Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cartridge do tiskárny

Od: slavo® odpovědí: 17 změna:

Kontaktoval mě známý, že má tiskárnu HP305 a koupil si do ní neoriginální cartridge. ( ty původní už vypotřeboval ).

Když je tam dal, tak tiskárna mu oznámila, že pokud tam nebudou vloženy originální cartridge - tak tisknout nebude.

Trochu prý pátral na webu a prý je tak udělaný firmware, že to nelze obejít a pokud tam nebudou originální tak tiskárna tisknout nebude.

Je to skutečně tak?

Nelze to skutečně nijak obejít a ty neoriginální jsou mu tím pádem k ničemu?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

3x

Musí se koupit "kompatibilní", takové, které se i tváří jako originální, že tiskárna nic nepozná.

hodnocení

1x

HP to má jako "novinku", aby lidi kupovali jen jejich předražené tonery. Ale obejít to lze ;). Měl jsem podobný problém. Odešla mi starší laserová "Minolta", kopupil jsem prakticky stejnou HP (lze prohazovat i jednotlivé díly), ale s původními kazetami to netisklo. Nakonec jsem našel kazety, údajně fungující. Nejdřív jsem na zkoušku koupil jednu a až když jsem se přesvědčil, že funguje, dokoupil jsem další. Zkusím najít odkaz.

doplněno 22.09.25 10:51:

Tohle je sice odkaz na laserovku, ale na inkoust by se tam snad něco také našlo.

hodnocení

1x
HP305 je označení kazety, ne tiskárny. Je potřeba znát typ tiskárny. U některých pomůže downgrade fw na starší verzi, který ještě blokování neměl.
hodnocení

Zjistím od něho typ tiskárny

olin

tomkk: obávám se, že u HP výrobků už běžným způsobem starý software zpět nedáš, pokud byl aktualizován. Mám tiskárnu HP LaserJet 3310 se skenerem a po instalaci nového SW pro W10 se mi nepodařilo natlačit starý zpět, z originálního CD (původně pro Win XP). Instalací nového SW začal zlobit skener-nevracela se sken. hlava do základní/výchozí polohy, až to přestalo fachat úplně. Vyzkoušel jsem softwarově kde co, bezvýsledně nebo to jelo jen krátkou chvíli. Programovat neumím a ani se to učit sám od sebe nechci, tolik času nemám, ale možná existuje nějaký "čistící" program, který to zcela vymaže a starý dobrý funkční skener by opět šlapal, ale ne pod Windows, spíš pod nějakým "UBUNTU". Dá se sestrojit, možná i koupit modul na vymazávání dat z integrovaných obvodů, ale nevím jak přesně u kterých by to šlo, pro běžného člověka ztráta času.

jm
hodnocení

0x
Cartridge mají čipy. Bez úprav to fungovat nebude. Výhodnější je koupit novou tiskárnu.
Epson eco tank vydrží roky na jedno dolití běžné domácnosti.
olin

Nevím co je levnější, jestli tiskárna nebo jen jiná náplň*smich*

jde o to, že ty náplně jsou k prdu - zasychají a jsou strašně drahé - takže než kupovat náplně po 2x 500 za rok

bear

Potvrzuji, že Epson a jejich tank systém nezasychá a tiskne velmi dobře.

riva
hodnocení

0x

Jedná se o používaný podraz od výrobců jak ze zákazníků vymáčknout víc peněz. Některý výrobce jde dokonce tak daleko, že má i rozdělené trhy a pokud si koupíte toner z Ameriky, v Evropě nebude fungovat. Je podivné, že proti takovým praktikám Brusel nic nedělá.

Prodejci neoriginálních tonerů to mají obvykle zvládnuté a je divné, že se tady netrefili. Jinak z Číny se dají koupit pouhé čipy a i vlastní tonerový prášek. Nadšenec si tak může vyzkoušet "výrobu" vlastní cartridge.

olin

riva, tak to je pecka.. ta Čína má něco do sebe. Je to takové na hraně s "rozbitím/opravou" tiskáren do dvou let záruky, potom už je to pasé, co s tím krámem kdo udělá, většinou končí ve sběrném dvoře nebo na inzerci. Jak uvádíš, Brusel tu není pro obyčejné lidi, ale pro nesmysly. Bruselští "odborníci" toho nedělají daleko víc..

k2

V cem konkretne spociva podraz vyrobce tiskarny, kdyz ten, kdo neumi vyrobit kompatibilni druhovyrobni naplne, je ocividne vyrobce tech neoriginalnich? Nebo je podraz uz to, ze si vyrobce dovoli pozadovat originalni prislusenstvi k jeho vyrobku?

olin
23.09.25 07:18

.

olin

k2: ono jde i o to, aby měl výrobce co v budoucnu prodávat :-D Za mě je to dražší sichr kvůli neoprávněné reklamaci.

riva

V řadě oblastí už byl Brusel donucen proti nekalým praktikám výrobců zakročit - namátkou požadavek výrobců vozidel aby se na garančky chodilo jen do značkových servisů za prémiové ceny. U tiskáren tam jsou ty čipy hlavně kvůli tomu aby zkomplikovaly alternativním výrobcům dodávky levnějších alternativ. Něco jako kdybyste si k WC Geberit musel kupovat jen jejich toaletní papír, protože s alternativním toaleťákem nepůjde WC nespláchnout.

mll
hodnocení

0x

Prodejci většinou na to mají i nějakou záruku, takže pokud to nefunguje, tak omlátit prodejci o hlavu.

A jinak napříště nekupovat HP, pokud dělají takové podrazy na zákazníky.

Prodejci nic o hlavu neomlátíte. V návodu je zcela jasně uvedeno, že neoriginální tonery fungovat nebudou. Pokud někdo nečte návody, je to jeho problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]