Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plná virtualizace a (sdílený)počet jader procesoru

Od: herd® odpovědí: 2 změna:
Zdravim, sice jsem začal používat programy pro virtuální počítač už přes 18 lety, ale od té doby mě nanapadla jedna zásadní otázka při běhu většího počtu virtuálních mašin krát počet jader než je celkový počet jader host.PC. (Kromě situace kdy na 4jádrovém PC bych se snažil rozběhat virtuálku s 8 jádry) . Myslím pouze plnou virtualizaci, takže VirtualBox, Vmware, KVM. Danému virtuálnímu počtu mohu přidělit nějaký počet procesorových jader. Je daný počet CPU jader exkluzivně
vyčleněný jen pro daný virt. počítač a nebo si mohou jádra sdílet = se překrývat?
Když dám příklad, na 4 stroji jádrovém vyrobím virtuální počítač s 3 jádry, druhý s 3 jádry a druhý s 2 jádry. Je možné toto rozběhnout? Jak se budou dělit o výkon. Evidentně se budou muset překrývat a takhle to může fungovat? (asi bude hodně záviset na hodně věcech, typ procesoru, software, konfigurace virt.pc které je rozsáhlé)
(neuvažuji HT a bude asi záležet jestli vBIOsu je povoleno VT-D)
(pak je tu ještě jeden detail, zda se ve vlastnostech daného virt.stroje povolí "hw virtualizace" a nebo další volba v KVM:typ procesoru=emulace z široké nabídky, dál x86_64_v4 nebo "host")
Dokonce i jestli si matně vzpomínám, někde šlo nastavit mezi 0-100% kolik smí vytížit CPU - což s tím může souviset.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Proč to prostě nezkusit? A k čemu potřebuješ v běhu X virtuálních pc naráz? V kvm jsem nikdy nepřekročil počet jader, na spuštěné virtuální mašiny, ale pokud by to šlo, stejně budeš mít omezený výkon. Jaký to má smysl mimo testování více vláken v sw? Jinak k virtualizaci kvm je na netu dost čtení od redhatu/fedory nebo suse. Jinak povolené vt-d v biosu je nutnost, nedávno jsem řešil mizerný výkon kvm a pak jsem zjistil, že jsem po upgradu biosu zapomněl virtualizaci zapnout.

hodnocení

Jde o ty v poslední době populární HP t640 nebo iGel nebo thinkcentre repasy. Ale je v nich 2jádro nebo 4jádro amd R1505/V1615 (asi) takže pokud bych ho pořídil, tak bych skoro hned narazil...
Na desktopu (24vláken) netřeba řešit:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]