Nejste přihlášen/a.
Mám velkou tabulku, kterou netvořím já, jen ji používám.
Textový obsah delší než buňka přeteče do sousední, která je vždy prázdná a je tak čitelný.
Číselný obsah delší než buňka zobrazí jen křížky a nikam nepřeteče.
Jde Excel donutit přetéct i číselný rozsah?
Momentálně vždy musím ručně zvětšit šířku problémových sloupců, aby se zobrazilo číslo.
Pokud bych hromadně vybral potřebné sloupce a změnil formátování na text, změna se projeví až po opětovném zadání hodnoty (aktivaci) do buňky, což je při velikosti tabulky nereálné.
Druhá možnost, volba automatického šířky sloupce podle velikosti obsahu u mě také nejde použít.
Nad řádkem který řeším je přetečená dlouhá textová hodnota, která při automatickém přizpůsobení udělá brutálně široké sloupce.
Nemá někdo nějaký jiný nápad?
Jde mi jen o to aby číselný obsah přetekl.
Tohle funguje jen na textová pole. Tazatel potřebuje zobrazit číselnou buňku a ještě ne zalomit ale "přetéct" do vedlejšího pole
Tazatel píše:
Nad řádkem který řeším je přetečená dlouhá textová hodnota, která při automatickém přizpůsobení udělá brutálně široké sloupce.
Rozdělit do více řádků
---
Číselný obsah delší než buňka zobrazí jen křížky a nikam nepřeteče. Jde Excel donutit přetéct i číselný rozsah?
Momentálně vždy musím ručně zvětšit šířku problémových sloupců, aby se zobrazilo číslo.
Pokud bych hromadně vybral potřebné sloupce a změnil formátování na text, změna se projeví až po opětovném zadání hodnoty (aktivaci) do buňky, což je při velikosti tabulky nereálné.
Druhá možnost, volba automatického šířky sloupce podle velikosti obsahu u mě také nejde použít.
1) I číslo může být zobrazeno jako text - s apostrofem jako 123456789 + konverzní funkce pro převod číslo/text
2) Nevíme jaké je to číslo. Nemůžete je zobrazit na méně desetinných míst nebo jako celé číslo s exponentem?
Aha. 11328067
Proč nejde použít "volba automatického šířky sloupce podle velikosti obsahu"?
to @vibe2:
Na vysvětlenou.
Excelový soubor je na jednom listě roční výrobní plán pro středně velkou firmu.
Já si vždy vyberu a vytisknu jen plán na příští týden.
Pokud ho nechám tak jak je vytvořený, vytisknu to na 3 listy a vše je děsně malé, špatně se to čte.
Proto zúžím sloupce, tím pádem má výběr tvar delšího obdélníku a ten už se vytiskne na 4 listy a čte se to dobře.
Vedlejším efektem jsou křížky v číselných buňkách.
K vašim návrhům:
Možnost 2) nejde použít, protože to přizpůsobí všechny buňky i ty s dlouhým přetečeným textem, totálně to rozbije přehlednost tabulky a tisknul bych to na 10 listů.
Možnost 1) se mi líbí. Dělá přesně to co potřebuji. Představa by byla klávesová zkratka pro makro, které by do všech buněk přidalo před jejich obsah apostrof.
Uměl byste?
No... a proč prostě ten sloupec neroztáhnete do větší šířky? Je to problém? Vadilo by to něčemu?
Určitě víte, že některé sloupce jsou prostě potřeba širší, tak si to na začátku nastavíte a nemustíe s přibývajícími daty řešit.
Na jednom listě je plán po směnách na celý rok, co směna to sloupec.
Mám práva jen ke čtení, takže si před každým tiskem na další týden musím každý sloupec přizpůsobit ručně šířkou tak, aby tam křížky nebyly a zároveň se mi týdenní výběr vytisknul na 4 listy pro lepší čitelnost. Je to taková alchymie.
Toto bych chtěl vyřešit nějak elegantněji.
Kolega @vibe2 navrhnul řešení s apostrofem, pokud by se to pořešilo přes makro na kl. zkratku, bylo by to super.
Uměl byste makro na toto?
Stačí dát kurzor přesně mezi A a B objeví se značka a klik. Sloupec se naformátuje podle největšího vloženého čísla
Makro viz níže. Není to moje práce, stačilo zadat úkol umělé inteligenci
. Na jednoduché věci vřele doporučuji
Sub PridatApostrofNaZacatek()
Dim rng As Range
Dim cell As Range
Nastaví rozsah na obsazené buňky na aktivním listě
Používá SpecialCells(xlCellTypeConstants) pro ignorování prázdných buněk a buněk s VZORCI
Pokud chcete přidat apostrof i do buněk s VZORCI, změňte kód níže
On Error Resume Next V případě, že není nalezen žádný konstantní obsah, zabrání chybě
Set rng = ActiveSheet.UsedRange.SpecialCells(xlCellTypeConstants)
On Error GoTo 0 Vypne chybové ošetření
Zkontroluje, zda byl nalezen nějaký rozsah
If Not rng Is Nothing Then
Projde každou buňku v nalezeném rozsahu
For Each cell In rng
Přidá apostrof na začátek existujícího obsahu buňky
Zajišťuje, že se s hodnotou buňky bude zacházet jako s textem
cell.Value = "" & cell.Value
Next cell
MsgBox "Apostrof byl přidán na začátek obsahu všech obsazených buněk na tomto listu (kromě vzorců).", vbInformation
Else
MsgBox "Na aktivním listu nebyly nalezeny žádné buňky s konstantním obsahem, ke kterým by bylo možné přidat apostrof.", vbExclamation
End If
End Sub
POZOR:
Makro je napsáno tak, aby ignorovalo buňky, které obsahují vzorce (SpecialCells(xlCellTypeConstants)). Pokud potřebujete přidat apostrof i do buněk se vzorci, stačí změnit řádek:
na tento řádek:
Set rng = ActiveSheet.UsedRange
... teď se dívám, že formátování poradny vyhodilo apostrofy z kódu. Tak ještě jednou s REM místo apostrofu:
Sub PridatApostrofNaZacatek()
Dim rng As Range
Dim cell As Range
Rem Nastaví rozsah na obsazené buňky na aktivním listě
Rem Používá SpecialCells(xlCellTypeConstants) pro ignorování prázdných buněk a buněk s VZORCI
Rem Pokud chcete přidat apostrof i do buněk s VZORCI, změňte kód níže
Rem V případě, že není nalezen žádný konstantní obsah, zabrání chybě
On Error Resume Next
Rem Vypne chybové ošetření
On Error GoTo 0
Rem Zkontroluje, zda byl nalezen nějaký rozsah
If Not rng Is Nothing Then
Rem Projde každou buňku v nalezeném rozsahu
For Each cell In rng
Rem Přidá apostrof na začátek existujícího obsahu buňky
Rem Zajišťuje, že se s hodnotou buňky bude zacházet jako s textem
cell.Value = "" & cell.Value
Next cell
MsgBox "Apostrof byl přidán na začátek obsahu všech obsazených buněk na tomto listu (kromě vzorců).", vbInformation
Else
MsgBox "Na aktivním listu nebyly nalezeny žádné buňky s konstantním obsahem, ke kterým by bylo možné přidat apostrof.", vbExclamation
End If
End Sub
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.