Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pročistit a zrychlit NTB

Od: danek odpovědí: 10 změna:
Dobrý den,
mám NTB Asus X540MA-DM308T a začal sei sekat při běžné práci na internetu.
Jak bych jej mohl nejprve zkusit pročistit?
Případně jak by šel zrychlit? Přidáním paměti RAM?
Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
No začal bych výměnou HDD za SSD.
Pokud půjdou, tak přidal RAM 4GB je na dnešek opravdu málo.
No a pokud budete chtít ještě zrychlení, tak nějaký Linux

ntb
hodnocení

4x

Já bych začal bezplatnými postupy: Spustit Vyčištění disku (tak se to aspoň jmenuje ve Win 7) nebo CCleaner. Prohlížeč Firefox nebo Opera s blokováním skriptů. Blokovací hosts soubor proti reklamám apod. Na net potom 4 GB stačí.

isp
hodnocení

2x

Jen 6 let starý, ale Celeron? Já mám HP 250 G7, což bude podobně starý a jestli vyšel na 13 000 ale určitě v něm není Celeron ale daleko lepší procesor a SSD a Win11 a šlape jak hodinky...

Teoreticky by SSD (Pokud je tam ještě mechanický disk) a navýšení paměti na 8 či 16 GB a nejlépe reinstalaci windows mohla pomoci, ale ten Celeron je red flag

Prvně se ale podívej, kolik je volného místa na disku, Jestli náhodou není zaplněný..

ps: Já když zapnu jeden starší notebook (winxp) kde je mechanický disk tak neustále takzvaně šrotuje a nechápu to jestli to dělalo i když byl nový nebo jestli ten disk prostě je tak zpomalený. Windows 10 a 11 si nějak neumím představit na mechanickým disku, to by muselo být šíleně pomalý obecně

10 s HDD byla hruza uz 5 let zpatky

10 na rotujícím je v pohodě, jen člověk musí vymést odpad ze systému.

111®
hodnocení

0x

Já bych stáhl 360 Amigo a vidělo by se. Je česky

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, seká-li se NTB při běžné práci na internetu, tak máte na mysli asi prohlížeč/browser a ten zrychlíte jeho vyčištěním (mezipaměť a cookies). A toto budete dělat pravidelně a nenecháte si ho zanést "svinstvem". Zdravím!

petrm
hodnocení

0x

Začal bych kontrolou stavu disku, tj. CrystalDiskInfo, chkdsk, kontrolou RAM memtest86+. Pokud je disk a RAM v pořádku, tak vyčištěním disku od zbytečných souborů, tj. ve vlastnostech disku Vyčištění disku. Dále nastavení stránkovacího souboru.

makk
hodnocení

0x

Řešení zdarma: Zazálohovat soubory, zformátovat disk (obvykle stačí C: ), nainstalovat nový systém + programy, které opravdu používáte.

druhamocnina
hodnocení

0x

Nejlépe ho pročistíte, když na něj nainstalujete Linux, například distribuci mint xFce. Pokud už Mint máte a řešíte nedostatek místa na home oddílu sdíleným se systémem, pak bych promazal logy nebo je vypnul (ale nevzpomínám si jak, jen že logy žerou moc moc místa na disku a zpomalují notebook). Pokud máte velký disk a rychlý HW tak to řešit nemusíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]