Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlosti internetu

Od: n1 odpovědí: 15 změna:

Prosím můžete mi poradit jak je to s jednotkama rychlostma internetu?

Mám doma optiku od T-Mobile tarif T Fiber 1000 (rychlost 1000Mb/s). Když v počítači zkouším různé měříče tak to píše rychlost: 90Mbit/s (kolem těch 90).

Optika je přivedena do bytu a do jejich modemu z něj je vyveden lan kabel do druhého routeru a z něj následně do počítače.

Modem od T-Mobile je v režimu jak ho technik nastavil a prý nejde nastavit na režim bridge.

Můj druhý router tam je kvůli wifi. Panelákové stěny ten jejich modem odstíní poměrně solidně.

Nevím jestli se v tom šťourat a řešit nebo jde jen o moji chybu v pochopení jednotek.

PC má svoji síťovku na desce 2,5Gbps

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

4x

Než začneš měnění kabely, předpokládám že se jedná o stolní PC se síťovou kartou, zjisti si kolik umí ta tvoje síťová karta. Vypadá to že umí jen 100Mbit. Jo a pokud je integrovaná na desce nepomůže nic jen něco externího nebo nova základní deska.

n1
hodnocení

píšu to ČTI. Kdo ti za tuhle odpověď dokázal dát body?

111®

To jsem přehlédl. Tak si nainstaluj PinkPlotr nastav si v něm IP adresu třeba 8.8.8.8 a koukni kde to vázne.

111®

Správně PingPlotter

mathew
hodnocení

2x

Pokud máte správně velikost písmenek tak jste naměřil tak 10x méně než je rychlost v tom tarifu. Nejlepší bude, když stahnete nějaký soubor ze stránky, kde není omezená rychlost, měl by se stahovat rychlostí cca 90-100MB/s

n1
hodnocení

Na velikost písmenek a celkově písmenka jsem si dával pozor. Takže je to pomaloučké a hodně tedy je potřeba zjistit kde je problém.

Myslím si, že stahování souboru je zbytečné. Zkoušel jsem měřit rychlost přes stránky lupa.cz a rychlost.cz obě ukazují podobné hodnoty

Nemohl by to způsobovat poškozený nebo starší kabel co vede z prvního modemu do druhého routeru?

n1
hodnocení

Tak jsem zkusil vyřadit můj router z cesty a napojit se kabelem rovnou na modem T-Mobile. Rychlost podle těch stránek je pořád podobná.

Podle mě zbývají tyto věci:

1. kabel od počítače do modemu

2. problém na straně TMO

3. jiné, nevím

mathew

Osobně těm testům rychlosti nevěřím od té doby co jsem ho zkusil a o minutu později jsem stahoval film 12x rychleji než jaká vyšla v tom testu...

Zkusit jiný kabel, ale pokud to nejde ani při připojení přes WiFi tak bude chyba jinde

n1
hodnocení

Jsem hledal nějaké označení na kabelu (Cat 5) a pak přes google nějaké rychlosti a našel jsem, že cat 5 má 100Mbps. To je těch mých naměřených 90-95?

Já vím, že ten kabel je starší a doteď mi stačil jen s novou optikou a novými rychlostmi je to divné. Předtím jsem měl UPC-Vodafone tarif nevím a problém jsem neměl

mathew

V tom případě to odpovídá naměřené rychlosti a bude to chtít nový kabel.

hodnocení

2x

Co je zač ten druhý router? S největší pravděpodobností bych hledal problém tam, jelikož kabel cat5 dají spolehlivě do 100m délky 1Gbit. Pravděpodobnost, že bude síťová karta v PC jen 100Mbit je taky málo pravděpodobná (pokud se nejedná tak o 15 let staré zařízení).

n1
hodnocení

Tak to je dobrej ten můj router když omezuje rychlost i když ho obejdu-vypojím. Jak to dělá? Pro úplnost je to Archer C6 verze nevím kolik.

n1
hodnocení

Jaký by byl vhodný nový kabel? Cat 5e nebo Cat 6? Na netu jsem našel rozdíl 1 vs 10 Gbps. Vzhledem k tarifu a nenutnosti i do budoucna řešit vyšší rychlost by mi asi stačil ten 5e ne? Raději se zeptám.

Musím najít nějaký provázek a změřit potřebnou délku, ale 20m budu potřebovat určitě.

111®

LAN může mít 90m , zbylých 10m do 100 je na připojovací kabely..

Na Gigabit (1000 Mb/s) vám stačí kabel cat. 5e.

Certifikované měření rychlosti najdete zde:

https://nettest.ctu.gov.cz/cs/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]