Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hardwarové upgrade starého PC nebo nový PC?

Od: rk22 odpovědí: 2 změna:

Mám už téměř 15 let starý stolní počítač s Windows 10 a jsou s ním už často dost velké problémy. Je velmi pomalý, často se zasekává, programy často přestávají odpovídat a reagovat atp.. Zvažuji, že bych si ho nechal hardwarově upgradovat tím, že by se v něm vyměnilo podle možnosti některé hardwarové komponenty za jiné lepší a výkonnější např. HDD za SSD, přidání paměti, lepší a výkonnější procesor atp., ale nevím jestli je to dobré a reálné řešení. Také zvažuji o koupi komplet nového počítače a připadá mi to jako lepší řešení než to upgrade starého. Hodně se mi líbí a lákají mne mini PC kterté snad dokážou nahradit velký stolní počítač. Na těch mini PC se mi líbí, že jsou malé (mám dost málo místa na stole), že asi mají oproti velkým stolním počítačům menší spotřebu elektřiny a že některé bývají oproti stolním i o dost levnější. Nevím jestli je to problém, ale mám starší monitor Asus VS197D který má VGA vstup na propojení s počítačem prostřednictvím VGA kabelu a na těch asi všech nebo většině mini PC VGA výstupní konektor nevidím. V současnosti na připojivání monitoru k počítači se už asi používá HDMI nebo něco jiného (nevyznám se v tom) a kvůli tomu bych nerad kupoval nový monikor když ten Asus mi ještě dobře slouží. Snad existuje na to nějaké řešení. Ty mini PC jsou asi většinou čínské a asi v nich nebude české Windows 11 což by mi hodně vadilo. Dá se to nějak snadno řešit přenastavením na češtinu nebo stažením a nainstalováním kompletní češtiny? Nepotřebuji a nechci žádný herní počítač, protože hry nehraji i když v současností je asi v módě všechny počítače a hardware označovat jako herní. Počítač chci hlavně na práci s MS Office, internetem, elektronickou poštou, internetové bankovnictví, občasnou úpravu obrázků, občasné přehrávání videa hlavně z YouTube, přehrávání internetových televizi atp.. Do toho počítače bych nechtěl investovat více jak 6000 Kč a čím levnější bude tím lépe a snad je to hlavně v případě těch mini PC reálné. Rád bych nějaký počítač u kterého se dá předpokládat, že by mi mohl vydržet několik let bez toho aniž bych musel po 1 - 4 létech uvažovat zase o něčem novým, protože ten mi už výkonově a výbavou nebude postačovat. Předpokládám, že16 GB ram a 512 GB SSD by mohlo být minimum a mohlo by to stačit. Z těch mini PC se mi zamlouvají některé PC Ninkear, ale netrvám pouze na této značce. Mám vyhlédnuté např. Ninkear MBOX 11 ( allegro.cz/...), Soyo m4 plus ( allegro.cz/...), ale i některé jiné.

V počítačích se příliš nevyznám a proto budu rád za každou radu a názor co si o tom kdo myslíte.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Windows by měly jít přeinstalovat na jinou jazykovou mutaci a existují krabičky, které předělají VGA signál na HDMI konektor například tuhle za stovku mam doma a funguje aliexpress.com/...

allegro nepovazuju za seriozni firmu.

Nedávno jsem místo asi tak stejně starého notebooku pořídil počítač za 10.000 a je to neskutečný rozdíl, s tím vydržím asi zase dost dlouho.

halamus
hodnocení

0x

Existuje materiál, ze kterého nejde uplést bič. o co jde? Vy se o to pokoušíte.

Váš monitor je beznadějně zastaralý, bude to chtít něco novějšího. Nějakou krabičkou jen prodlužujete klinickou smrt monitoru.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]