) píše to že můj hardware je nepodporovan a nebude kompatibilita ani ochrana plná. Nemám v plánu kupovat nový počítač dá se to nějak řešit? Co vlastně znamená váš počítač nebude plně chráněn z duvodu nekompability.
Mám:Procesor: AMD Ryzen 5 1600X Six-Core Processor, 3600 Mhz, jádra: 6, logické procesory: 12
Základní deska: B450 GAMING X
Pamět: 16GB
Grafika: Nvidia 1060
verze win: 10.0.19045 Build 19045

Děkuji za vysvětlení.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
hodnocení

3x

nebo nainstalovat windows 11 bez TPM

hodnocení

2x

Znamená to, že ti MS vzkazuje, že si máš buď pořídit nový počítač, nebo jiný OS.

(Já si pořídil Linux už v minulém tisíciletí a nikdy toho nelitoval :)).

A spousta lidí provozuje i starší verze Windows bez podpory MS, zrovna teď někdo řešil cosi s Windows XP :)

el
hodnocení

Jo o tom Linuxu- různé verze čítam často ale celý život sem na win a jsem na ně zvyklí. Navíc mám obavu že spoustu věci které ted šlapali na win ihned po instalaci bez problému na Linuxu bude složité. Jde na Linuxu vubec třeba Klient Mozilla thunderbild? a spoustu jineho užitečneho? a někdy i nutného jako doplnky ruzné adobe atd. Třeba založky jdou snadno převest z prohlížečů atd?

Ten nepoužívám, ale nejspíš ano - thunderbird.net/...

Všechno, co potřebuju mi tu jede, a že toho používám docela dost :)

Ale samozřejmě, že je Linux jiný, než Windows. To je taky důvod, proč jsem na něj přešel a nechci zpět.

altsoft

hodnocení

2x
Podpora w10 byla o rok pdodloužena.
Potvrzuji, jsou tam nějaké podmínky, tuším verze PRO nebo Home a ještě nějaké další, účet Microsoft, build Windows myslím 22H2. Už jsem to doma nastavoval a jede to.

riva
hodnocení

0x

Znamená to tolik, že pokud předchozí (nepodporovaná) verze měla nějaké bezpečnostní chyby, tak ty nebudou odstraněny. Nemá cenu se kvůli tomu vzrušovat, ochrana počítače, dat i aplikací probíhá na více úrovních, což je pro běžného uživatele i nadále dostatečné.

justaperson
hodnocení

0x
Zdravím,
Znamená to to, že Windows 10 přestanou dostávat aktualizace zabezpečení a váš počítač oficiálně nepodporuje Windows 11. V nastavení v aktualizacích je možnost přihlásit se Microsoft účtem a získat zdarma další rok aktualizací. Bez aktualizací OS je Váš počítač postupem času čím dál více zranitelnější proti virům, v operačním systému hackeři objevují nové a nové chyby, které jsou čím dál kritičtější a Microsoft je již neopraví.

hodnocení

0x

W.11 jde bez problémů nainstalovat a normálně funguje.

Jde to udělat i tak, že všechny aplikace a nastavení z W.10 zůstanou a jsou funkční - při instalaci třeba vybrat "zachovat ...".

malicomputer.cz/...

nano
hodnocení

0x

Aktualizovat na Linux? Ale přijdete o data. Je třeba je zálohovat. S 16 GB pojede jak po másle. Ale pokud chcete hrát hry, tak spíš ne.

el
hodnocení

Děkuji za vaše reakce, prodloužil jsem si ty aktualizace o ten rok tedy. Ale ten linux mě zajimá:) asi bych ho nejdříve zkusil na stařičkém moc nepouživanem notebooku Lenovo : AMD Turion 2 Neo K625 1500Mhz 2 jádra, 8GB RAM, SSHD disk 1000GB (rozdělen na oddíly). Jaký zvolit Linux? Je jich na strankach hodně verzí a nevím který je vhodný?

Co se týká Linuxu mohu jen doporučit. Po instalaci systému je už hromada běžných programů taky nainstalována a může se to hned začít používat.
Pravda, je to trochu jiný, ale ne moc. Moje lepší polovička, když sedla poprvé k Linuxu, vůbec nepoznala že nesedí u woken. Na internet a poštu je Linux naprosto dostačující.
Osobně používám na všech kompech Linux Mint a plná spokojenost.

Za sebe nemohu doporučit Linux, ač jsem se poctivě snažil - vždy to skončilo návratem k Windows.

Bohužel jsem netypický uživatel: mám spoustu utilit, které nemají na Linuxu obdobu, upravené VBS nebo PowerShell skripty a další nástroje. A protože PC používám od prvních počátků, jsem zvyklý pracovat i s terminálem / příkazovým řádkem.

Kdo si vystačí jen s programy z depozitářů Linuxu - budiž, nechť je mu země lehká.

Však ano, kdo používá na kompu všelijaké speciality, tak pro něho jsou wokna asi lepší. Ale jak jsem psal, pro běžnýho uživatele Linux naprosto stačí.

mll

Ono to zas tak dramatické s tou volbou neni. Ze zkušenosti mě nejvíc vyhovuje linux mint mate (tady jsou všechny podoporované linuxmint.com/... ty nepodporované asi bude složitější najít), přechod na něj byl třeba daleko menší šok než s XP (a 9x) do Vist. Tuhle distribuci používám přednostně, ale setkal jsem se s tím, že někde nešla nainstalovat (něco alá intel atom), tak jsem použil snad ubuntu nebo fedoru (mají trochu jiné prostředí, ale dá se na to zvyknout).

Jinak ty distribuce se liší hlavně tím, co je v nich přibalené a pak uživatelským prostředím (kromě mate je kde, gnome, cynamon a několik dalších), obojí se dá změnit i po instalaci, ale to už patří k pokročilým úkonům.

Postupoval bych tak, že bych zkusil soudobou verzi a pokud by nešla tak bych šel do minulosti. Možná než to zkoušet naslepo, tak si projít hw požadavky, jestli jsou splněné.

Pro mě třeba s notebookem s desítkama bylo překvapením, co všechno se musí instalovat. Ještě jsem pochopil, že tam neni kancelářský balík, když ho mrkvosoft prodává odděleně, ale že tam neni ani blbý prohlížeč pdf, to jsem úplně po létech v linuxu zapomněl (a stejně další spousta věcí).

P.S.: Pokud by vám v linuxu chyběl total commander, tak mě se osvědčil double commander (natolik, že ho používám už i ve windows).

mll

>>Kdo si vystačí jen s programy z depozitářů Linuxu - budiž, nechť je mu země lehká.

Já teda vidím větší problém v hw. Už třeba jen sehnat tiskárnu, kterou linux bude znát (naposledy překvapila Epson L14150, kterou linux normálně našel přes usb i přes síť, aniž bych musel cokoliv dělat, jen jsem ji vybral ze seznamu a zařadil do seznamu tiskáren v cups (a fungovala i bez toho zařazení), zatímco windows se s ní dlouho pral, dokud jsem mu ji nenainstaloval ručně z přiloženého cd).

Pokud jde o programy, tam mám docela štěstí, Matlab je pod linuxem funkční skoro stejně jako pod windowsem (něco líp něco hůř). Co mám vlastní programy v lazarusu, ty šly přeložit většinou bez jakýchkoliv úprav (někdy až překvapivě, ještě větší překvapení bylo, když na raspberry šel přeložit program s nějakými těmi asm úseky, přestože raspberry je úplně jiný procesor a má tím pádem jiný assembler (byl jsem připravený je přepsat do normálního kódu, bylo to dědicvtí dávných dob, kdy ještě překladače nebyly tak efektivní a procesory tak rychlé, tak se občas muselo jít až k assembleru)).

Jediné, co jsem víceméně oželel jsou VBA skripty (makra) v ms officech, to jsem zatím neměl tu potřebu ani čas zabývat se jejich přenosem do libreoffice.

Jinak co jiného by mohlo chybět. Běžné programy jako VLC, audacity a co já vím jsou dostupné i v linuxu. Nějak mi zatím nechybí irfanwiev, jeho náhradu jsem nenašel (a linuxový prohlížeč fotek je jen o něco málo lepší než ta hrůza ve windowsu). Asi by to bylo na delší vzpomínání a pokud bych chtěl přejít na windows, možná bych čelil opačnému problému, že aplikace, které používám v linuxu, pro windows neexistujou.

A co víc, přehrávač videí, který nestihne přehrát začátek videa, kalkulačka, rekordér zvuku, které se odmítají spustit, protože musí připojit počítač k internetu a chtějí něco aktualizovat. Takový OS se fakt nedá používat.

To byly programy, které Ještě v Windows 10 nebyly domrvené a běžely bez otázek a průtahů

@Jenyk Já používám různé speciality, jako CADy pro navrhování plošných spojů, pro 3D tisk, pro vypalování laserem a dost si hraju s programováním, takže pro mě je Linux ideální, že tam takovéhle věci mám přímo z repozitářů, i když není problém si tam přihrát i věci další, které v repozitáři třeba nejsou. Nebo si napsat vlastní :)

Teď si hraju s třeba s tímhle (vlastní návrh, vlastní programy) :)

Nepodporovaný hardware co dál

hodnocení

0x

Ponechat stávající OS nebo jestli tě bude štvát, tak se těch dreků od Microsoftu zbavit kompletně a dát tam příčetný systém. Ono má reálný základ,, ale někteří to berou jako konec světa nebo masírku že skončí WIndows XP,7, 8 10. Doteď mám na jednom z x PC WIndows 7 a není sebemenší problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]