Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se dostat k DVD mechanice ve stolním počítači?

Od: indu odpovědí: 28 změna:

Něco mi brání vysouvání šuplíku nebo jak to nazvat u DVD mechaniky v počítači. Chtěl bych se nějak k mechanice dostat abych zjistil co tomu vysouvání brání a jestli by se to nedalo nějak opravit. Abych se k tomu dostal tak asi bude třeba sundat plechový kryt zeshora počítačové skříně. Problém je ale v tom, že ten plechový kryt je v zadu přišroubovaný třemi šroubkami které nevím jak vyšroubovat. Jsou to takové neobvyklé šroubky které nemají drážku na plochý šroubovák, není to ani na křížový šroubovák nebo na ingusový klíč. Hlavička těch šroubků je zakulacená a tak to ani nejde pořádně uchytit do kleštti a odšroubovát to s ními. Na hlavičce těch šroubků je nějkaký důlek. Zkoušel jsem to nějak odšroubovat normálním plochým a také i křížovým šroubovákem, ale bohužel to nejde. Poradíte mi někdo jak ty 3 šroubky odšroubovat a jestli se po sundání toho horního plechového krytu dostanu k té DVD mechanice? Jedná se o počítačovou skříň Cooler Master Elite 310 a DVD mechaniku LG GSA-4120B.

Jak se dostat k DVD mechanice ve stolním počítači?
Jak se dostat k DVD mechanice ve stolním počítači? #2
Jak se dostat k DVD mechanice ve stolním počítači? #3

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Chtít rozebírat case na padrť včetně nýtů kvůli triviálnímu zásahu už jsem dlouho neviděl *smich* Sundáš obě bočnice a dostaneš se ke šroubům, které drží mechaniku z boků. Odpojíš dva kabely na mechanice a šrouby odšroubuješ. Mechaniku vysuneš směrem dopředu - ven z pc. Mechanika je spotřební zboží a ikdyž ji moc nepoužíváš, může po letech odejít(jsou tam různé převody a jemná mechanika citlivá na prach). Nová stojí pár stokorun, můžeš vzít rovnou USB verzi. Ten case je dvacet let stará koncepce, stejně nové pc bude vhodné dát do nového, dnes už téměř vždy bez slotu na mechaniku.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, myslím si, že jsou to nýty, které jednak nerozeberete a také by to bylo zbytečné - sundejte celý kryt skříně, kterou drží šroubky a dostanete se k DVD mechanice, kterou bude lepší vyměnit, protože ji sám zřejmě neopravíte. Zdravím!

P.S. Když správně zatlačíte např. jehlou do toho malého otvoru na čelní straně pod šuplíkem, tak by se mohla mechanika otevřít.

doplněno 29.10.25 21:03:

indu - tak jinak. Na ty nýtky se vybodněte a odstraňte ty části skříně, abyste se dostal ke šroubkům, které drží mechaniku. Tu vymontujete, chvilku ji budete "opravovat", potom si tam do PC namontujete novou a skříň uzavřete. Nebo to nechte udělat někoho, kdo už s tím má zkušenosti (což Vy nejste).

indu
hodnocení

Jak to myslíš s tím sundáním celého krytu skříně? Sundat jde po odšroubování boční kryty z obou stran, ale tudy se k DVD mechanice nedostanu. Ten horní plechový kryt je samostatný kus skříně. Zatlačením jehlou do toho malého otvoru (dírky) se ten šuplík trochu povysune a dál to jde už lechce vysunout naplno rukou. Pokud to ale zkouším otevřít tlačítkem na té mechanice nebo z počítače volbou "Vysunout" tak je slyšet, že se šuplík snaží vysunout, ale také i jako by do něčeho narážel a to mu bránilo vysunuti.

Prostě to má ta mechanika už za sebou a ani se nedivím, tahle už něco pamatuje.
Vytáhnou, koupit novou a výměnit.
indu
hodnocení

juraja: Ano ta mechanika má už diocela dost let zasebou, ale pokud by ještě mohla fungovat tak proč ji měnit za jinou? Potřebuji ji využít asi tak 2 - 3x ročně a na to mi snad může stačít i nějaká starší pokud bude funkční.

Tato mechanika má cca...20 let.
Jen tak pro informaci.;)
ben®

indu - pokud je ta mechanika starší, tak při výměně za novou/novější typ můžete mít problém s připojením ke kabelům ve skříni, což je řešitelné, ale zbytečně komplikované. Pokud tu mechaniku využíváte minimálně a nechcete si komplikovat život, tak si pořiďte mechaniku externí připojitelnou do portu USB.

google.com/...

hodnocení

3x
Sundávají se bočnice bedny
Ale jinak, sem do té dírky vražte něco tenkého a zatlačte, mechanika se poutevře.
Je to něco jako když strkate do mobilu SIM kartu.
Jak se dostat k DVD mechanice ve stolním počítači? #4
Zrovna mám jeden PC před sebou.
Po odmontování bočnic drží mechanika na tehle šroubcich (po obou stranách)
Jak se dostat k DVD mechanice ve stolním počítači? #5
indu
hodnocení

S tou dírkou to funguje, ale tlačítkem na té mechanice nebo z počítače volbou "Vysunout" ne. Je slyšet zvuk mechaniky která se snaží otevřít, ale i asi náraz do něčeho. Bočnice se sundát dají, ale dostat se k té DVD mechanice takto nedá.

Jen se tu dohadujeme.
Vyfoťte boj rozebraného PC a dejte foto zde.
indu
hodnocení

A pokud tyto šroubky vyšroubují tak co se stane nebo jak postupovat dál? Jinak já tu DVD mechaniku mám úplně nahoře.

A co to je ten"boj rozebraného PC"?

Sorry (automatická oprava) "bok"rozebraneho PC.
Po sundání bočnice.
Jak vytáhnout PC mechaniku. Návod zde.

youtu.be/...
indu
hodnocení

Děkuji za to video, ale je to bohužel "nabeblané" v angličtině kterou já neznám. Jinak je to ale jiná skříň než ta moje a každá skříň to může mít trochu jinak. Sundání toho předního panelu u mne může být problém, protože já na něm mám vypínací a restartovací tlačítka, ledky, 2x USB a jack konektory a to vše by asi bylo třeba poodpojovat. Já nejsem žáden vystudovaný počítačový odborník a počítače nerozebírám a neskládám každý den a proto se v takových věcech vůbec nevyznám a nikdy jsem to nedělal.

Přední panel se u této vaší skříně nesundává.
Jen odmontujete obě bočnice.
Mechaniku drží 4 šroubky.
Ty vysroubujete, mechaniku odpojite od zdroje a data kabelu.
Pak ji stačí jen vysunout směrem ven.

hodnocení

2x
Musí stačit sejmout pouze bočnice. Jinak několik let jsem používal DVD mechaniku, u které jsem musel při otevírání cvrnkout prstem do šuplíku.
doplněno 29.10.25 21:05: Někdy se ještě vybrnkne, nebo vyklopí přední opanel.
indu
hodnocení

Bočnice (boční plechy) jsem měl oba sundané ale k DVD mechanice jsem se tam nedostal. Nechci ten počítač nějak více rozebírat, protože se v tom vůbec nevyznám a nevím jestli bych to pak dokázal v pořádku zase poskládat a nerad bych si tím pokazil počítač. S tím cvrnknutím prstem do šuplíku při otevírání jsem to skusil a u mne to bohužel nefunguje.

indu
hodnocení

Tak nakonec po několika pokusech o otevření šuplíku přes tu dírku se DVD mechanika umoudřila a nyní už funguje bez problémů normálně tak jak má a dvířka jde otevírat a zavírat tlačítkem na mechanice. Nakonec se to obešlo bez rozebírání počítače a vyndávání mechaniky a můžu ji používat dál bez výměny za jinou tak jak jste mi to někteří radili. Děkují všem za více či méně dobré rady.

Tyhle rady si někde uložte. Poměrně brzo Vás asi stejně ta výměna nemine.

A na to, že byste mechaniku dokázal opravit, když jí ani neumíte vyndat ze skříně tiše zapomeňte.

thetruth

Cha, napadlo mne to samé. Jak si někdo může troufat na "opravu" mechaniky, když ani není schopen vlézt do bedny. Tomu říkám sebevědomí.
IRONY: "Jdu si udělat brzdy na autě, sice ani neumím povolit kola, ale co, se sebevědomím zvládnu všechno..."

indu
hodnocení

Dalo se čekat, že se to neobejde bez ne příliš slušné ironie. Někdo něco neví, nezná nebo neumí a tak je třeba místo rady se do něho pustit a vysmát se mu.

Dalo se také čekat, že někteří mi budou radit a snažít se mne přesvědčít abych tu DVD mechaniku vyměnil za novou, protože je už dost stará a i když by byla ještě funkční tak by se nutně měla vyhodit a použít místo ní nějakou nejnovější a nejmodernější.

Já jserm tu DVD mechaniku neměl v úmyslu celou kompletně rozebírat. Chtěl jsem se pouze podívat jestli tam náhodou není něco viditelné co by mohlo bránit tomu otevírání toho šuplíku např. nějaký šroubek příliš utažený nebo hluboko zašroubovaný a nepřekáží to tomu otevírání těch dvířek. Je to pouze taková moje úvaha nad tím, protože někdy i nějaká maličkost může způsobovat nějaký problém, ale tomu se mi někteří asi s radosti vysmějí.

Po včerejšku kdy mi večer se ten šuplík zase začal normálně otevírat i bez použití té dírky tak dnes už to zase nefunguje a bez použití té dírky se šuplík nevysune. Prozatím mi to tak pro občasné použití snad bude stačit.

Ale chápete, že tady se nejedná jenom o nějaký šroubek co jde vidět.
Třeba takový laser co čte a vypaluje cd ( DVD) se časem ničí a přestává fungovat.
Vám se zdá že máte dobře vypálené DVD ale klidně může být poškozené, nic vám ho po pár dnech / měsících nic nepřečte.
Atd...atd...,
thetruth

Zatuhlá táhla, zteřelá gumička pohonu dvířek, poškozený motor, problém v řízení...těch problémů může být víc. Sorry, ale výsměch je na místě. Kde by tam asi zapadl šroubek? Vyndat mechaniku z bedny je absolutní triviálnost. Pokud nedáte ani to, troufat si otevřít mechaniku a najít závadu v mechanismu či elektronice je totální nesmysl. Já neříkám, že to každý musí umět, to ani náhodou, spíš mi jde o tu ironii, kdy chce někdo opravit, byť nijak složitou věc, ale ani neumí otevřít pár šroubků a dostat se k ní. Asi jako kdybych já zkoušel operovat srdce. Mechanika je stará, za chvíli může pojít na laser, optiku či jiný problém. Pokud se má ještě používat, doporučuji sehnat jinou. Obecně nějak podražily a začínají se špatně shánět. Anebo investovat do exterky, ta pak může posloužit přenosně u čehokoliv, a nezaviset na interní v bedně.

indu
hodnocení

juraja: A zase přesvědčování k výměně. Kolikrát ročně by se mělo podle tebe měnit DVD mechaniku?

thetruth: A zase ironie a výsměch, tak jak by to nešlo bez toho. Je vidět, že na tuto poradnu někteří chodí především kvůli tomu.

Ach jo, tvoje mechaniky má 21 let.
Prostě je po smrti, nebo aspoň v komatu.
Já ti jen uvádím příklady.
A kolikrát ročně, to bych nechal na každém kdo chce mít data aspoň trochu v pořádku.

"...tak dnes už to zase nefunguje".

Pochopil jste, že moje odpověď nebyla ironie, ale konstatování faktu *zed*? Dokonce se to podělalo ještě dřív, než jsem očekával.

A k té opravě - vy máte potřebné nástroje k takové opravě? Na to Vám nestačí křížový šroubovák a kombinačky.

"Kolikrát ročně by se mělo podle tebe měnit DVD mechaniku?"

Nikoliv ročně, ale řekněme 1x za 15 let. Vy už jste jí za posledních 15 let někdy měnil?

hodnocení

0x

Pokud to není nějaký retro dotaz a optická média v roce 2025 používáš nebo chceš nějakému kamarádovi vrátit cdčko, který byl 15 let v kómatu nebo v Africe, tak první věc je podobným "špendlíkem" jako na vyndán ísim píchnout do těch děr na mechanice - , pozor, něco ztoho je dioda.

pocitacovylaik
hodnocení

0x

Začnu tím, o čem se žádný rádce nezmínil.

Když šuplík uvolníš drátem v dírce, tak potom funguje na příkaz vysunout a zasunout?

To je podstatné, protož se tím dá poznat jestli je závada v tom, že šuplík drhne a nebo je vada v elektronickém ovládání.

Pokud by to šlo elekricky otevřít a zavřít, tak je pravděpodobně jen špína na šuplíku a otvoru, kam šuplík zapadne. V tom případě stačí umělou hmotu šuplíku a tu "díru", kam to zapadne, pořádně očistit. S lupou bys možná zjistil, kde to drhne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]