Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou laserové tiskárny opravdu tak nebezpečné?

Od: hp odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, zhruba 5 let používám černobílou laserovou tiskárnu značky HP, kterou mám od svého pracovního místa zhruba 1.5m. Tisknu převážně textové dokumenty a dle počítadla tiskárny jsem za tu dobu vytisknul zhruba 4 000 listů papíru (to je zhruba 5 tonerových kazet). Dnes jsem se při nákupu nové tonerové kazety ale dočetl, že jsou laserové tiskárny nebezpečné, že prý při tisku do ovzduší uvolňují tonerový prášek z kazety a až jeden gram jakýchsi nebezpečných plynů na jednu vytisknutou stránku. Prý to může způsobit zdravotní potíže, či dokonce rakovinu... Chtěl bych se tedy ideálně nějakého znalce (jestli na toto vůbec nějaký znalec existuje) zeptat, zda je to opravdu pravda a jak moc je toto téma vážné? Kvůli tomuto mám totiž chuť svojí laserovou tiskárnu odnést na sběrný dvůr a koupit si novou, inkoustovou...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, myslíte si, že inkoust je tělu příjemnější? Laserové tiskárny se stále prodávají, nikdo je nezakázal a kdyby byla pravda to, co jste si našel na internetu, tak by rychle prodej skončil. Nejhorší smrt je z vyplašení, tak nevyšilujte . Zdravím!

doplněno 27.08.25 00:18:

hp - a vidíte. Já si myslím, že se tady ptáte zbytečně, protože už v tom máte jasno (jste plný načtených informací) a nikdo Vás nepřesvědčí, že vozit na smetiště laserovou tiskárnu je hloupost, kterou stejně uděláte. Vy to udělat chcete, tak konejte.

hp
hodnocení

Tiskárnový inkoust určitě také nic zdravého nebude. Nicméně, většina tiskárnových inkoustů je z velké části voda, což je určitě lepší, než jemně mletý plast v tonerové kazetě pro laserové tiskárny. Inkoustové tiskárny navíc neprodukují nebezpečné plyny, protože neprodukují vysokonapěťové výboje. Inkoust se do okolí také určitě oproti jemnému prášku uvolňuje obtížněji. Já sám však nevím, co si o tom mám myslet. Proto se tu ptám...

hp - jste zbytečně podělanej. A nechoďte na ulici, třeba vás přejede auto, nechoďte po mostech a lávkách, mohou se propadnout. Také nepijte vodu z vodovodu, může ji někdo kontaminovat.

Základní rozdíl není jen v tom, že toner je mikroskopický práškový polymer (plast s pigmentem) a inkoust je tekutina na bázi vody. Ten zásadní rozdíl spočívá v tom, jak se obraz dostává na papír. Laserová tiskárna používá proces zvaný termická fixace. Ten jemný plastový prášek musí roztavit a doslova "zapéct" do papíru při teplotě kolem 200 °C. A právě tento vysokoteplotní proces je zdrojem emisí, o kterých se bavíme:
- Ultrajemných částic (UFP): Jde v podstatě o mikroskopický aerosol, který vzniká kondenzací polotěkavých organických látek uvolněných z horkého toneru a papíru. Kvůli své velikosti snadno pronikají hluboko do dýchacího systému.
- Těkavých organických látek (VOC): Chemikálie jako styren, toluen či benzen, které se z toneru a papíru uvolňují vlivem vysoké teploty.
Inkoustová tiskárna nic nezapéká. Pouze piezoelektrickými nebo termálními tryskami nanáší tekutý inkoust, který na papíře samovolně zasychá. Celý ten emisně nejrizikovější krok – termická fixace – zde tedy zcela chybí
Stejně tak ohledně ozonu (O3 ). Ten vznikal primárně činností koronového drátu, který v starších laserových tiskárnách generoval silné elektrické pole pro nabití fotocitlivého válce. Inkoustová technologie nic takového nepoužívá. Je rozumné a doporučené dodržovat základní pravidla provozu – především pravidelné větrání.

hodnocení

4x
Nevymýšlej ptákoviny. Kdyby to byla pravda, polovina kanceláří je dávno mrtvá - tisknou mnohdy tisíce stran měsíčně. Toner je potencionálně nebezpečný třeba při neopatrném přesypávání např při plnění podomácku - můžeš ho vdechnout. Ale neboj, funus si ještě stihneš objednat :) Jinak připomínáš mi zákazníka před 20 lety, který nechtěl za boha optickou myš - kuličková už byla snad jediná. Nešlo vysvětlit, že to nic nezáří. Ten protáhlý xicht, když jsem mu vysvětlil, že monitor je prakticky vzato elektronové dělo namířené na hlavu vidím dodnes :)

asd1
hodnocení

4x
Problém známý uz od starověkého Egypta, kdy se z desticek pri tesani uvolnoval kamenný prach a pisari ho vdechovali!

Prach nevdechovali písaři, ale kameníci ...

Písaři vysekávali písmena do destiček... Kamenci připravovali destičky... To asi vyšlo tak nastejno...

Písaři psali na papyrus. Z papyru přepisovali (vytesávali) kameníci znaky do kamene ...

vernon
Kameník kamení, písař písá... :-D

thetruth
hodnocení

3x

Ty jo, a co nedejbože vlny a záření z Wi-Fi a telefonu...k tomu kombinace s laserovkou, no rovnou si objednejte nějaké hezké místo u vašeho funebráka... //irony off

mll
hodnocení

3x

Dřív taková laserovka byla jak továrna na ozón. A pokud je někde ozón, tak je tam i oxid dusíku. Prostě od toho vysokého napětí. Ale ze které laserovky je dneska ještě cítit ozón? To byly naposledy takové ty typy HP 4L a podobné nezničitelné stroje, které možná ještě někteří lidé provozují.

Spíš bych si myslel, že se víc bude uvolňovat z výtisku, ten toner se z papíru dost lehce odírá.

Z inkoustu se toho taky bude dost uvolňovat. Zase lidské tělo si s dost věcma poradí. A při 1000 výtiscích za rok asi opravdu neni potřeba plašit, jo kdybyste to samé dělal za týden...

Zase nesmíte plašit. Záleží jak moc věrohodná je ta stránka, kde jste to četl (a kde to vzala) a jestli je to vůbec aktuální. Pamatujete svého času na tu hysterii okolo CRT, před které se dávaly různé filtry. Přitom na pohlcení rentgenového záření je tam to olověné sklo a aby nevznikalo i gama, tak je omezené urychlovací napětí (pochybuju že ty filtry by vůbec byly schopné zachytit rentgenové záření, byla tu taky konspirace, že to je komplot výrobců, aby si uživatelé museli nastavit větší jas (jak ten filtr snižuje jas) a monitor dřív odešel).

Není pravda, že kde je ozón, tam je i oxid dusíku. Musela by být zároveň přítomena nějaká dusíkatá sloučenina:

NO + O₃ --> NO₂ + O₂

NO₂ + O₃ --> NO₃ + O₂

Poločas rozpadu ozónu za běžných podmínek je cca. 24 hodin

2 O₃ --> 3 O₂

Ve stratosféře se ozón rozpadá fotochemickou reakcí vlivem UV záření na kyslík a peroxidový radikál. Zároveň ozónová vrstva chrání povrch Země před ultrafialovým zářením.

ddd
hodnocení

2x

Já zase někde na netu četl, že z tý laserový tiskárny vychází azbest a je mnohen agresivnější než obyčejný. Já bych tu tiskárnu okamžitě olepil izolepou a ještě odnesl do atomovýho krytu, aby z ní nešlo záření co škodí pleti. Tak toto chcete slyšet, aby to bylo potvrzený? Větší hloupost jsem tedy neslyšel.

hodnocení

0x

I tady platí staré přísloví: "Strach má velké oči". Všechno se dá hodně zdramatizovat, nakonec v současné politice se to děje dnes dennodenně... Já bych se na to podíval z druhé strany... Naopak to zabíjí mikroorganizmy a ne nadarmo se prodávají vyvíječe ozónu...

df
hodnocení

0x

1gram za vytištěnou stránku? A znamená to 1g toneru nebo např. 0,1g toneru smíchá s okolním vzduchem a uvolní to celkem 1g nebezpečného jakéhosi plynu? Když toner vytiskne zhruba 1000 stránek, tak 1kg náplně se spotřebume na tyto plyny?

hodnocení

0x
Vaše informace jsou částečně správné. Během tiskového procesu, kdy je tonerový prášek tepelně zapékán na papír, se do ovzduší mohou uvolňovat určité látky. Jedná se především o tři kategorie
1. Ultrajemné částice (UFP - Ultrafine Particles): Toto je pravděpodobně nejdiskutovanější aspekt. Jsou to extrémně malé částice o velikosti menší než 100 nanometrů. Kvůli své velikosti mohou při vdechnutí pronikat hluboko do plicního systému a potenciálně i do krevního oběhu. Jejich složení může být různé, od samotných částeček toneru po organické sloučeniny uvolněné z papíru a toneru vlivem tepla
2. Těkavé organické látky (VOC - Volatile Organic Compounds): Jedná se o chemické látky v plynné formě, které se uvolňují z tonoru při jeho zahřátí. Může jít například o styren, benzen, toluen nebo formaldehyd. Některé z těchto látek jsou ve vysokých koncentracích klasifikovány jako dráždivé nebo dokonce karcinogenní
3.Ozon (O3 Toto byl problém především u starších generací tiskáren, které využívaly korónový výboj k nabití válce. Ozon je dráždivý plyn, který může způsobovat podráždění dýchacích cest, očí a bolesti hlavy. Moderní tiskárny, včetně vašeho 5 let starého modelu, již většinou používají jiné technologie nebo mají integrované ozonové filtry, takže produkce ozonu je u nich minimální nebo nulová.
Ačkoliv některé uvolňované látky (např. benzen nebo saze v toneru) jsou klasifikovány jako potenciální karcinogeny, jejich koncentrace uvolněné při běžném kancelářském tisku jsou extrémně nízké. Nacházejí se hluboko pod zákonnými limity pro pracovní prostředí. Dosavadní vědecké studie neprokázaly přímou a jednoznačnou souvislost mezi běžným používáním laserové tiskárny a zvýšeným rizikem rakoviny u lidí. Riziko je teoretické a spíše se vztahuje na osoby pracující přímo ve výrobě nebo recyklaci tonerů bez ochranných pomůcek.U citlivých jedinců, astmatiků nebo alergiků mohou ultrajemné částice a VOC působit jako spouštěč a dráždit dýchací cesty, což může vést ke kašli, zhoršení astmatu nebo pocitu dušnosti. To platí zejména v malých, špatně větraných místnostech. Váš objem tisku (cca 4000 stran za 5 let) je velmi nízký. To odpovídá zhruba 2–3 stránkám denně. Při takto nízké zátěži a umístění tiskárny 1,5 metru od vás je riziko jakýchkoliv zdravotních dopadů naprosto minimální.Z hlediska emisí pevných částic a VOC jsou inkoustové tiskárny obecně považovány za bezpečnější volbu, protože pracují na jiném principu (nevypékají prášek za vysoké teploty).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]