Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalé načítání složky Videa

Od: herd® odpovědí: 6 změna:

Od jisté doby se mi na novém počítači s Windows 11 při otevírání složky Videa (%USERPROFILE%/Videos) ukáže asi 8 sekund bílá obrazovka v průzkumníku a načte se až pak. Proč se to tak zpomalilo? Měl jsem tam asi 10 videosouborů když to nedělalo, teď jich tam pár přibylo ale s bídou jich je 20. Nebo je Windows 11 tak náročný, že mu nestačí 64GB RAM a 16 jádrový procesor a NVME disk poslední generace s čtení 5GB/s? Nezanesl tam nějaký ind chybu ohledně náhledů souborů, že je to tak pomalé?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, co bych udělal já. Nejdříve restart PC, aby se uvolnila RAM. Potom zjistit ve Správci spuštěných programů/procesů, jestli tam neběží něco náročnějšího zbytečně (a vypnout to). V té složce, kde jsou videa, se vrátit na jejich počet (tedy 10), kdy tento problém ještě nebyl (ostatní videa dočasně přesunout jinam) a porovnat rozdíl. Myslím, že lze i vypnout náhledy (změnit zobrazování ve složce) a ponechat jen běžnou ikonu, protože se lze orientovat dle názvu souboru a náhledy (pohyblivé=?) mohou zřejmě načtení souborů ve složce zpomalovat. A i zatracovaný CCleaner (v základním nastavení) umí pomoci např. vyčištěním registru či ukončením procesů. Zdravím!

P.S. A jinak radím trpělivost (s OS Windows).

doplněno 29.08.25 09:29:

herd - ztratil jste, jako snad vždy, zcela zájem o vlastní dotaz? Nebudete nějak reagovat? Kam jste problém posunul, resp. jak ho vyřešil? Že to nebylo důležité a jenom jste nás informoval?

hodnocení

Pardon, volných mám přes 30GB RAM z 64GB RAM. Myslel jsem, že z popisu je jasné, že počítač je trochu naddimenzovaný na prodlevy při zobrazení náhledů video pří procházení složek. (Ano stav zaplnění RAM je něco, co nejde vykoukat z statického popisu konfigurace)

Nikdy se mi nepovedlo zatížit všech 16 jader. Když nepočítám konverzi videa přes CPU nebo Desáté spuštění superPI mě už nebaví, pak už ty okénka na 4K monitoru jdou přes sebe.
A to mám permanentně spuštěný správce úloh, abych viděl, že by stačila čtvrtina všech parametrů počítače.

iks
hodnocení

0x
Tohle chování většinou způsobuje vadne úložiště. Otestoval bych disk, na kterém to je.
hodnocení

SSD je nové a je pravda, že jsem ho netestoval ale ani nepojal podezření na problém s úložištěm.

hodnocení

0x

Opravdu pomalý SSD disk

https://forum.root.cz/index.php?topic=30370.0

Windows 11 zpomaluje SSD? Jak zjistit a opravit problém s výkonem disku

https://wintip.cz/6430-windows-11-zpomaluje-ssd-jak-zjistit-a-opravit-problem-s-vykonem-disku

hodnocení

Díky, ale Crucinál nemám a po té co jsem se dozvěděl negativní reference o úmrtnosti Crucial jsem zrušil i objednaný.
Problém popsaný se ale naopak týká zápisu na disk, ale úloha v dotazu je čtení z SSD disku počítače.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]