Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Existuje nějaký monitor kde po vypnutí nebliká dioda?

Od: kvetakova odpovědí: 30 změna:
Dobrý den, mám tenhle monitor 32" GIGABYTE GS32Q a když vypnu počítač, tak tady na tom monitoru vždy bliká dioda. Ptala jsem se na to a prý se monitor nedá softwarově vypnout, tak jedině přelepit. Počítač používám každý den mnoho hodin a dělám to tak, že vždy po vypnutí pc vytahuji i kabel k monitoru ze zásuvky, tedy ze sítě. Doufám, že to monitor nijak nepoškozuje? Potřebuji monitor ve velikosti 30"-32". Je to o zvyku. Existuje ještě v dnešní době monitor v téhle velikosti kde je rozlišení 1440p, který nemá tenhle problém, že bliká po vypnutí? Spojení mezi pc a monitorem zajišťuje koupený přiložený kabel HDMI-DP. Také se nedá vypnout monitor tlačítkem, když je pc puštěný. Žádné tlačítko tu totiž není. Jsem s monitorem spokojená, jen tyhle mouchy nejsou vychytané. Oni vůbec totiž v popisu neuvádějí nikdy, že tam bude blikat dioda co se nedá vypnout. Nechápu k čemu je na monitoru dioda, co se nedá vypnout? A jsou v dnešní době na trhu ještě monitory, myslím nové, které nemají diodu co bliká po vypnutí PC? Předem děkuji za odpovědi a pište vy, co máte osobní zkušenosti s takovým monitorem nejlépe.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

1x

Uvedené řeším vypnutím všech periferií prodlužovacím přívodem s vypínačem. Jen monitor má i po vypnutí klidně 5W, takže vás to přijde bez problému na 200,- Kč ročně, 2 000,- pak za 10 let. Tedy po práci vypínám, neboť nejsem tak bohatý abych mohl doslova vyhazovat peníze oknem.

*palec* máš jako neregistrovaný bezvýznamný bod

0rion
hodnocení

1x

Otravnou ledku můžete něčím přelepit nebo zamazat černou fixou.

hodnocení

1x

No a je vyřešeno paní kvetáková (Magdaléna) dostala odpověď zde.

Stačí vejít do nastavení monitoru.

zive.cz/...

hodnocení

0x

Co použít zásuvku Master/Slave?

Do Master připojíte PC

Do Slave ostatní periferie.

Když vypnete PC vše ostatní se odpojí (vypne)

google.com/...

Master nemá žádnou vlastní spotřebu?

Má, tuším že pod 1W. no vlastně řekl bych 10x20 míň než všechny připojené spotřebiče v poho.režimu.

Proč Master/Slave? Existuje nějaký rozumný důvod, proč nechávat počítač trvale zapnutý? Nemyslím to ironicky, ale z vlastní praxe mi žádný nenapadá.

hodnocení

0x

Jo, monitory s diodou, která po ztrátě signálu bliká, jsou dnes bohužel naprostá většina – výrobci to považují za "funkci"(indikace pohotovostního režimu), i když pro hodně lidí je to spíš otravná vánoční výzdoba.

K tvým otázkám:

Vytahování ze zásuvky monitoru po vypnutí PC mu nijak neškodí. Moderní monitory nemají problém s častým odpojováním od sítě. Jedině pokud máš mechanickou prodlužku s vypínačem, je to pohodlnější než neustále šmátrat po kabelu.

Monitory bez blikající diody existují, ale málokdy se to uvádí v parametrech. Občas mají diodu, která jen svítí tlumeně (nebliká), nebo ji lze v OSD menu vypnout – to mívají spíš vyšší modely (EIZO, některé DELL Ultrasharp, BenQ PD série).

Úplně bez LED je to dnes skoro rarita, ale pár modelů to má – hlavně některé "profesionální"nebo kancelářské monitory, kde výrobce počítá s tím, že uživatel nechce nic rušivého. Herní modely (jako tvůj GIGABYTE) téměř vždy blikají.

Neexistence tlačítka je u některých herních modelů normální – mají jen joystick/OSD menu a výrobce nepředpokládá, že ho budeš fyzicky vypínat.

Kdybych hledal 30–32″, 1440p, bez blikající diody, díval bych se spíš po Dell UltraSharp (U3223QE/U3223QZ) nebo BenQ PD3200Q / PD3205Q – tam lze diodu nastavit nebo úplně vypnout. Některé EIZO FlexScan to taky umí, ale tam si člověk připlatí.

Jestli chceš, můžu ti najít konkrétní aktuální modely, které mají vypnutí LED v menu a odpovídají tvým rozměrům i rozlišení. Mám na to pár ověřených kusů z recenzí a fór.
Chceš, abych je prošel a našel ti seznam kandidátů?

doplněno 10.08.25 14:19:

Skvělá volba, hledám pro tebe 30–32″ monitory s rozlišením 1440p, kde jde vypnout LED indikátor (respektive dioda nebliká při vypnutí PC). Zjistil jsem zajímavé kousky, které by mohly odpovídat tvým požadavkům:

Objevitelné modely s možností vypnutí LED

ASUS VG32VQ (31,5″, 2560 × 1440)
V OSD nabídce je jasně uvedena funkce " Power Indicator: Turn the power LED indicator on/off.", díky čemuž lze indikátor kompletně vypnout. ( dlcdnets.asus.com)

Dell G3223Q (herní 32″ 1440p model)
V menu Personalize → Power Button LED si lze nastavit, aby LED byla vypnutá buď když je monitor zapnutý, nebo i ve stand-by režimu. ( gzhls.at)

Dell U3223QZ (UltraSharp 4K, ale zajímavý kvůli nastavením)
Neumožňuje vypnutí LED podle dokumentace – indikátor signalizuje např. vstup do pohotovostního režimu ("breathing white light"znamená Standby) ( bhphotovideo.com, dl.dell.com).
Také se tu objevují hlášení o problémech s LED, které blikají náhodně – žádná fixní možnost pro úplné deaktivování tam zatím není ( Dell)

Shrnutí modelů

ModelVelikost & rozlišeníMožnost vypnout LED?ASUS VG32VQ31,5″, 1440pAno, v OSD lze úplně vypnoutDell G3223Q32″, 1440pAno, nabízí vypnutí v různých stavechDell U3223QZ32″, 4KNe – LED indikátor nelze vypnout

Malý výběr dostupných 32″ 1440p monitorů (rychlý přehled cen v PL)

Koorui MG32A4QB 3/...

dobrá cena, běžná sestava

499.99 PLN

Acer Nitro XZ323Q/...

herní styl, frekvence vyšší

899.0 PLN

Koorui MG32A4QB 3/... – výhodná volba na běžné používání, dostupný kolem 500 PLN.

Acer Nitro XZ323Q/... – trochu výš cenově (~900 PLN), více herní zaměření.

Poznámka: Nevím u těchto modelů z dostupných zdrojů, jestli mají možnost deaktivace LED. Nabídka je spíš pro rychlý přehled dostupných možností cenově.

Doporučení na závěr

Pokud je pro tebe nejdůležitější možnost opravdu vypnout LED, dej přednost modelům ASUS VG32VQ nebo Dell G3223Q, kde to uvádějí v menu.

Pokud tě láká spíš kvalitní kancelářský monitor (např. s USB-C či lepším zpracováním), pak by Asus nebo vyšší Dell modely mohly být lepší – ale dej pozor na to, že u některých (např. U3223QZ) možná LED půjde vypnout jen DIY nebo mechanicky.

Mám chuť ještě dohledat pár dalších novinek (např. BenQ, EIZO?), pokud tě zajímají profesionální modely s možností vypnutí LED. Dej vědět, jak ti to vyhovuje a jestli pokračovat dál!

kvetakova
hodnocení

Pokud mi napíšeš seznam kandidátů, budu ráda. Já ještě nikdy nepoužívala zásuvku, která má červený vypínač 0/1. Používám jen klasickou prodlužovačku. Je lepší používat tu vypínací? Tam je to tak, že když vypnu zařízení, v tomto případě PC, tak stačí dát u zásuvky s vypínačem 0 a jaký je rozdíl, když je počítač pořád v obyčejné zásuvce, která nemá vypínač? Něco to žere, ale asi ne moc? Ta zásuvka Master/Slave jsem nevěděla, že existuje, děkuji za rozšíření obzorů.

kvetakova
hodnocení

Nejsem zvyklá, že mi někdo pomáhá, vždy si vše řeším sama, všem moc děkuji za odpovědi. Faktem je, že ta vypínací zásuvka po čase taky začne blikat ten červený vypínač, tak bych zas řešila blikání na zásuvce. :D Nebo jak to řešíte, když vám poblikává asi až po čase ten červený vypínač na vypínací zásuvce? Hodíte na to kapesník? :D Tu vypínací zásuvku mám vlastně v jiném pokoji, ale vyskytuji se nejvíce tady, tak řeším i rušivost. Jinde mi to nevadí.

kdosi

Mám několik takovych prodlužovaček, obi.cz/... , když se zapnou svítí tlačítko červeně a je v nich napětí, když se vypnou, nesvítí vůbec nic a napětí ani proud v nich není.

Podobné se asi dají koupit všude.

Já myslel, že vkládat strojové odpovědi (umělá inteligence, chatbot atd), je zde zakázané...

hodnocení

0x

To, že někomu něco po vypnutí svítí, je častá otázka. O stand-by režimu toho bylo napsáno už dost. Nechci se opakovat. Spíš by mě zajímalo, zda vůbec existuje nějaký smysluplný důvod, proč nechávat počítač trvale zapnutý. Pokud takový důvod není, tak centální vypínač řeší všechno.

"centrální vypínač řeší všechno" kromě ledničky, mražáku, napájení zabezpečovacího zařízení a podobných věcí ...

mll
hodnocení

0x

To vypínání, to je věčná otázka, ale řekl bych, že se tím opotřebovávají zdroje asi stejně jako když půlku dne jedou v pohotovostním režimu a navíc pokud je odpojený od napětí, je to i bezpečnější (nezačne hořet, když zrovna neni nikdo doma).

Prodlužka s vypínačem je na to ideální nástroj. Teda ještě ideálnější je mít ten vypínač ve zdi, to jsme si nechali udělat v práci.

Diodu přečmárat fixem nebo přelepit černou izolačkou a je pokoj. U počítače jsem to přívě vyřešil tou izolačkou a pak jsem do ní musel udělat špendlíkovou dirku, protože nebyla vůbec vidět. Přes fix (lihový nebo lakový) prosvítá navíc česem vybledne.

Nevim co je to za módu (posledních 10-15 let) dávat na všechno oslňující ledky, hlavně modré (chápal jsem to ze začátku, kdy modrá ledka byla drahá, ale dneska stojí stejně jako ostatní barvy, neni to nic exkluzivního). A blikání to je ještě horší.

Zásuvky v UK (Spojené království) mají běžně pojistku a vypínač. Pojistku mají také ve vidlici. Něco takového v ČR chybí.

Obrázky:

- UK jednozásuvka s vypínačem pro vidlici s kulatými kolíky

- UK dvouzásuvka s vypínači pro hranaté kolíky

Existuje nějaký monitor kde po vypnutí nebliká dioda?
Existuje nějaký monitor kde po vypnutí nebliká dioda? #2

riva
hodnocení

0x

Jak je uvedeno, tak přemalovat permanentkou. Jiný si zase blikání cení. Takto budou spokojeni všichni.

hodnocení

0x
Je tak těžké přelepit to kouskem elektrikářské pásky v barvě monitoru?
kvetakova
hodnocení

Nemám doma černou izolační pásku, váhala jsem, zda ji koupit na eshopu, nakonec ne. Přelepím to leukoplastí, taky to pod tím nebude blikat, kdyby náhodou jo, tak to přelepím tolikrát dokud nic nebude vidět. :P

Magdaleno.
Vždyť jste dostala odpověď na živé.cz
Stačí vlest do nastavení monitoru a tam tu ledku vypnout. Nebo se pletu?
kvetakova
hodnocení

Taky si koupím i prodlužovačku s vypínačem, uvidím jestli si na ni zvyknu. Další prodlužovačku bez vypínače tu nechávám dál, protože tam jen někdy připojuji nabíječky do mobilů. Jsem ráda, že jsem to vyřešila a nemusím kupovat jiný monitor, když stejně skoro všechny mají tu vánoční LEDku. Jsem moc ráda, že existují poradny na netu. Vždy když je potřeba, tak ochotní lidé pomůžou radami. Dostala, ale nevím jakými tlačítky aktivuji to OSD menu, asi jak je to herní monitor, tak to jde jen přes joystick? Hry už dlouho nehraji.

Každý monitor má buď zepředu, ze spodu, nebo z boku, tlačítka, buď dotykové nebo klasické.
Vemte si manuál k tomu vašemu a studujte.
kvetakova
hodnocení

Ovládá se to na tom jednom tlačítku, návod není jak, zkouším to různě ze stran, ale není šance vypnout tu LED diodu. Nejde to no, to ovládání je divné.

kvetakova
hodnocení

Ještě si tu něco po.eru když tomu nerozumim, mam tu časovač vpravo nahoře, ten tu nebyl, ten jsem si asi aktivovala tím jedním tlačítkem a je teď vynulovaný. Lepší do toho nehrabat a přelepit to, ještě se mi bude samovolně vypínat monitor.

kvetakova
hodnocení

Juraja mi schválně poradil, abych do toho hrabala, když ví, že tomu nerozumim a teď se nemůžu zbavit časovače vpravo nahoře, odečítá se mi tam z 5 minut do 0 a vždy to vyskočí, dala jsem restart a nepomohlo, když dám úplné vypnutí, tak asi taky nepomůže, nechápu kdo tyhle blbosti vymejšlí, to ovládání nefunguje vůbec tak jak by to bylo logické.

Zde manuál, studujte.
datart.cz/...
kvetakova
hodnocení

Povedlo se mi LED vždy vypnout a už nesvítí, ale jak vypnout ty hodiny vpravo nahoře? Možná vypnout počítač a zmizí to?! Ale teda to ovládání není pro běžného člověka.

kvetakova
hodnocení

Tak super, díky za podporu, mám to z krku, gaming timer jsem vypnula a LED dioda je také vypnutá, jupí. :D

bear
hodnocení

0x

Mám LCD viewsonic a ten to nedělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]