Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bootování Live Linuxu z CD/DVD

Od: halamus odpovědí: 4 změna:

Měl jsem mnoho let počítač s win 10, na dosloužil. Windows 10 bez problémů, není předmětem otázky. Občas jsem nabotooval Live CD/DVD, abych věděl, jak ty Linuxy vypadají" a taky nedaří se mi na občasné courání po podezřelých a pochbných stránkách Internetu.

Nyní mám nové PC s Windows 11 spokojenost, ale nedaří se mi spustit žádný Live Linux. Bootovací sekvence je pravděpodobně dobře, pokud je CD nebo DVD v mechanice, bliká čteci dioda, ale obrazovka je černá

Jako laik tipuji:
- staré "linuxy", cca 10 let si nerozumí s novým hardwarem, procesor? grafika? Display Port?
- musím ještě cosi nastavit v BIOSu

Do myste mi doporučili.
Řšení tohohle problému má pro mne nízkou prioritu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kare
hodnocení

0x
A zkoušel jste boot mode přepnout z UEFI na Legacy?
halamus
hodnocení

Už nevím, co jsem zkoušel, je to pár měsíců nazpět a jak jsem psal, má to nízkou prioritu. Zkusím zítra.

hodnocení

0x
Tipoval bych Secure Boot/uefi. Řešil jsem to loni u nového notebooku od máti. Projeď BIOS, nepamatuji si přesně kde jsem to nastavil, ale rozjel jsem to pro fedoru i mint. Jinak dnes už vytvořit jedině flešku, kdo by se camral s DVD...
doplněno 09.10.25 18:12: Samozřejmě použij novou distribuci. Koukni na boot manager Ventoy, je to úžasný nástroj pro testování nebo instalaci os. Jednoduše stačí nakopírovat ISO a objeví se v boot menu.
halamus
hodnocení

Říkal jsem si, zkusím Live Linux z CD/DVD a pokud to nějak pojede, vyzkouším něco nového z flešky. Protože to u mne má nízkou prioritu, nic jsem zatím nezkoušel.

O Secure Boot/UEFI jsem kdysi četl, že je třeba něco nastavit, když tak pogůgluju. Pravděpodobně zítra (dnes určitě ne) kouknu do nastavení, opíšu a dám vědět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]