Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení na internet v Linuxu

Od: miroslav odpovědí: 4 změna:

Dobry den, vsechny vas zrdavim. Mam otazku, proc pri vsech verzich Linuxu se po instalaci musi provadet vselijake nastavovani, kvuli internetu a vyplnovat ruzne udaje. Proc tomu neni tak jak ve windowsu, jsem pripojen na Net pres kabel, system ,pri instalaci automaticky detekuje pripojeni a nemusim se zdrzovat takovymi hlouposti, jako je definovat sit a dalsi. Existuje vubec nejaky Linux, ktery funguje jako Windows, cista instalace a sup rovnou na Internet. Nevidim zadnou svobodu, jak hlasaji Lunixaci, stale neco vypisovat, neustale si vyzaduje heslo, vsechno pres Terminal, nebo Synaptic a podobne desive zalezitosti. Same prikazy, co pak jsem nejaky programator? Proc to nejde, tak jak ve Windowsu!

A co se tyka označení ruznych slozek hruza, kdo se v tom ma vyznat, taktez je to padle na hlavu, kdyz jste ve Windowsu

klik PTM a vidite co chcete, páni Linuxáci to vsechno udelali presne naopak a klikuti ukazuje uplne nesmyslu, aspon podle mne. Vyzkoušel jsem pres 100 linuxu, coz o to, ze grafika, rozhrani je fajn, ale ta neprehlednost a chaos je vazne matouci.

Prominte, ze jsem se tak rozepsal. Otazka zni: existuje z tech 1000 Linuxu, aspon jeden, kde nemusim nic delat, tak jak pri Windowsu? Nebo na to chytraci LInuxaci zapomeli domyslet, ze se system ma automaticky na Net pripojit, proc tomu tak nei. Dakuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Linux není Windows. Nelze s ním tak fungovat. Jinak, ještě jsem se nesetkal abych měl na jakémkoliv Linuxu problém s připojením. Napadá mě jedině že máte nějakou hodně neobvyklou internetovou kartu. Či jiný problém s ovladačem. Jaké distribuce jste zkoušel? Co máte v počítači?

hodnocení

1x

Linux měl historicky automaticky kabelem připojení na Etherner (dnes nazýváno Internet) bez nastavování, dávno před Windows. Časem rozšířeno jen o bezdrátové (WiFi zadat heslo). Obdobně jako u mobilů. Android i Apple iPhone je vlastně upravený Unix/Linux.

Problém u vás bude například s kabelem, či WiFi, ale ne s nastavením distra Linux.

Příště popište jaký Linux, jaký počítač, jaké připojení, jinak nelze radit.

doplněno 08.08.25 20:09:

Složky, jaká hrůza? V Ubuntu vidím složky: Naposledy užité, Oblíbené, Domů, Dokumenty, Hudba, Obrázky, Stažené, Videa, Koš + mohu je smazat a vytvořit si s vlastním názvy. Pracuji ve Windows 10/11 i na distrech linux, kromě odlišného pojmenování, žádný rozdíl v logice názvů.

doplněno 08.08.25 20:17:

Pokud chcete začít, doporučím českou jednoduchou verzi Ubuntu zde a dobré fórum zde na dotazy. Na Youtube jsou videa užití.

hodnocení

0x

Já používám linux Gentoo, na síť se odjakžíva připojí hned po startu z instalačního USB.

Ještě než se vůbec dostanu k rozdělení disku a formátování už si klidně můžu číst internet, hledat nápovědy atd ještě dřív než vůbec udělám něco s pevným diskem/SSD a pak průběžně dál během celé instalace. Nevím jestli se Windows už dostaly k tomu, aby je na čistý počítač šlo instalovat podle návodu z Netu *smich*

Jestli chceš něco, co ti nedovolí si nastavit nic, tak koukáš špatným směrem, chceš nějaké iNěco od Applu :-P

Já jsem na Linux přešel právě proto, abych měl možnost volby, jaká na Windows nebyla nikdy. A jakmile jsem přešel, tak už mě ani nenapadlo, že bych se vracel. Věci tu dávají smysl, můžu si nastavit co chci a jak chci a ta nastavení si uchovat a případně aplikovat i na další počítače (nebo nové instalace), ať už jako celek, nebo si jen vybrat, co přenést chci a co ne. A není problém si nainstalovat všechny oblíbené programy jedním příkazem - k tomu tuším Windows taky ještě nedošly (pokud máš oblíbených programů víc než jen Notepad a Solitaire )

Window píšou zaměstnanci podle zadání obchodníků pro lidi, co tomu vůbec nerozumí a podle toho to vypadá.

Linux si píšou programátoři, kteří ví, co chtějí, pro sebe a podle toho to vypadá.

A já vím co chci a taky to tu mám a co nemám, to si snadno dodělám, takže mi to takhle plně vyhovuje. i když distribucí jsem vyzkoušel jen desítky v různých verzích.

Jestli ty chceš mít všechno přesně jako Windows, tak proč, proboha, nepoužiješ Windows? Ty mají úplně všechno jako Windows *smich*

hodnocení

0x

Používám Linux Mint a za mě naprostá pohoda. Připojení k netu jak kabelem tak WiFi funguje nahned, U WiFi se jen vybere síť a zadá se heslo.

Přibližně jaké označení složek máš na mysli? Vždyť to je stejný jako u woken. Když jsem polovičce dal na komp Linux Mint, ani nepoznala, že nesedí u Windows.Dej se fotku co je kde nepřehledný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]